Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

De thuja toepassen in een kleine tuin: zo doet u dat

De thuja toepassen in een kleine tuin: zo doet u dat

De thuja toepassen in een kleine tuin: zo doet u dat

Heeft u een kleine tuin? Dan is de keuze aan haagplanten vrij beperkt. Toch zijn er gelukkig voldoende opties over om uw tuin toch van fraaie beplanting te voorzien. De thuja is hiervan een goed voorbeeld. Deze conifeer wordt vaak als haagplant gebruikt, maar is op tal van andere manieren in te zetten in de kleine tuin. We vertellen u graag hoe u de thuja kunt toepassen in een kleinere tuin.

Kies de juiste soort thuja

De Thuja occidentalis is geschikter voor een kleine tuin. (Thuja occidentalis)

Kies de juiste soort thuja

Er zijn diverse soorten thuja. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor de Thuja plicata (Reuzenlevensboom) en de Thuja occidentalis. Het is belangrijk om voor de juiste soort thuja te kiezen als u een kleine tuin heeft. Zoals zijn naam al doet vermoeden is de Reuzenlevensboom minder geschikt: deze robuuste conifeer kan flink hoog worden en groeit vrij rap. De Thuja occidentalis is geschikter voor een kleine tuin. Er zijn 2 soorten: de thuja 'Smaragd' en de thuja 'Brabant'. De thuja ‘Brabant is iets robuuster en neemt ook iets meer ruimte in beslag. Daarnaast groeit hij sneller dan de thuja 'Smaragd'.

Voor een kleine tuin is de Thuja occidentalis 'Smaragd' dan ook het meest passend. Deze conifeer groeit niet heel snel: hij neemt jaarlijks maximaal 20 centimeter in hoogte toe. Ook heeft hij een slanke groeivorm en neemt hij niet veel ruimte in beslag. De thuja 'Smaragd' is op diverse manieren toepasbaar in de kleine tuin. Deze wintergroene conifeer heeft een elegante uitstraling en komt in zowel kleine als grote tuinen uitstekend tot zijn recht.

Haag van thuja coniferen

De thuja 'Smaragd' is door zijn slanke groeivorm en trage groei een goede optie. (Thuja 'Smaragd')

Haag van thuja coniferen

Ook kleine tuinen vragen om een mooie en verzorgde tuinafscheiding. Een schutting of hoog hek geven kleine tuinen doorgaans een wat beklemmende uitstraling. Ze laten een klein erf nog kleiner lijken en voegen bovendien niets natuurlijks aan het tuinlandschap toe. Een haag is een goede keuze voor de kleine tuin. Het is wel belangrijk dat u voor een haagplant kiest die ook echt geschikt is voor stadstuinen. De thuja 'Smaragd' is door zijn slanke groeivorm en trage groei een goede optie. U hoeft een haag van thuja coniferen slechts 1 à 2 maal per jaar te snoeien om hem netjes en verzorgd te houden.

Houd de heg bij voorkeur laag tot middelhoog. Als de coniferenhaag te hoog wordt lijkt uw tuin alleen maar kleiner. De thuja 'Smaragd' is eenvoudig op de gewenste hoogte te houden. Hetzelfde geldt overigens voor een taxushaag of een haag van Japanse hulst. Ook dit zijn haagplanten die het uitstekend doen in kleine stadstuinen.

Thuja ‘Smaragd’ in pot of bloembak

De thuja 'Smaragd' kan ook heel goed in een pot of bloembak gehouden worden. (Thuja 'Smaragd')

Thuja 'Smaragd' in pot of bloembak

De thuja 'Smaragd' kan ook heel goed in een pot of bloembak gehouden worden. Doordat de coniferen niet al te veel ruimte in beslag nemen zijn ze uitstekend geschikt om uw tuin op deze manier te verrijken. Het is belangrijk dat u kiest voor een bloembak of pot die niet te klein is. Zo heeft de thuja voldoende ruimte om tot volle wasdom te komen. Doordat de conifeer in een pot of bloembak wordt gehouden, zal hij zich aan de omstandigheden aanpassen door minder snel te groeien. Een pot wordt vaak gebruikt voor een solitaire conifeer, terwijl in bloembakken ook een haag gehouden kan worden.

Als u thuja coniferen in pot of bloembakken houdt, zijn deze gemakkelijk te verplaatsen. U kunt ervoor kiezen om ze op uw terras neer te zetten voor extra privacy. Maar ook op andere plekken in de kleine tuin kunnen ze op deze manier voor meer privacy en een natuurlijke flair zorgen.

In vorm gesnoeide thuja

Zowel de thuja 'Brabant' als de thuja 'Smaragd' leent zich voor vormsnoei (thuja 'Brabant')

In vorm gesnoeide thuja

Hoewel de thuja een prima haagplant is, kan hij ook heel goed solitair worden aangeplant. Om uw tuin een elegante uitstraling te geven kunt u ervoor kiezen om een solitaire conifeer in creatieve vormen te snoeien. Denk daarbij onder meer aan een coniferenspiraal of een bolvormig gesnoeide conifeer. U kunt hiervoor zowel de thuja 'Brabant' als de thuja 'Smaragd' gebruiken. Vroeger zagen we in creatieve snoeivormen geknipte haagplanten vooral terug in formele tuinen bij landhuizen en kastelen. Tegenwoordig kan vormsnoei ook prima worden toegepast in stadstuinen.

Naast de thuja zijn ook de taxus, de buxus en de Japanse hulst 'Dark Green' heel geschikt voor vormsnoei. Ook deze haagplanten kunnen heel goed aangeplant worden in de kleine tuin.

Thuja solitair aanplanten

De thuja 'Smaragd' en de thuja 'Brabant' laten zich uitstekend combineren met andere beplanting (thuja 'Brabant')

Thuja solitair aanplanten

Uiteraard kunnen solitair aangeplante thuja coniferen ook prima in hun oorspronkelijke vorm gehouden worden. Houdt u niet van vormsnoei of past dit niet bij uw tuinontwerp? Dan is de optie om een losse conifeer in uw tuin aan de planten zeker het overwegen waard. U kunt kiezen voor een enkele conifeer of voor een aantal exemplaren naast of bij elkaar. Bij een kleine tuin is het essentieel om de ruimte efficiënt in te richten. Door verschillende planten met elkaar te combineren creëert u meer diepte en een natuurlijk effect dat de ruimte absoluut ten goede komt.

Zowel de thuja 'Smaragd' als de thuja 'Brabant' laten zich uitstekend combineren met andere beplanting. Om te voorkomen dat uw tuinlandschap eentonig wordt is het mooi om wintergroene planten te combineren met bladverliezende of bloeiende planten zoals de heesterganzerik, de bruidsbloem, de hortensia of het Chinees klokje. De thuja is veelzijdig genoeg om zich aan te passen aan uw tuinontwerp en de planten en struiken om hem heen. Daarnaast is de thuja een onderhoudsvriendelijke conifeer die niet veel eisen stelt aan zijn standplaats of de bodem waarin hij wordt geplant. Let op: de thuja is wel gevoelig voor langdurige droogte en natte voeten.

Wilt u de thuja toepassen in uw kleine tuin? In onze webshop kunt u terecht voor diverse soorten thuja op verschillende hoogten.