De laurierhaag en zijn verzorging

7 augustus 2018
De laurierhaag en zijn verzorging

Als we het over een laurierhaag hebben maken we eigenlijk al direct een foutje. We zeggen laurier, maar we bedoelen eigenlijk laurierkers. De laurier is een niet-winterharde plant die in het zuiden van Europa word geplant. Deze word ook gebruikt om het laurierblad te oogsten dat we als keukenkruid gebruiken in onder meer hachee en rode kool. Voor keukengebruik is de laurierkers uit onze tuin niet geschikt, het blad is namelijk giftig. Als u het planten van een laurierhaag en zijn verzorging goed aanpakt, heeft u echter wel heel veel aan deze mooie plant.

Het gebruik van een laurierhaag
Waar de laurierkers uitermate geschikt voor is, is het maken van hagen.

Het gebruik van een laurierhaag

Waar de laurierkers uitermate geschikt voor is, is het maken van hagen. Doordat deze plant wintergroen is en een bossige groeiwijze heeft, vormt hij heel snel een grote privacyhaag. Hij kan tot wel 50 centimeter per jaar groeien. De meeste soorten hebben een stevige groei, dus een forse haag is snel voor elkaar. De planten zijn daarnaast goed winterhard. Ze kunnen met gemak een temperatuur van -15 tot -20 graden aan. De 'Novita' en de 'Herbergii' verdragen zelfs -25 graden Celsius! Uitermate geschikt voor ons klimaat dus.

Een laurierhaag planten
Voor u de haag kunt gaan verzorgen, moet hij natuurlijk eerst geplant worden.

Een laurierhaag planten

Voor u de haag kunt gaan verzorgen, moet hij natuurlijk eerst geplant worden. Bij Haagplanten.net heeft u de keuze uit onderstaande soorten:

Deze kunt u het hele jaar door planten, met uitzondering van een hele hete periode of tijdens strenge vorst. Bij strenge vorst is het trouwens ook niet mogelijk om plantgaten te graven.

Graaf een gat of sleuf en verdeel de planten zodat het een mooie, gelijk ogende haag is. Vervolgens gooi je het gat dicht met de aarde uit dit gat, eventueel verrijkt met wat potgrond of bemeste tuinaarde. Zorg er altijd voor dat er goed gemengd wordt met de originele grond, met een maximale verhouding van 1:1.

Een laurierhaag verzorgen
Na het planten moeten de haagplanten natuurlijk worden bewaterd.

Een laurierhaag verzorgen

Na het planten moeten de haagplanten natuurlijk worden bewaterd. In het begin zelfs regelmatig zodat de kluit niet uitdroogt. Als de planten zijn aangeslagen is het wenselijk om tijdens de droge periodes toch minstens één keer per week water te geven. Geef de plant water aan de voet van de plant en probeer de bladeren zelf niet te besproeien. Hiermee voorkomt u eventuele verbranding van het blad of schimmelvorming.

Om de laurierhaag mooi in model te houden is het aan te bevelen om deze twee keer per jaar te snoeien. De eerste keer aan het einde van het voorjaar en de tweede keer aan het einde van de zomer. Snoei bij voorkeur niet op een hele zonnige dag. Dit levert extra verdroging op aan de snoeiwondjes. Wacht dus liever op een wat meer bewolkte dag om dit klusje te doen.