Haag van thuja verzorgen

Thuja kopen
Haag van thuja verzorgen

De thuja, of levensboom, is een prachtige conifeer met een heleboel goede eigenschappen als haagplant. Het is dan ook niet zo vreemd dat deze boom erg in trek is bij een hoop tuiniers. Maar hoe moet u een haag van thuja verzorgen? Wat komt er allemaal kijken bij het onderhouden van deze haagconifeer en hoeveel tijd gaat erin zitten?

Thuja 'Martin'
Thuja plicata 'Martin'
Vanaf
8,70
arrow-right
Thuja 'Smaragd'
Populair
Thuja 'Smaragd'
Thuja occidentalis 'Smaragd'
Vanaf
2,22
arrow-right
Thuja 'Brabant'
Populair
Thuja 'Brabant'
Thuja occidentalis 'Brabant'
Vanaf
2,16
arrow-right
Thuja 'Atrovirens'
Thuja plicata 'Atrovirens'
Vanaf
2,70
arrow-right
Thuja 'Excelsa'
Thuja plicata 'Excelsa'
Vanaf
2,70
arrow-right

Water en mest

Vooral direct na het planten is het belangrijk dat uw levensboom genoeg water en voedingsstoffen krijgt. Een thuja die met kluit of als potgekweekte plant is geplant, zal wat meer water nodig hebben dan een levensboom met blote wortels. Toch is het voor alle drie de soorten belangrijk om 2 à 3 keer per week water te geven. Doe dit voornamelijk de eerste paar weken na het planten. Daarnaast is het goed om minimaal één en maximaal twee keer per jaar te bemesten. Dit kan gebeuren met coniferenmest, compost of turfgrond.

Water en mest

Snoeien

Het klinkt een beetje afgezaagd, maar het grootste deel van de verzorging van een thuja-haag zal bestaan uit het snoeien. Thuja occidentalis groeit wat minder snel dan thuja plicata, maar beide zullen meestal wel twee keer per jaar gesnoeid moeten worden, tussen april en september. Wat u bij levensboom het beste kunt doen, is het scheren van de haag. Levensboom groeit, zoals de meeste coniferen, niet terug op oud hout en mag daarom niet te diep gesnoeid worden. Aangezien het oppervlak van de haag meestal redelijk groot is, raden we aan om een elektrische snoeischaar te gebruiken.

In het algemeen geldt dat een haag altijd aan de bovenkant iets smaller moet zijn dan de onderkant. Dit zorgt ervoor dat de hele haag genoeg zonlicht krijgt en niet topzwaar wordt. Snoei bij voorkeur op een regenachtige of in ieder geval op een bewolkte dag. Zo komt er niet direct zonlicht op de takken die voor het eerst het licht zien.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Snoeien

Bruine plekken

Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat er iets fout gaat. U kunt bijvoorbeeld per ongeluk te diep snoeien en toch op het oude hout terecht komen, of een stuk van de haag krijgt net niet genoeg zonlicht. Bij een thuja-haag kunnen er dan bruine plekken ontstaan en dat is natuurlijk niet wat u wilt.

De makkelijkste manier om een bruine plek weg te krijgen, is door hem te bedekken met groene takken. Zeker bij snoeifouten is dit een goede oplossing. Gebruik touwtje of tiewraps om de groene takken over de bruine plek heen te leiden. Dit voelt misschien aan als vals spelen, of alsof u de bruine plek onder het tapijt veegt, maar in de lente zullen de groene takken weer uitlopen en daadwerkelijk de bruine plek gaan overgroeien. Binnen twee jaar moet het dan mogelijk zijn om de touwtjes los te knippen en kan uw haag het weer op eigen kracht.

Deze tips gelden overigens niet alleen voor thuja, maar ook voor bijvoorbeeld Californische cipres of leylandii coniferen.

loader
Laden...