Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

De veelzijdigheid van de taxus

Taxus

De veelzijdigheid van de taxus

Denken mensen aan de taxus, dan denken ze vaak aan een niet al te hoge, maar wel strak gesnoeide coniferenhaag in de voortuin. Logisch, want daar wordt de taxus ook regelmatig voor gebruikt. Toch is het ook mogelijk om de taxus anders toe te passen in de tuin. De veelzijdigheid van de taxus is juist een van de grootste voordelen van de plant. Wilt u wat nieuwe tuinideeën opdoen voor een tuin met een taxushaag? We nemen een aantal van de mogelijkheden van de taxus met u door, zodat u weet wat u allemaal met de taxus kunt doen.

Een lage taxushaag in de voortuin
We noemden hem net al: de lage, strakke taxushaag in de voortuin.

Een lage taxushaag in de voortuin

We noemden hem net al: de lage, strakke taxushaag in de voortuin. Misschien een voor de hand liggende keuze, maar de reden waarom de taxus zo vaak voor dit type haag wordt aangeplant is omdat hij er zo geschikt voor is. Er zijn maar weinig haagplanten die zo langzaam groeien als de taxus en daarom is het des te gemakkelijker om de taxus in een formele vorm te houden. Met een à twee snoeibeurten per jaar is dat al geregeld. De taxus is dus een ideale haagplant voor als u niet van snoeien houdt, maar wel een mooie, verzorgd ogende haag in de voortuin wilt.

Een taxushaag onder de toegestane meter voor de voortuin houden is dus absoluut niet moeilijk. Voor uzelf is dat ook prettig, omdat er dan nog zonlicht over de haag heen uw woonkamer in kan schijnen. Voor een formeel resultaat raden we u wel aan om voor een mannelijke taxussoort te kiezen, zoals de Taxus media 'Hillii', omdat mannelijke taxussen geen bessen krijgen. De Taxus media heeft als verder voordeel dat hij nog compacter is en nog langzamer groeit dan de Taxus baccata, ook wel de gewone taxus genoemd. Wie een haag in de voortuin wil die er echt uitziet als een dicht, groen tuinmuurtje heeft in de Taxus media 'Hillii' een uitstekende optie.

Een hoge taxushaag in de achtertuin
Mensen die op zoek zijn naar een privacyhaag zullen minder snel aan de taxus denken.

Een hoge taxushaag in de achtertuin

Mensen die op zoek zijn naar een privacyhaag zullen minder snel aan de taxus denken. Dat ligt voor een groot deel aan de groeisnelheid van de taxus. Met een groei van 15 tot 20 centimeter per jaar duurt het immers wel een aantal jaar voordat uw taxushaag boven ooghoogte gegroeid is. Het is echter wel mogelijk om een hoge taxushaag in de achtertuin te laten groeien. Een groot voordeel daaraan is dat een taxushaag meteen zichtdicht is wanneer deze hoog genoeg is voor een privacyhaag. Sommige sneller groeiende coniferen, zoals de razendsnel groeiende leylandii, zullen in de eerste jaren een wat opener structuur hebben en dus nog niet voor privacy zorgen.

Kiest u voor een hoge taxushaag in de achtertuin, dan raden we u aan om voor de Taxus baccata te kiezen. De Taxus media 'Hillii' en zijn vrouwelijke tegenhanger, de Taxus media 'Hicksii', kunnen wel twee meter hoog worden, maar dat levert niet altijd het mooiste resultaat op. Bij die taxussoorten bestaat de kans dat de taken naar de buitenkanten afbuigen onder druk van sneeuw of regen als ze hoger dan 1,80 meter worden. Verder raden we aan om een hoge taxushaag voor in de achtertuin de eerste jaren alleen aan de zijkanten te snoeien. In de hoogte zal de taxus dan eerst nog zijn kenmerkende kegelvorm behouden, maar dat kunt u later altijd nog recht snoeien.

Heeft u geen zin of tijd om enkele jaren te wachten tot de taxushaag hoog genoeg is om uw privacy te beschermen? Dan kunt u bij Haagplanten.net ook een kant en klare taxushaag kopen. Deze is direct bij aanplant op de hoogte die hij moet zijn. Zo’n kant en klaar haag is ook een optie als u juist een lage taxushaag in de voortuin wilt; bij levering is hij meteen mooi recht.

Vormsnoei met de taxus
En omdat hij zo langzaam groeit, zal hij de vorm waarin u hem snoeit niet snel verliezen.

Vormsnoei met de taxus

Eigenlijk is de taxus een beetje een vreemde coniferensoort. Natuurlijk heeft hij wel wat overeenkomsten met andere coniferen, zoals naalden in plaats van bladeren en een afkeer van natte grond, maar de groeiwijze en snoeimogelijkheden van de taxus wijken behoorlijk af van andere coniferen. Normaal gesproken groeien coniferen namelijk sneller en is het lastig om ze te verjongen, omdat ze geen nieuw gebladerte produceren op oud hout. De taxus doet dat wel en is mede daarom zeer geschikt om voor de vormsnoei te gebruiken. En omdat hij zo langzaam groeit, zal hij de vorm waarin u hem snoeit niet snel verliezen.

De taxus is hiermee een verrassend goede buxusvervanger. Het is misschien niet de eerste haagplant waar u aan denkt als u op zoek bent naar een alternatief voor de buxus, omdat zijn bladeren in geen enkel opzicht op die van de buxus lijken. Voor een lage haag of een vormsnoeiplant is de taxus echter net zo’n goed buxusalternatief als de Japanse hulst, die meestal voor dit soort doeleinden gebruikt wordt. Andere buxusvervangers als de struikkamperfoelie (Lonicera nitida) en de kardinaalsmuts groeien veel te snel om voor de vormsnoei te gebruiken. Een taxus is dus een beter buxusalternatief dan sommige mensen denken.

Online uw taxus kopen
Welk type taxushaag u ook in uw tuin wilt hebben, het begint met het kopen van goede taxusplanten.

Online uw taxus kopen

Welk type taxushaag u ook in uw tuin wilt hebben, het begint met het kopen van goede taxusplanten. Dat zit bij Haagplanten.net wel goed. Niet alleen werken we samen met de beste kwekers van Europa, we controleren ook nog eens of de taxusplanten wel in goede staat zijn voor we ze versturen. Bovendien laten we de levering uitsluitend aan experts over. Dat doen we natuurlijk ook als u een laurierhaag, een beukenhaag of een van onze vele andere haagplanten bij ons koopt.