De verzorging van de taxus

27 augustus 2018
De verzorging van de taxus

De taxus valt onder de coniferen, een naaldconifeer of naaldboom om precies te zijn. De taxus heeft sierlijke donkergroene naalden, die zacht zijn en absoluut niet prikken en het hele jaar aan de plant blijven. Deze conifeer is goed wintergroen en biedt dus ook privacy in de wintermaanden. Door zijn dichte en bossige groei is het een zeer geschikte plant om als haag te gebruiken, hij levert een enorm dichte haag die ontzettend lang meegaat. Zolang u ervoor zorgt dat de verzorging van de taxus goed gebeurt, heeft u dus zeer lang plezier van deze haagplant.

Welke soorten taxus zijn er?

Er zijn tientallen soorten taxussen

Welke soorten taxus zijn er?

Er zijn tientallen soorten taxussen, maar er zijn er drie die zich uitstekend lenen voor het maken van hagen en dat zijn de volgende:

Taxus baccata

De Taxus baccata of gewone taxus is een makkelijk te kweken soort die het snelst van de drie groeit en dus het best geschikt is om ook een grotere haag van te maken. “Ook”, omdat deze prima geschikt is voor de kleinere haag en ook gebruikt word om de buxushaagjes te vervangen. Deze soort krijgt in de zomer rode besjes in het hart van de plant, op het wat oudere hout.

De taxus

Het klinkt misschien wat vreemd: de taxus als een van de meest bijzondere coniferen.

Taxus media 'Hicksii'

De Taxus media 'Hicksii' is een mannelijke plant en draagt daardoor geen vruchten. De groeiwijze van de plant is een beetje opgaand en daardoor is de plant zeer geschikt om smallere hagen mee te maken. De naalden zijn fris donkergroen en staan een beetje rondom de twijgen. Kortom, een sierlijke plant.

Taxus media 'Hillii'

De Taxus media 'Hillii' is de vrouwelijke plant van de Taxus media en deze draagt dus mooie rode bessen. Deze taxussoort is zeer winterhard en kan worden gebruikt op plaatsen waar de weersomstandigheden nogal streng zijn. Daarom wordt deze soort bijvoorbeeld veel aangeplant in Noorwegen en Zweden.

Welke soorten taxus zijn er?

Er zijn tientallen soorten taxussen

Voor het verzorgen: een taxushaag planten

Voordat de taxushaag verzorgd kan worden moet hij natuurlijk eerst geplant worden. Dit kan bijna het hele jaar door, maar de voorkeur gaat wel uit naar de seizoenen waarin het weer niet te extreem is. In de winter kun je niet graven en in het heetst van de zomer is het lastig om de planten goed van voldoende water te voorzien, zodat ze meer moeite hebben om goed aan te groeien. Plant een taxus niet te diep. Zolang de wortels in de grond staan is het voldoende.

De taxus water geven

Direct na het planten is het belangrijk de taxus goed water te geven, zodat de kluiten goed vochtig zijn. In het begin blijft goed water geven het devies, omdat de planten dan nog niet veel wortels hebben gemaakt en zelf op zoek kunnen naar water. Zorg er dus voor dat de kluit niet uitdroogt. Na verloop van tijd hoeft u wat minder water te geven, behalve bij lange droge periodes; dan is het verstandig om dit wel te doen. Houd de grond om de plant gewoon licht vochtig.

De taxus

Het klinkt misschien wat vreemd: de taxus als een van de meest bijzondere coniferen.

De taxus bemesten

U mag uw taxushaag tweemaal per jaar wat organische meststof geven. Koemestkorrels of Culterra bijvoorbeeld. Doe dit in het begin van het voorjaar en nog een keer in het begin van de zomer. Dan heeft de plant het hele groeiseizoen voldoende voeding voorradig.

De taxus snoeien

Doordat de taxus niet zo heel snel groeit is eenmaal per jaar snoeien voldoende. Doe dit zo rond eind juni op een niet te zonnige dag, zodat de verse snoeiwondjes niet te ver indrogen. De taxus zal dan nog een beetje uitlopen in de nazomer en mooi vol de winter in gaan. Zo kunt u in de winter ook genieten van een mooie, volle en groene taxushaag. Een klassieker onder de haagplanten en zeker ook een hele mooie.