Ligusterhaag planten

Wilt u een ligusterhaag planten? We leggen u uit hoe u dit het beste doet.
Liguster kopen
Ligusterhaag planten

Dat de ligusterhaag een van de populairste haagplanten van Europa is ligt aan een aantal factoren. Ten eerste is de liguster een erg sterke haagplant; ons wisselvallige klimaat of zelfs de vervuilde lucht van een grote stad krijgt de liguster niet klein. Bovendien kunt u voor zowel een formele haag als een informeler resultaat een ligusterhaag planten. Ligusters zijn niet helemaal wintergroen. Bij een normale Nederlandse winter zullen de meeste bladeren gewoon aan de haag blijven. Wordt het echter een strenge winter, dan zal de liguster zijn blad gaan verliezen. Tot aan het voorjaar tenminste, want dan loopt de liguster gewoon weer uit en heeft u weer een mooie groene haag. Wij spreken daarom van een semi-wintergroene haagplant, maar zeker bij de wintergroene liguster 'Atrovirens' is de kans op bladuitval klein. Bent u overtuigd en wilt u een ligusterhaag planten? Dan vertellen wij u hoe u dit het beste aan kunt pakken.

Wintergroene Liguster 'Atrovirens'
Populair
Wintergroene Liguster 'Atrovirens'
Ligustrum vulgare 'Atrovirens'
Vanaf
1,48
arrow-right
Haagliguster
Ligustrum ovalifolium
Vanaf
1,29
arrow-right
Bonte haagliguster
Ligustrum ovalifolium 'Aureum'
Vanaf
2,26
arrow-right

Wanneer kan ik de liguster planten?

Tegenwoordig kan de liguster het hele jaar geplant worden. Dit komt doordat alle planten ook in pot worden gekweekt. Bij het planten worden dan geen wortels beschadigd en de plant merkt eigenlijk niet dat deze op een andere plaats is komen te staan. De liguster wordt dan ook in pot aangeboden, evenals met blote wortel en kluit. Zoals gezegd kunnen planten in pot het hele jaar door geplant worden, behalve als de grond bevroren is. Dan is graven namelijk niet mogelijk. Plant bij voorkeur ook niet in een extreem hete periode. Tijdens de hitte kan er namelijk niet genoeg water aangevoerd worden om de kluit vochtig te houden. Het blad droogt dan sneller uit dan dat we het water kunnen aandragen.

Blote wortel planten kunnen worden geplant als de planten nog in winterrust zijn. Dit kan in het late najaar tot aan het vroege voorjaar. Planten met kluit worden alleen gerooid als de planten in een relatieve rust zijn. Ook dus van het najaar tot het voorjaar, maar dan wel tijdens een langere periode dan de blote wortel planten.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Wanneer kan ik de liguster planten?

Hoe plant ik een ligusterhaag?

Een ligusterhaag planten gaat niet heel anders dan bij andere soorten haagplanten. Dit kan het hele jaar, maar het beste kunt u uw ligusterhaag in de winter planten. Zo is hij in het voorjaar helemaal aan uw tuin gewend. Let wel op dat er geen vorst in de grond zit. Vervolgens gaat u zo te werk:

  1. Zoek een goede plek voor de ligusterhaag. Die is er in vrijwel iedere tuin. Alleen in diepe schaduw zal een liguster niet al te snel groeien en zolang de bodem vochtig, maar goed gedraineerd is, kan er niet zo heel veel fout gaan met uw ligusterhaag.
  2. Als u een standplaats gevonden heeft, haalt u binnen een halve meter aan iedere kant van deze plek al het onkruid uit de grond. Dit zorgt ervoor dat de wortels van uw ligusterhaag en niets anders van de voedingsstoffen in de grond profiteren. Houd de grond minstens drie jaar onkruidvrij.
  3. Graaf een aantal plantgaten of – nog beter – een geul waar de planten in gezet kunnen worden. Deze geul of gaten moeten minimaal anderhalf keer zo diep zijn als de kluit of de wortels van de ligusterhaag. Ga uit van ten minste 35 centimeter breedte en 50 centimeter diepte.
  4. De wortels groeien het beste als ze op losse aarde staan. Schep de grond in de geul of gaten hiervoor om. U kunt ook iets dieper graven en een deel van de aarde terug gooien. Eventueel kan de aarde op dit moment gemengd worden met bodemverbeteraar.
  5. Nu kunnen de ligusters de grond in. Zet ze in het midden van de geul neer en let erop dat ze rechtop staan. Bij grotere exemplaren of een kant-en-klaarhaag kunt u hiervoor het beste hulp van een vriend, buur of familielid vragen.
  6. Dek de wortels van de ligusterhaag goed af met aarde. Hiermee voorkomt u dat de wortels blootgesteld worden aan direct zonlicht; een van de weinige dingen waar de liguster slecht tegen kan. Druk de aarde zacht aan om de ligusterhaag stevig vast te zetten.
  7. Maak een dijkje met een hoogte van 15 tot 20 centimeter om de haag heen en vul dit met 5 tot 10 liter water, afhankelijk van de grootte van de planten. Uw ligusterplanten zijn nu klaar om in uw tuin tot een grote, gezonde ligusterhaag uit te groeien.

