Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Hagelschot in de laurierhaag

Hagelschot in de laurierhaag

Hagelschot in de laurierhaag

De laurierkers (Prunus laurocerasus) is een haagplant waar u niet snel problemen mee heeft. Een laurierhaag kan verrassend goed met aanhoudende droogte omgaan en de meeste kweekvormen van deze wintergroene haagplanten zijn ook nog eens behoorlijk goed winterhard. Plantenziektes kunnen echter flink wat schade aan deze plant veroorzaken. Relatief veel tuiniers hebben last van hagelschot in de laurierhaag. Maar wat is hagelschot precies? En is er iets aan te doen als uw laurierhaag besmet is met deze ziekte? We nemen de oorzaken en gevolgen van hagelschot in de laurierhaag met u door.

Wat is hagelschot precies?

Hagelschot dankt zijn Nederlandse naam aan hoe het blad van de laurierkers eruit ziet als de planten getroffen zijn door deze ziekte. Er ontstaan op verschillende plekken gaten in het blad van een besmette laurierkers, waardoor het inderdaad lijkt alsof er met hagel op de bladeren geschoten is. Als het zover is, heeft uw laurierhaag echter al enige tijd last van hagelschot. Voordat de gaten in de bladeren komen, ontstaan er namelijk eerst kleine donkere vlekken met een geel midden. Het weefsel in deze vlekken sterft na verloop van tijd af, waardoor het uit het blad valt en de gaten waaraan de ziekte het meest wordt herkend ontstaan.

In de meeste gevallen wordt hagelschot veroorzaakt door de schimmels Stigmina carpophila en Clasterosporium carpophilum. Ook de bacterie Pseudomonas syringae kan een infectie veroorzaken met symptomen die sterk op hagelschot lijken, maar dat is minder gebruikelijk. Sommige tuiniers gaan direct met insecticiden aan de slag wanneer ze hagelschot in hun haag constateren, omdat ze de symptomen door vraat door insecten aanzien. Dit is echter niet waarschijnlijk, omdat insecten eerder van de rand van het blad zullen eten. De vlekken en gaten die door hagelschot in de bladeren ontstaan zitten eerder in het midden van het blad en zijn dus vrij duidelijk te herkennen als symptomen van de ziekte.

Wanneer is hagelschot te zien?

De schimmels die hagelschot veroorzaken zijn vooral in april en mei actief. Dat is best bijzonder te noemen, want veel schimmels die voor plantenziektes zorgen worden juist vaker gesignaleerd als het in de zomer wat warmer en vochtiger is. Een temperatuur van zo’n 15 tot 20 graden is voor de Stigmina carpophila en de Clasterosporium carpophilum echter ideaal. Het is in die dagen dus extra belangrijk om ervoor te zorgen dat de omstandigheden minder prettig zijn voor de schimmels. In het voorjaar uw laurierhaag snoeien is dus zeker een goed idee als u wilt voorkomen dat uw haag last krijgt van hagelschot.

Wees in die periode ook extra voorzichtig met water geven. Geef natuurlijk wel voldoende water zodat uw haagplanten kunnen overleven, maar probeer het water zoveel mogelijk over de wortels te gieten en daarbij de bladeren te ontzien. Vochtige bladeren zijn immers aantrekkelijk voor schimmels. Eventueel kunt u een druppelslang aanleggen in de tuin. Hiermee kunt u uw planten water geven zonder dat daarbij het risico bestaat dat u water op de bladeren giet.

Is hagelschot te voorkomen?

Ziektes bij de laurierhaag zijn helaas nooit helemaal te voorkomen. Het is echter wel mogelijk om het risico op besmetting zo beperkt mogelijk te houden. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door een laurierhaag te planten die minder vatbaar is voor schimmelziektes. Door de jaren heen zijn er verschillende kweekvormen ontwikkeld met het idee dat ze beter tegen plantenziektes moeten kunnen dan oudere kweekvormen. De laurier 'Novita' is hier een voorbeeld van: die lijkt zeer sterk op de laurier 'Rotundifolia', maar is resistenter tegen ziektes als meeldauw en hagelschot. Overigens lijkt vooral de laurier 'Otto Luyken' vatbaar voor hagelschot te zijn.

Verder is het een feit dat ziektes bij sterke haagplanten minder vaak voorkomen dan bij zwakkere exemplaren. Haagplanten die de kwekerij nog niet op volle kracht verlaten of daar met veel te veel stuks op een kluitje gekweekt zijn, zijn veel vatbaarder voor ziektes dan de haagplanten die bij onze deskundige kwekers vandaan komen. Regelmatig snoeien zorgt voor voldoende lichtcirculatie, wat de kans op omstandigheden die schimmels prettig vinden verkleint. Ook een goed gedraineerde grond is een must. En zoals we al eerder aangaven: zorgen dat het blad niet langere tijd nat blijft verkleint de kans op bladschimmels aanzienlijk.

Hagelschot in de laurierhaag bestrijden

Heeft u ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch last van hagelschot in de laurierhaag? Als u er snel bij bent, kunt u al erger voorkomen door de aangetaste takken uit de haag te snoeien. Doe dat op een manier waarop de besmette delen van de planten niet in aanraking komen met de gezonde delen van uw laurierhaag. Schimmels kunnen op die manier namelijk makkelijk overspringen. Gooi het snoeiafval in de gft-bak of verbrand het. Maak daarna het snoeigereedschap goed schoon. Van veel schimmels is namelijk bekend dat ze in gezonde planten terecht komen via snoeigereedschap dat voor gebruik onvoldoende ontsmet is.

Is de besmetting al wat verder gevorderd? Dan zit er weinig anders op dan bestrijdingsmiddelen aanschaffen en daarmee aan de slag gaan. Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen tegen hagelschot op de markt, waarvan de meeste zwavel als belangrijkste ingrediënt hebben. Deze middelen brengt u vanaf mei iedere 10 tot 14 dagen aan op de planten. Houd met chemische bestrijdingsmiddelen rekening met de regelgeving in uw regio en de andere planten in uw tuin. Biologische bestrijdingsmiddelen tegen hagelschot zijn normaal gesproken het meest effectief in de bloeiperiode van de laurierkers, rond juni, en mogen niet gebruikt worden als het buiten warmer dan 25 graden is.