Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

De taxus beschermen tegen droogte

Taxus beschermen droogte

De taxus beschermen tegen droogte

De lente is inmiddels in volle gang. Het duurt niet lang meer tot de mooie lentedagen plaatsmaken voor de zomer. Ook dit jaar is er weer een behoorlijk warme zomer voorspeld. Er is dus veel kans op langdurige perioden van droogte. Coniferen staan erom bekend dat ze gevoelig zijn voor droogte. Dat geldt ook voor de taxus. Heeft u een taxushaag in de tuin? We vertellen u graag hoe u de taxus kunt beschermen tegen droogte in de komende zomer.

Coniferen taxus droogte

De taxus is gevoelig voor droogte. Dit geldt ook voor de thuja, de Californische cipres en Leylandii coniferen. (Taxus)

Coniferen zoals de taxus zijn gevoelig voor droogte

Haagconiferen zoals de taxus zijn gevoelig voor droogte. Dit geldt ook voor de thuja, de Californische cipres en Leylandii coniferen. Staat er een hete en droge zomer voor de deur? Dan dienen deze coniferen extra te worden beschermd. De taxus kan door extreme droogte te maken krijgen met taksterfte. Delen van de taxushaag kleuren dan bruin. Dit gaat van kwaad tot erger. Neemt u geen maatregelen? Dan zal de taxushaag uiteindelijk sterven. Er zit dan niets anders op dan het ruimen van de dode struiken en het aanplanten van een nieuwe haag.

Zo ver hoeft het echter niet te komen: u kunt verschillende dingen doen om te voorkomen dat uw taxushaag te maken krijgt met droogteschade. Allereerst is het van belang om uw haag of solitair aangeplante taxussen goed in de gaten te houden. Staat de haag er in een droge periode minder florrissant bij? Vertoont uw taxushaag beginnende bruine plekken? Dan is het tijd om in actie te komen.

Taxushaag

Geef het water zoveel mogelijk direct bij de wortels. Zo wordt het makkelijker opgenomen door de taxussen.

Geef uw taxushaag extra water

De eerste stap om uw haag te behoeden voor droogteschade is het extra bewateren van de planten. Het beste kunt u hiermee zo vroeg mogelijk beginnen. De afgelopen decennia is het weer steeds extremer geworden: in de zomers loopt de temperatuur dikwijls flink op en de zijn daarentegen winters vrij mild. Logischerwijs zijn er dus ook steeds meer droge perioden geweest in de afgelopen jaren. Het voorkomen van droogteschade is een stuk eenvoudiger dan het genezen ervan, dus geef uw taxushaag het liefst al bij beginnende droogte extra water.

Geef het water zoveel mogelijk direct bij de wortels. Zo wordt het makkelijker opgenomen door de taxussen. Geef de taxus het liefst water tegen het einde van de dag. Dan is er meer schaduw. Bij felle zon bestaat het risico dat de wortels van de taxushaag verbranden als er water bij komt. Geef de taxushaag liever dagelijks een beetje water dan in één keer heel veel tegelijk. Dat brengt immers het risico met zich mee dat de planten verdrinken. Houd de grond rond de taxushaag vochtig maar niet drijfnat. Zo voorkomt u dat uw taxussen ten prooi vallen aan een periode van droogte.

taxus

Geef de taxus bij voorkeur wat organische coniferenmest waaraan magnesium is toegevoegd.

Geef uw taxus iets extra’s

Een droge, hete periode brengt ook voordelen met zich mee. De bodemtemperatuur ligt hoog, waardoor goede voedingsstoffen en mineralen makkelijker opgenomen worden door de taxus. Een warme periode biedt dus een uitgelezen kans om uw taxus iets extra’s te geven. Geef de taxus bij voorkeur wat organische coniferenmest waaraan magnesium is toegevoegd. Dit helpt uw taxus bij de groei. Daarnaast helpt het de planten om te herstellen van snoeischade en droogteschade. Geef niet teveel meststof: het beste kunt u de helft geven van wat u bij een normale bemesting geeft. Zie dit echt als een extraatje, een steuntje in de rug.

De extra bemesting zal ook helpen om droogteschade en taksterfte bij de taxus te voorkomen. Wacht ook met het geven van coniferenmest tot zonsondergang geweest is. Bemesten in de volle zon is geen goed idee.

Taxus droogte

Is uw taxushaag al beschadigd door de droogte? U kunt proberen de heg te herstellen.

Wat als de taxus is beschadigd door droogte?

Is uw taxushaag al beschadigd door de droogte? U kunt proberen de heg te herstellen. Dit zal helaas niet in alle gevallen lukken, maar de kans bestaat dat de taxus na droogteschade en taksterfte weer opknapt door een goede verzorging. Geef de taxushaag gedurende een aantal dagen extra water direct bij de wortel. Houd ongeveer 5 liter per meter haag aan. Is de taxus van binnenuit bruin aan het worden? Geef de planten dan wat extra magnesium (ook wel bekend als bitterzout). Binnen enkele weken zal uw taxushaag zichtbaar moeten opknappen.

Is dit niet het geval, maar gaat de heg juist steeds meer achteruit na de droogteschade? Dan kunt u ervan uitgaan dat de taxushaag dood is. Want hoewel de taxus een zeer robuuste en sterke haagconifeer is, kan extreme droogte funest zijn voor de plant.

taxushaag aanplanten

Heeft uw taxus de droogte niet overleefd? Dan zit er niets anders op dan het aanplanten van een nieuwe haag.

Een nieuwe taxushaag aanplanten

Heeft uw taxus de droogte niet overleefd? Dan zit er niets anders op dan het aanplanten van een nieuwe haag. Wilt u niet wachten tot jonge haagplanten uitgegroeid zijn tot een volwassen taxushaag op de door u gewenste hoogte? Dan kunt u ook kiezen voor een kant en klare taxushaag. Deze is verkrijgbaar op diverse hoogten. Een kant en klaarhaag bestaat uit haagelementen die allemaal 1 meter breed zijn. Voor een haag van 10 meter breed heeft u dus 10 haagelementen nodig. Op deze manier staat er direct een volgroeide haag in uw tuin die u alle privacy biedt die u gewend bent.

In onze webshop kunt u terecht voor kant en klare taxushagen in diverse formaten. De taxus die u bij ons koopt verkeert in uitstekende conditie. De haagconiferen zijn vanaf onderaan goed vertakt en kunnen uw tuin nog een lange tijd sieren. Schenk uw taxushaag wat extra aandacht als er droge perioden aankomen en u kunt nog tijdenlang genieten van uw privacy en uw prachtige groene uitzicht.