Dit maakt de taxushaag zo bijzonder

3 september 2019
Dit maakt de taxushaag zo bijzonder

De meeste tuiniers zijn wel op de hoogte van het feit dat de taxus een veelzijdige en zeer geschikte haagplant is. Hij is het hele jaar rond groen en kan uitermate goed worden gesnoeid. Maar wat maakt de taxushaag nu echt zo bijzonder? We nemen graag met u door wat de taxus volgens ons zo’n verrijking voor uw tuinlandschap maakt.

De taxus draagt bij aan een groene leefomgeving
Een wintergroene haag is het groene hart van uw tuinontwerp.

De taxus draagt bij aan een groene leefomgeving

De resultaten van diverse wetenschappelijke onderzoeken liegen er niet om: wij mensen zijn gelukkiger, productiever en vrolijker als we ons in een groene leefomgeving bevinden. Het is dus een goed idee om fraaie, groene kamerplanten een prominente plek in uw interieur te geven. Maar ook de tuin mag zeker niet worden vergeten. Vanuit uw woonkamer heeft u immers het uitzicht op uw erf. Als uw tuin ook is ingericht naar uw eigen smaak creëert dit dus de nodige rust. Een wintergroene haag is het groene hart van uw tuinontwerp. Niet voor niets omschrijven we haagplanten niet zelden als een fraaie omlijsting van uw tuin.

Een taxushaag maakt uw leefomgeving direct stukken groener. Door een schutting, hek of oude haag te vervangen door een diepgroene taxushaag geeft u uw tuin direct een natuurlijke uitstraling. Of uw tuinontwerp nu formeel is of iets informeler: een taxushaag kan eigenlijk altijd. Wilt u niet direct een nieuwe tuinafscheiding aanschaffen, maar bent u wel gecharmeerd van de mooie en natuurlijke uitstraling van de taxus? Dan kunt u er altijd voor kiezen om de taxus solitair aan te planten. U kunt hem als boom laten groeien of als struik in de door u gewenste snoeivorm knippen. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos.

Er zijn verschillende soorten taxus verkrijgbaar
De Taxus media 'Hillii' is iets minder compact wat betreft zijn groeivorm dan de gewone taxus.

Er zijn verschillende soorten taxus verkrijgbaar

De Taxus baccata, ook wel bekend als de gewone taxus, wordt het meeste aangeplant. Maar er zijn ook nog twee andere soorten taxus verkrijgbaar in onze webwinkel: de mannelijke Taxus media 'Hillii' en de vrouwelijke tegenhanger, de Taxus media 'Hicksii'. De Taxus media 'Hillii' draagt geen bessen. Tuiniers die geïnteresseerd zijn in een taxushaag zonder de kenmerkende rode bessen kunnen dus het beste mannelijke taxusplanten aanschaffen. Bent u juist wel gecharmeerd van de rode bessen? Dan kunt u ervoor kiezen om gewone taxus aan te planten. Ook kunt u Taxus media 'Hicksii' aanplanten in combinatie met Taxus media 'Hillii': dan worden er bessen ook gevormd.

De Taxus media 'Hillii' is iets minder compact wat betreft zijn groeivorm dan de gewone taxus. De verschillende soorten taxus lijken natuurlijk wel veel op elkaar, maar er zijn enkele subtiele verschillen. Voor een strakke en formele taxushaag met een jonge uitstraling is de Taxus baccata het meest geschikt. In een wat informeel tuinontwerp komen de andere taxussoorten ook heel goed tot hun recht.

De taxus groeit nagenoeg overal
De taxus is geschikt voor zonnige en schaduwrijke standplaatsen.

De taxus groeit nagenoeg overal

De taxus is een zeer sterke haagplant. De boom kan oeroud worden en kan veel hebben. Verschillende standplaatsen, weersomstandigheden en grondsoorten worden verdragen door de taxus. Een taxushaag houdt niet van hele natte wortels, maar er is weinig dat een goed gedraineerde grond niet aankan. Ook in een drogere, voedingsarme grondsoort kan de taxus prima worden aangeplant. Zorg er in dit geval wel voor dat u de grond zo nu en dan voedingsrijker maakt met compost of organische coniferenmest. In zeer droge perioden dient de taxus van extra water te worden voorzien.

