Bestel uiterlijk 24 maart 2024 en u ontvangt uw bestelling vóór Pasen!! Alleen mogelijk voor de planten die direct leverbaar zijn.

De taxus als buxusvervanger

Taxus kopen
De taxus als buxusvervanger

Omdat het inmiddels steeds duidelijker wordt dat de buxusmot en verschillende buxusziekten erg moeilijk te bestrijden zijn, wordt de vraag naar buxusvervangers steeds groter. Eigenlijk is de Buxus sempervirens nooit helemaal te vervangen, maar u zult wellicht verrast zijn hoeveel haagplanten er zijn die behoorlijk wat positieve eigenschappen met de buxus delen. Een opvallende plant in deze context is de taxus. De taxus is namelijk de enige coniferensoort die geschikt is om te gebruiken voor hagen die qua uiterlijk niet onderdoen voor een buxushaag. Er zijn zelfs gevallen waarin de taxus als buxusvervanger de beste keuze is.

Taxus media 'Hillii'
Taxus media 'Hillii'
Vanaf
2,80
arrow-right
Taxus media 'Hicksii'
Taxus x media 'Hicksii'
Vanaf
2,80
arrow-right
Taxus baccata
Populair
Taxus baccata
Taxus baccata
Vanaf
1,94
arrow-right

Waarom is de taxus een goede buxusvervanger?

Of de taxus ook voor u de ideale buxusvervanger is hangt vooral af van wat u precies met uw haag wilt. De taxus is normaal gesproken niet de eerste plantensoort waar tuiniers aan denken als ze hun buxus vervangen moeten. Met hun donkergroene naalden hebben deze coniferen immers een heel ander gebladerte dan de kleine, ronde blaadjes van de buxus. Toch is er veel te zeggen voor de taxus als buxusvervanger. Het is wel duidelijk waarom vaklui in de eerste plaats de Japanse hulst als buxusvervanger zien, met een duidelijke voorkeur voor de Japanse hulst 'Dark Green'®. Deze haagplant ziet er op het eerste gezicht nagenoeg hetzelfde uit als de buxus. Er zijn wel verschillen, maar zelfs die zijn pas te zien als u op hele kleine details let. De taxus is daarom niet de eerste plant waar men aan denkt als alternatief voor de buxus, waarschijnlijk om de simpele reden dat de taxus naalden heeft en geen bladeren.

Laat u echter niet misleiden door uw eerste indruk van deze haagplant. In sommige opzichten is de taxus namelijk nog wel een betere optie dan de Japanse hulst, omdat de taxus langzamer groeit. Niet zo langzaam als de buxus natuurlijk, want dat doet bijna geen enkele plant, maar als het om het vervangen van een buxushaag gaat, is de taxus een uitstekende keuze. Bovendien zijn zowel de taxus als de buxus en de Japanse hulst wintergroene haagplanten. Als u het hele jaar uw best doet om uw haag een stijlvol en elegant uiterlijk mee te geven, is het natuurlijk wel belangrijk dat hij zijn groene uiterlijk behoudt als de temperaturen onder nul zakken.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Waarom is de taxus een goede buxusvervanger?

De taxus is ideaal voor lage hagen en vormsnoei

Zowel de taxus als de buxus worden vaak gebruikt voor formele hagen. De beperkte groeisnelheid van beide planten is daar een van de belangrijkste redenen voor. Snoeit u een buxus of een taxus, dan zal de vorm waarin u hem snoeit nog lang te zien blijven. Toch is dat niet de enige reden waarom deze haagplanten veel in de tuin te zien zijn. Ook de bladgrootte speelt een rol. Een haagplant met grote bladeren zal bijvoorbeeld niet snel voor een formele haag of de vormsnoei gebruikt worden. Deze zullen eerder geschikt zijn voor een wilde haag met een landelijk uiterlijk.

Als het om de vormsnoei gaat, is de taxus daarom het optimale buxusalternatief. De naalden van de taxus zijn namelijk nog kleiner dan de bladeren van de buxus en zijn daarom heel precies in geometrische vormen te snoeien. Gevorderden kunnen er zelfs een behoorlijk gedetailleerd kunstwerk van maken. Een taxus die al in een bepaalde vorm gesnoeid is neemt verder opvallend weinig tijd in beslag als het om zijn verzorging gaat. Nauwelijks meer tijd dan bij de buxus het geval is, want taxussen voor de vormsnoei hoeven niet meer dan vier à vijf keer per jaar gesnoeid te worden om de vorm te behouden.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
De taxus is ideaal voor lage hagen en vormsnoei

Welke taxus is het de meest geschikte buxusvervanger?

