Een ligusterhaag planten: al jaren een succes

29 augustus 2018
Een ligusterhaag planten: al jaren een succes

De liguster is van oudsher een hele bekende haagplant in ons land. Vroeger stond er bijna overal tussen tuintjes een haag van de haagliguster (Ligustrum ovalifolium). De laatste jaren zijn er nog wat meer soorten bijgekomen waarvan we een ligusterhaag planten kunnen, zoals de bonte haagliguster (Ligustrum ovalifolium 'Aureum') en de gewone liguster (Ligustrum vulgare). Van deze laatste is er ook nog een ras in de handel dat bijna helemaal wintergroen blijft: de wintergroene liguster (Ligustrum vulgare 'Atrovirens').

Ligusters zijn niet helemaal wintergroen. Bij een normale Nederlandse winter zullen de meeste bladeren gewoon aan de haag blijven. Word het echter een strenge winter, dan zal de liguster zijn blad gaan verliezen. Tot aan het voorjaar tenminste, want dan loopt de liguster gewoon weer uit en heeft u weer een mooie groene haag.

Wanneer kan ik de liguster planten?

Tegenwoordig kan de liguster het hele jaar geplant worden. Dit komt doordat alle planten ook in pot worden gekweekt. Bij het planten worden dan geen wortels beschadigd en de plant merkt eigenlijk niet dat deze op een andere plaats is komen te staan. De liguster wordt dan ook in pot aangeboden, evenals met blote wortel en kluit.

Zoals gezegd kunnen planten in pot het hele jaar door geplant worden, behalve als de grond bevroren is. Dan is graven namelijk niet mogelijk. Plant bij voorkeur ook niet in een extreem hete periode. Tijdens de hitte kan er namelijk niet genoeg water aangevoerd worden om de kluit vochtig te houden. Het blad droogt dan sneller uit dan dat we het water kunnen aandragen.

Blotewortelplanten kunnen worden geplant als de planten nog in winterrust zijn. Dit kan in het late najaar tot aan het vroege voorjaar. Planten met kluit worden alleen gerooid als de planten in een relatieve rust zijn. Ook dus van het najaar tot het voorjaar, maar dan wel tijdens een langere periode dan de blotewortelplanten.

Wanneer moet ik de liguster snoeien?

Een ligusterhaag wordt bij voorkeur minimaal twee keer per jaar gesnoeid. De eerste keer aan het einde van het voorjaar en de tweede keer aan het einde van de zomer. Het is soms ook nodig om een paar takjes met de snoeischaar even weg te knippen. De liguster kan namelijk behoorlijke scheuten geven. Regelmatig en een kleine correctie is dan op zijn plaats.

Als u wat oudere ligusters wat later voor de eerste keer snoeit, bijvoorbeeld juli, zult u zien dat ze mooie roomwitte bloemtrosjes maken die geurend zijn. De bijen zullen u daar dankbaar voor zijn. Er valt namelijk veel nectar voor ze te halen in de bloemen. Blijf dan toch wel tweemaal per jaar snoeien, want als we dit niet doen heeft de liguster de neiging om erg breed te gaan uitgroeien. Vooral boven in de haag.

Knip de haag bovenin altijd wat smaller dan aan de onderkant. De onderkant van de haag blijft dan beter groen, doordat deze meer licht krijgt. Het verschil in breedte groeit in korte tijd weer helemaal weg. Zo houdt u over het hele oppervlak van de haag een mooie gelijkmatige verdeling van groen en kunt u met volle teugen van uw ligusterhaag genieten.