De taxus is geschikt voor zonnige en schaduwrijke standplaatsen. Wilt u een taxushaag neerzetten onder een rij bomen waar eigenlijk altijd schaduw is? Dat is voor de taxus geen enkel probleem. Een taxushaag kan dan ook makkelijk half in de zon en half in de schaduw staan. Met de juiste verzorging kan deze haagplant veel hebben. Een taxushaag is een aanschaf voor een langere periode. Een taxushaag kan uw tuin met gemak jaren- of zelfs decennialang sieren.

Een taxushaag beschermt tegen luchtvervuiling
Een taxushaag beschermt u in zekere mate dus tegen luchtvervuiling.

Een taxushaag beschermt tegen luchtvervuiling

Wist u dat wintergroene hagen positief kunnen bijdragen aan uw gezondheid? Een hogere heg die het jaar rond groen is kan fijnstof uit de lucht filteren. Een taxushaag beschermt u in zekere mate dus tegen luchtvervuiling. Hetzelfde geldt overigens voor de laurierhaag en andere wintergroene coniferenhagen. Daarnaast filteren bomen CO2 uit de lucht. Ook dit komt uw directe leefomgeving ten goede. Een hogere en vooral dichte taxushaag dempt daarnaast geluiden van nabijgelegen snelwegen. Hoe dichter de heg is, hoe groter het effect is. Snoei uw haag regelmatig om nieuwe vertakkingen te stimuleren.

Zo ontstaat er een compacte haag met een dichte structuur. Houd er rekening mee dat de taxushaag langzaam groeit. Het duurt dus even tot de heg de door u gewenste hoogte bereikt heeft. Wilt u niet al te lang wachten? Kies dan voor een kant-en-klare taxushaag. Ook kunt u haagplanten kopen die al wat groter zijn gegroeid: deze vormen sneller een mooie, hoge taxushaag. Wanneer u een haag wilt aanschaffen met als doel luchtvervuiling in uw directe omgeving te verminderen, adviseren we u om voor taxus kant-en-klaar te kiezen.

De taxus heeft een schitterende kleur
De taxus heeft een schitterende, diepgroene kleur die zeker indruk maakt op iedereen die zich in de tuin bevindt of daar uitzicht op heeft.

De taxus heeft een schitterende kleur

Niet alle wintergroene haagplanten hebben dezelfde kleur. Dat maakt het combineren van diverse heesters, bomen en overige beplanting dan ook zo leuk. De verschillende kleuren groen creëren een natuurlijke sfeer en de nodige diepte in uw tuinontwerp. De taxus heeft een schitterende, diepgroene kleur die zeker indruk maakt op iedereen die zich in de tuin bevindt of daar uitzicht op heeft. Of u nu kiest voor een taxushaag of voor het solitair planten van de taxus: u zult zeker van de diepe kleur genieten, het hele jaar rond! Voor sommige tuiniers is de kleur van de taxus een van de belangrijkste redenen om hem aan te planten.

Een andere bijzonderheid van de taxus is dat hij een grote aantrekkingskracht op vogels uitoefent. Dat geldt overigens vooral voor de taxushagen die bessen dragen: deze zijn voor veel vogels immers een vitaminerijke bron van voedsel. De taxus past dan ook heel goed thuis in een vogelvriendelijk tuinontwerp. Daarnaast staat het natuurlijk heel gezellig om in het najaar al die vogeltjes in de tuin te zien. U kunt ook een drinkschaal neerzetten of een vijver in uw tuin plaatsen om het vogelparadijs compleet te maken, maar dat is helemaal aan u!

Taxus online kopen: eenvoudig en snel
In onze webshop kunt u op eenvoudige en snelle wijze taxus online kopen

Taxus online kopen: eenvoudig en snel

In onze webshop kunt u op eenvoudige en snelle wijze taxus online kopen. Bij ons vindt u de taxus in veel verschillende formaten. U kunt voor jonge taxusplanten kiezen, maar ook voor haagplanten die al een flinke hoogte bereikt hebben. De keuze is helemaal aan u. Het hangt er vooral van af hoe hoog de uiteindelijke haag mag worden. Het beste is om te kiezen voor haagplanten die wat betreft hun hoogte al aardig in de buurt daarvan komen. Wilt u meer informatie over onze taxus? Of heeft u andere vragen over onze haagplanten? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder!