Een taxus planten doet u zo

25 september 2018
Een taxus planten doet u zo

Al jaren is de taxus een van de populairste haagplanten ter wereld en het lijkt er niet op dat daar snel verandering in gaat komen. Deze populariteit is goed te begrijpen: een taxus planten leidt eigenlijk altijd tot een prachtige coniferenhaag die met weinig verzorging heel lang zijn mooie uiterlijk behoudt. Bovendien worden taxussen zeer oud; er zijn soorten waarvan geschat wordt dat ze wel meer dan duizend jaar oud zijn! Een taxushaag zal u dus niet snel in de steek laten. Toch komt hij het beste tot zijn recht als je je taxushaag goed plant. Om u daarmee goed op weg te helpen geven we u alvast wat tips om uw taxus zo goed mogelijk in de tuin te planten. Verder op onze site vindt u ook informatie over taxus snoeien, taxus verzorgen en taxus in de tuin.

Waar kan een taxus geplant worden?

De taxus is zeker geen diva als het om de omstandigheden in uw tuin gaat. Zon of schaduw, dat maakt hem allemaal niets uit. Let wel op dat de grond waarin u uw taxushaag plant niet te nat is. In veel opzichten is de taxus anders dan andere coniferen, maar aan natte voeten heeft ook de taxus een hekel. Is de bodem in uw tuin wel wat vochtig of kleiachtig en zijn er geen planten die u mooier vindt dan de taxus? Dan is er geen man overboord, maar is het wel belangrijk dat u voor voldoende drainage zorgt. Dat kunt u bijvoorbeeld doen door gaten te prikken in de geul die u graaft om de taxus in de planten. Hierdoor kan overtollig water weglopen.

Hoe het planten zelf in zijn werk gaat

Voor u aan het planten van een taxushaag begint, is het belangrijk dat u de grond helemaal onkruidvrij maakt tot ongeveer 50 centimeter aan iedere kant van de haag. Is dat gebeurd? Dan kunt u over de lengte van de haag een geul gaan graven die ongeveer 35 centimeter breed en anderhalf keer zo diep als de kluit van je planten is. Daarna kunt u de helft van de uitgegraven aarde weer terug gooien. We hebben u natuurlijk niet voor niets laten graven: als u uw taxusplanten op losse aarde zet, is het veel makkelijker voor hun wortels om zich te ontwikkelen. Zet de planten daarna rechtop in het midden van de geul. Dit gaat het makkelijkst met zijn tweeën. Staat de taxushaag? Dan kunt u de kluiten afdekken met de rest van de aarde.

De beste periode om een taxus te planten

Dan is het nog de vraag wanneer u uw taxushaag plant. Het beste plant u uw nieuwe taxushaag tussen september en april, zodat de planten in het voorjaar helemaal aan uw tuin gewend zijn. Plant een taxushaag alleen als het niet vriest. Graven is bij vorst al lastig, maar de wortels van de nieuwe taxusplanten kunnen dan al helemaal nergens heen. Geef voldoende water na het planten en dan kunt u uw taxus in een strakke vorm snoeien voor het mooiste resultaat.

Welke taxussoort is uw favoriet? De taxus baccata, taxus media 'Hicksii', of taxus media 'Hillii'?