De levensboom

20 juli 2018
De levensboom

De levensboom komt in alle culturen voor als verbinding tussen hemel en aarde. In het oude testament plantte God de boom in de Hof van Eden. Deze zou het eeuwige leven geven. Omdat Adam en Eva al van de vruchten van de Boom der Kennis hadden gesnoept, werden ze uit de Hof verbannen. Als ze namelijk ook nog van de vruchten van de ‘Levensboom’ zouden snoepen hadden ze ook nog het eeuwige leven.

Eigenlijk brengen alle bomen leven, door hun bladgroen produceren ze zuurstof en zo kan het leven op aarde hiervan profiteren.

Over onze levensboom

Het gaat hier over de Thuja, de westerse levensboom en de reuzenlevensboom.

Over onze levensboom

De levensboom waar we het nu over willen hebben heeft verder niet veel met dit alles te maken. Het gaat hier over de Thuja, de westerse levensboom en de reuzenlevensboom. Die wordt veel in de tuin gebruikt omdat het zo’n prima haagplant is. Deze heet overigens “levensboom” omdat deze een lang leven beschoren is.

Soorten levensbomen

Deze levensboomsoorten zijn stuk voor stuk makkelijke haagplanten die onder vrijwel alle omstandigheden groeien.

Soorten levensbomen

Levensbomen zijn groenblijvende coniferen met zachte schubben en bij Haagplanten.net verkrijgbaar in verschillende soorten en maten:

Deze levensboomsoorten zijn stuk voor stuk makkelijke haagplanten die onder vrijwel alle omstandigheden groeien. Ze zijn goed bestand tegen allerlei ziektes en schimmels en hebben bijna nooit problemen. Afgezien van het jaarlijkse snoeien en het nodige water geven hebben ze bijna geen onderhoud nodig. Kortom, een haagplant die door zijn vlotte en makkelijke groei snel een mooie en zichtdichte haag oplevert. Zodoende brengt de Thuja privacy en beschutting in uw tuin.

Het planten en verzorgen van een levensboom

Graaf een iets groter plantgat dan de kluit, zodat de planten gemakkelijk in een rechte lijn kunnen worden gezet. Ook kunt u de grond dan meteen wat verrijken met wat potgrond.

Het planten en verzorgen van een levensboom

De planten zijn in pot en met kluit verkrijgbaar, afhankelijk van de tijd van het jaar. Graaf een iets groter plantgat dan de kluit, zodat de planten gemakkelijk in een rechte lijn kunnen worden gezet. Ook kunt u de grond dan meteen wat verrijken met wat potgrond. Meng dit door de eigenlijke grond en stort dit in het plantgat. Zet een Thuja niet dieper in de grond dan nodig. De wortels eronder is prima maar dieper vind de plant niet prettig. Geef de haag meteen na het planten water, zodat de kluiten mooi vochtig zijn en de wortels kunnen gaan groeien.

Snoei een thujahaag minstens tweemaal per jaar in de breedte. Zo houdt u de haag mooi smal, strak en fris van kleur. Nadat u dit gedaan heeft, kunt u van uw levensboomhaag gaan genieten en zal deze u jarenlang een mooie en dichte haag geven.