Als u deze stappen volgt, komt uw ligusterhaag vrijwel overal tot zijn recht. In tegenstelling tot veel andere haagplanten kan de liguster bijvoorbeeld goed tegen vervuilde lucht, waardoor het een ideale plant voor een haag in de stad is. Het enige waar u daar rekening mee moet houden is dat strooizout schadelijk kan zijn voor het wortelstelsel van de liguster, dat relatief dicht aan de oppervlakte ligt.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Hoe plant ik een ligusterhaag?

Waar let ik op bij het planten van een ligusterhaag?

Het is belangrijk om in de gaten te houden hoe uw haagplanten verpakt zijn wanneer deze bij u aangeleverd worden. Zit er een juten netje of een kartonnen doos om de wortels heen? Dan kunnen de planten direct de grond in. Jute of karton zal na verloop van tijd namelijk biologisch afbreken. Metaal doet dit niet en moet dus van de kluit gehaald worden voor die geplant wordt. Het planten moet wel zo snel mogelijk na levering gebeuren. De hierboven genoemde voorbereidingen kunt u dus het best treffen op de dag dat de planten geleverd worden. Dan heeft u ook niet het risico dat de plantgaten vol met regenwater lopen voor u aan het planten toe komt.

De enige uitzondering hierop vormen de haagplanten in pot. Deze kunnen wel even in hun pot blijven staan als op de afleverdag de omstandigheden niet optimaal zijn. Haal de pot wel van de kluit af voor u de ligusterhaag gaat planten, want anders houdt de pot de ontwikkeling van de wortels binnen de kortste keren tegen. Verder is het belangrijk dat u de ligusters in pot regelmatig water blijft geven tot u de planten daadwerkelijk in de grond zet.

Het beste moment om een ligusterhaag te planten is in het najaar. De wortels van uw nieuwe ligusterhaag zijn dan voor het voorjaar aanbreekt gewend aan de omstandigheden in uw tuin. Eventueel kunt u de planten ook aan het begin van het voorjaar planten, maar dan moet u er wel zeker van zijn dat het niet meer vriest. Vorst in de grond maakt het planten moeilijker en zorgt ervoor dat de wortels zich niet door de grond heen kunnen ontwikkelen. In de zomer loopt u dan weer het risico dat de jongste onderdelen van de plant in het hete zonlicht verbranden.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Waar let ik op bij het planten van een ligusterhaag?

Wat moet er na het planten met de liguster gebeuren?

Nu uw ligusterhaag staat, hoeft u hem alleen nog maar regelmatig water te geven en te snoeien. Hoe vaak u precies uw ligusterhaag moet snoeien is afhankelijk van hoe u wilt dat uw haag eruit komt te zien. Samen met de beukenhaag behoort de liguster namelijk tot de weinige haagplanten die zowel in een natuurlijker vorm als in een wat strakkere haagvorm tot zijn recht komt. Voor een wat natuurlijker vorm snoeit u alleen vlak voor de groeispurt in mei, een strakkere haag vraagt om een tweede snoeibeurt rond het begin van september. Wie een bloeiende ligusterhaag wil, zal moeten wachten tot de liguster in juli uitgebloeid is.
Het is soms ook nodig om een paar takjes met de snoeischaar even weg te knippen. De liguster kan namelijk behoorlijke scheuten geven. Regelmatig en een kleine correctie is dan op zijn plaats.

Als u wat oudere ligusters wat later voor de eerste keer snoeit, bijvoorbeeld juli, zult u zien dat ze mooie roomwitte bloemtrosjes maken die geurend zijn. De bijen zullen u daar dankbaar voor zijn. Er valt namelijk veel nectar voor ze te halen in de bloemen. Blijf dan toch wel tweemaal per jaar snoeien, want als we dit niet doen heeft de liguster de neiging om erg breed te gaan uitgroeien. Vooral boven in de haag.

Knip de haag bovenin altijd wat smaller dan aan de onderkant. De onderkant van de haag blijft dan beter groen, doordat deze meer licht krijgt. Het verschil in breedte groeit in korte tijd weer helemaal weg. Zo houdt u over het hele oppervlak van de haag een mooie gelijkmatige verdeling van groen en kunt u met volle teugen van uw ligusterhaag genieten.

loader
Laden...