In ons assortiment vindt u drie verschillende soorten taxussen. De bekendste hiervan is de Taxus baccata, die ook wel bekend staat als de gewone taxus, omdat deze in ons deel van de wereld ook in het wild voorkomt. Naast deze inheemse haagplanten bieden we twee kweekvormen aan die een kruisbestuiving zijn van de Taxus baccata en de Aziatische Taxus cuspidata: de taxus 'Hicksii' en de taxus 'Hillii'. Van deze drie soorten is de taxus 'Hillii' de meest geschikte buxusvervanger. Als mannelijke plant krijgt deze kweekvorm geen bessen en met 10 tot 15 centimeter per jaar groeit hij nog langzamer dan de Taxus baccata. Zijn groeiwijze is net ook iets compacter.

Dat betekent overigens niet dat de andere soorten ongeschikt zijn. De groeiwijze van de vrouwelijke taxus 'Hicksii' is identiek aan die van de 'Hillii', maar als er bestuiving door mannelijke planten optreedt, krijgt deze in het najaar vruchten. Deze rode bessen zijn zeer sierlijk, maar als u op zoek bent naar een stijlvolle formele haag, kan een taxushaag met bessen net iets te losjes en informeel overkomen. Met een groeisnelheid van hooguit 20 centimeter per jaar leent de Taxus baccata zich ook prima voor het vervangen van een buxushaag. Als de omstandigheden zo zijn dat hij tegen het maximum van zijn groeisnelheid aan zit, is hij echter minder geschikt voor de vormsnoei.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Welke taxus is het de meest geschikte buxusvervanger?

Het planten en verzorging van de taxus als buxusvervanger

U kunt de taxus en de buxus op bijna iedere grondsoort planten, zolang er maar voor een goede afwatering gezorgd is. Toch kunnen beide haagplantensoorten wat kwetsbaar zijn. De buxus kan bijvoorbeeld heel slecht tegen aanhoudende droogte, terwijl de taxus er niet tegen kan als de grond waarin hij staat te vochtig is. Staan zijn wortels te lang onder water, dan is er kans dat er wortelrot gaat optreden. Let dus wel op de omstandigheden in uw tuin als u van plan bent om uw buxushaag te vervangen door een taxushaag. In de meeste gevallen zal het planten van een taxushaag geen grote problemen opleveren, maar als een bodem slecht waterdoorlatend is, is de taxus niet de beste keuze. Dit is bijvoorbeeld het geval bij zware klei.

Ook als het op de verzorging aankomt verschillen de taxus en de buxus niet veel van elkaar. Twee keer snoeien per jaar is voldoende om een normale buxushaag of taxushaag in vorm te houden. Ook het moment van snoeien is identiek: tussen mei en september. Doe dat wel op een dag waarop de zon niet schijnt. Er is namelijk een vrij groot risico dat de naalden van de taxus of de blaadjes van de buxus verbranden door de felle zon. Het is dus het beste om deze haagplanten te snoeien na een regenbui. Ook omdat de takken van de planten dan het makkelijkst door te knippen zijn.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Het planten en verzorging van de taxus als buxusvervanger

De taxus is immuun tegen buxusziekten

De hoofdreden waarom buxusvervangers überhaupt nodig zijn is zoals gezegd de buxusziekte. De taxus is daar immuun tegen. Daarnaast zullen de rupsen van de buxusmot niet van taxusnaalden eten. Dit voordeel is natuurlijk ook te zien bij de Japanse hulst en andere mogelijke buxusalternatieven, zoals de kardinaalsmuts en de Chinese kamperfoelie. Mocht de buxusrups toch van de naalden van de taxus eten, dan zal hij dat niet overleven. Taxusnaalden zijn namelijk zo giftig dat zelfs een paard zal overlijden als hij er een hap uit neemt. Dat is overigens niet alleen bij de naalden zo: ook de takken en de kernen in de rode bessen die aan de Taxus media 'Hicksii' groeien zijn uiterst giftig.

Gebruik dus geen bestrijdingsmiddelen als uw buxushaag te kampen heeft met de buxusziekte of de buxusmot. Deze middelen zijn duur, moeilijk te verkrijgen voor particulieren en het is vaak dweilen met de kraan open, omdat u moet blijven bestrijden als uw buxussen last hebben van deze ongemakken. De Taxus baccata of de Taxus media leveren uiteindelijk net zulke compacte, lage hagen op en ze zijn nog voordeliger ook.

Wilt u uw oude buxushaag in een handomdraai vervangen door een nieuwe lage haag met een formeel voorkomen? Dan is een kant en klare taxushaag een goede optie. Hiermee heeft u namelijk meteen het gewenste resultaat; sneller kan eigenlijk niet. Heeft u nog meer vragen over het vervangen van uw buxushaag? Kijk dan even rond op onze site of neem contact op met onze klantenservice.

loader
Laden...