De oudste haagconiferen ter wereld

5 februari 2020
De oudste haagconiferen ter wereld

Een van de vele voordelen van een coniferenhaag is het feit dat coniferen zeer oud kunnen worden. Er zijn haagconiferen die enkele eeuwen oud kunnen worden en waar u dus uw hele leven plezier van kunt hebben. Laat u sommige haagconiferen in het wild hun gang gaan, dan kunnen ze zelfs meer dan duizend jaar oud worden. Het leek ons daarom interessant om de oudste haagconiferen ter wereld eens met u door te nemen. Soms moeten experts een schatting doen, omdat de bomen aangetast zijn of het simpelweg niet duidelijk is, maar dit zijn de oudste coniferen die ook als haagplanten te verkrijgen zijn.

venijnboom van Llangernyw: vier- tot vijfduizend jaar oud

De venijnboom van Llangernyw is een taxus die in het dorp Llangernyw staat, in het oosten van Wales.

De venijnboom van Llangernyw: vier- tot vijfduizend jaar oud

De venijnboom van Llangernyw is een taxus die in het dorp Llangernyw staat, in het oosten van Wales. Om precies te zijn gaat het hier om een exemplaar van de gewone taxus (Taxus baccata). Bij sommige bomen is de leeftijd gemakkelijk te achterhalen door de jaarringen te tellen, maar bij deze taxus wordt dat lastig, onder meer omdat zijn stam gespleten is. Bovendien is het sowieso lastig om de leeftijd van een taxus vast te stellen. Er stond een olietank in de ruimte tussen de twee gespleten onderdelen van de taxus, maar toen kenners zich realiseerden hoe oud de boom was, is deze midden jaren negentig van de vorige eeuw verwijderd.

In 2002 stelde de bekende Engelse botanist David Bellamy vast dat de boom naar schatting maar liefst vier- tot vijfduizend jaar oud is. Dit baseerde hij op alle data die er over de venijnboom van Llangernyw te vinden was. Sceptici denken dat de boom slechts even oud is als het naastgelegen kerkhof van de St. Digainskerk, maar dat maakt hem met zo’n anderhalf duizend jaar alsnog een zeer oude boom. Gaan we uit van de eerste schatting, dan is de venijnboom van Llangernyw het op een na oudste nog levende organisme op Aarde.

Koca Porsuk: ruim vierduizend jaar oud

Ook de Koca Porsuk is een Taxus baccata. Dit exemplaar groeit in de buurt van de stad Zonguldak aan de Noord-Turkse kust.

Koca Porsuk: ruim vierduizend jaar oud

Ook de Koca Porsuk is een Taxus baccata. Dit exemplaar groeit in de buurt van de stad Zonguldak aan de Noord-Turkse kust. Zoals gezegd is het lastig om de leeftijd van een taxus vast te stellen, maar na uitgebreid onderzoek hebben twee onderzoekers van de bosbouwfaculteit aan de Technische Universiteit van Trabzon geconstateerd dat de boom 4112 jaar oud moet zijn. Als deze schatting klopt, zou de Koca Porsuk wel eens de op twee na oudste boom van de wereld kunnen zijn. De Koca Porsuk staat op een hooggelegen plek, waardoor hij niet aangetast is door mensen. Zijn naam betekent “Grote Das”.

The Ancient Yew: vierduizend jaar oud

“The Ancient Yew” betekent “de oude taxus”. Dat de Taxus baccata bij de St. Johnskerk in het Zuid-Engelse Tisbury oud is, staat ook buiten kijf.

The Ancient Yew: vierduizend jaar oud

“The Ancient Yew” betekent “de oude taxus”. Dat de Taxus baccata bij de St. Johnskerk in het Zuid-Engelse Tisbury oud is, staat ook buiten kijf. In 1834 werd er al geschreven over een enorme taxus op het terrein bij de kerk waarvan de stam een omtrek had van maar liefst 37 meter. Omdat plantenliefhebbers beseften dat het om een bijzondere boom ging, is hij gevuld met beton. Hiermee wilden ze voorkomen dat planten die aan de holle binnenkant groeiden de boom kapot vraten, maar dat betekende ook dat de boom niet verder kon groeien. Wel staat hij nog steeds vol in blad.

David Bellamy is gevraagd om de leeftijd van The Ancient Yew vast te stellen. Door middel van koolstofdatering kwam hij tot de conclusie dat deze oude taxus zo’n vierduizend jaar oud is.

Verschillende taxussen van enkele duizenden jaren oud

Er zijn verschillende taxussen in Groot-Brittannië waarbij alleen een ruime schatting van de leeftijd gemaakt kan worden.

Verschillende taxussen van enkele duizenden jaren oud

Er zijn verschillende taxussen in Groot-Brittannië waarbij alleen een ruime schatting van de leeftijd gemaakt kan worden. De venijnboom van Fortingall is hier een voorbeeld van. De leeftijd van deze Taxus baccata in het Schotse dorp Fortingall loopt volgens schattingen van buurtbewoners uiteen van vijfduizend tot maar liefst negenduizend jaar, maar recent onderzoek wijst uit dat hij tussen de tweeduizend en de drieduizend jaar oud is. Er werd in 1769 al geschreven over de boom, toen de omtrek van de stam al 16 meter was. Ook de Ierse venijnboom van Bellyconnell is naar schatting minstens tweeduizend jaar oud.

Naast de Koca Porsuk zijn er in de rest van de wereld nog andere eeuwenoude taxussen te vinden. In het Zuid-Spaanse Carzola staat de Tejo Milenario, wat letterlijk “duizendjarige taxus” betekent. Onderzoekers weten zeker dat dit de oudste boom van Spanje is en schatten dat deze Taxus baccata minimaal tweeduizend jaar oud is. In Sochi, in het westen van Rusland, staat een bos met verschillende taxussen waarvan de leeftijd op een jaar of tweeduizend geschat wordt.

oudste haagconifeer met een bevestigde leeftijd: 1681 jaar

Bij andere coniferensoorten is het makkelijker om de leeftijd precies vast te stellen. De thuja is er een van.

De oudste haagconifeer met een bevestigde leeftijd: 1681 jaar

Bij andere coniferensoorten is het makkelijker om de leeftijd precies vast te stellen. De thuja is er een van. Zo groeit er in de Canadese provincie Ontario een westerse levensboom (Thuja occidentalis) waarvan onomstotelijk is vastgesteld dat hij 1681 jaar oud is. Dit is dezelfde thujasoort als de thuja 'Brabant' en de thuja 'Smaragd' uit ons assortiment. Dat maakt deze thuja tot de oudste haagconifeer met een bevestigde leeftijd. Deze boom heeft de naam FL117 gekregen. Verderop in Ontario groeit de FL101, die met 1567 jaar ook behoorlijk oud is.

Zoals u wel kunt zien heeft u lang plezier van een coniferenhaag of een vrijstaande conifeer in de tuin. Alle hierboven genoemde bomen zijn exemplaren van coniferensoorten die wij als haagplanten verkopen. Geeft u deze coniferen de verzorging die ze nodig hebben, dan heeft u er dus nog de rest van uw leven plezier van. De leylandii en de Californische cipres kunnen eveneens behoorlijk oud worden.