De laurier 'Genolia'®: smal en hoog

11 december 2019
De laurier 'Genolia'®: smal en hoog

Een mooie, grote laurierhaag maakt iedere tuin tot een kunstwerkje. Daar komt nog bij dat een hoge laurierhaag in de tuin een uitstekende manier is om uw privacy te beschermen. In een kleinere tuin kan het een probleem zijn om genoeg ruimte te hebben voor een hoge laurierhaag. Populaire soorten als de laurier 'Rotundifolia' en de laurier 'Novita' groeien ook vrij breed uit, terwijl smallere soorten vaak ook vrij laag blijven. De laurier 'Genolia'® is het beste van twee werelden, omdat deze behoorlijk hoog kan worden, maar ook smal blijft. Hierdoor wordt een informele privacyhaag ook mogelijk in een kleinere tuin.

Hoe blijft de laurier 'Genolia'® zo smal?

Dit komt doordat de laurier 'Genolia'® opgaande takken heeft. Simpel gezegd groeien de takken van de Prunus laurocerasus 'Genolia'® enigszins omhoog in plaats van opzij.

Hoe blijft de laurier 'Genolia'® zo smal?

De laurierkers (Prunus laurocerasus) staat bekend om zijn grote bladeren, die aan de bovenkant mooi glanzen en het hele jaar lang groen blijven. Omdat deze bladeren zo groot zijn, is bijna iedere hogere laurierhaag vrij breed. Dat is voor een kleinere tuin niet ideaal. U kunt er dan alsnog voor kiezen om bijvoorbeeld de laurier 'Otto Luyken' of de laurier 'Zabeliana' in de tuin te planten. Dan heeft u wel de mooie bladeren, maar wordt de haag niet hoog genoeg om tegen inkijk te beschermen. De laurier 'Genolia'® bereikt die hoogte wel en heeft daarvoor in de breedte eigenlijk helemaal niet zoveel ruimte nodig.

Dit komt doordat de laurier 'Genolia'® opgaande takken heeft. Simpel gezegd groeien de takken van de Prunus laurocerasus 'Genolia'® enigszins omhoog in plaats van opzij. Hierdoor heeft een laurierhaag van deze soort hetzelfde glanzend groene uiterlijk, maar de haag zal niet meer dan 80 à 90 centimeter breed worden. Hij kan een hoogte bereiken van wel 3,50 meter. Meer dan genoeg voor een privacyhaag dus. Daar kiezen veel mensen een coniferenhaag voor, zoals bijvoorbeeld een taxushaag, maar die hebben wel een vrij formeel karakter. De laurier 'Genolia'® oogt wat vrolijker en minder strak, wat in sommige tuinontwerpen erg goed werkt.

laurier 'Genolia'® in de tuin

Of de laurier 'Genolia'® ook in uw tuin tot een mooie, hoge haag kan uitgroeien is afhankelijk van een aantal factoren.

De laurier 'Genolia'® in de tuin

Of de laurier 'Genolia'® ook in uw tuin tot een mooie, hoge haag kan uitgroeien is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst natuurlijk of u genoeg plek heeft voor deze haag. De laurier 'Genolia'® is weliswaar veel smaller dan andere laurierhagen, maar alsnog een flink stuk breder dan bijvoorbeeld een klimophaag of een coniferenhaag met een wat smallere coniferensoort, zoals de thuja. Gelukkig doet de laurier 'Genolia'® niet heel moeilijk over de grond waarin hij staat. Hij houdt niet van kalkrijke grond, maar verder gedijt hij op vrijwel iedere grondsoort, zolang de bodem maar fatsoenlijk gedraineerd is. Daarnaast kan hij zowel in de zon als in de schaduw staan.

Vanwege zijn frisse, informele uiterlijk is het niet nodig om de laurier 'Genolia'® meer dan een keer per jaar te snoeien. Dat is misschien verrassend, omdat deze lauriersoort behoorlijk hard groeit; in een jaar tijd kan deze plant wel 40 tot 60 centimeter hoger worden. Maar een jaarlijkse snoeibeurt, bij voorkeur in de herfst, houdt zijn groei redelijk onder controle. Het is niet moeilijk om de laurier 'Genolia'® te snoeien, maar let wel op het snoeigereedschap dat u daarvoor gebruikt. Met groter snoeigereedschap, zoals een heggenschaar of de elektrische variant daarvan, is de kans groot dat u door het blad heen snoeit. We raden daarom een tuinschaar aan.

Mocht het zover komen dat u deze laurierhaag te groot of onverzorgd vindt worden, dan kunt u de laurier 'Genolia'® behoorlijk radicaal terugsnoeien. Als u nog een centimeter of 40 boven de grond overlaat, zal uw laurierhaag binnen enkele jaren weer hoog genoeg zijn om uw privacy te beschermen.

bloei en vruchten van de laurier 'Genolia'®

Qua sierwaarde moet de laurier 'Genolia'® het vooral hebben van zijn blad, net als alle andere soorten laurierkers. De bloei van de laurier 'Genolia'® is niet heel uitbundig, maar wel vrij sierlijk.

De bloei en vruchten van de laurier 'Genolia'®

Qua sierwaarde moet de laurier 'Genolia'® het vooral hebben van zijn blad, net als alle andere soorten laurierkers. De bloei van de laurier 'Genolia'® is niet heel uitbundig, maar wel vrij sierlijk. In het begin van het voorjaar komen er vrij veel bescheiden witte knoppen op. Rond mei komen deze knoppen uit en zijn er aantrekkelijke witte bloemen aan uw laurierhaag te zien. Voor een echt opvallend bloeiende laurierhaag heeft u de laurier 'Herbergii' nodig, maar de laurier 'Genolia'® is charmant. Bijen, vlinders en andere insecten zullen ook blij met u zijn als u deze laurierhaag in de tuin plant.

Nadat de laurier 'Genolia'® uitgebloeid is, verschijnen er in het najaar bessen aan de plant. Deze steenvruchten zijn rood, donkerpaars of zwart van kleur en niet al te groot. Aan deze vruchten heeft de laurierkers het tweede deel van zijn naam te danken. Vogels eten graag van deze vruchten. Uw laurierhaag kan dus een mooie voedingsbron voor vogels in de buurt zijn als het voedsel in het najaar schaarser wordt. Eet er zelf alleen niet van, want de bessen zijn zeer giftig voor mensen. Dat geldt ook voor de bladeren en ieder ander onderdeel van de laurier 'Genolia'®.

ideale laurierhaag voor stadstuinen

De laurier 'Genolia'® is misschien wel de meest bijzondere lauriersoort in ons assortiment.

De ideale laurierhaag voor stadstuinen

De laurier 'Genolia'® is misschien wel de meest bijzondere lauriersoort in ons assortiment. Hij breekt met het idee dat hoge laurierhagen breed zijn en alleen lagere laurierhagen smal blijven. De laurier 'Genolia'® heeft namelijk relatief weinig ruimte nodig in de breedte. Voor mensen die een kleinere tuin hebben, maar toch een hoge laurierhaag willen is de laurier 'Genolia'® dus een uitstekende optie. Zelfs in de grote stad, waar de tuinen gemiddeld genomen veel kleiner zijn dan daarbuiten. De laurier 'Genolia'® kan namelijk uitstekend tegen vervuilde luchten.

De laurierkers 'Genolia'® is nog een vrij nieuwe kweekvorm van de Prunus laurocerasus, maar is door zijn bijzondere eigenschappen in korte tijd uitgegroeid tot een van de populairste soorten. Als uw tuin niet geschikt is voor de andere hogere soorten is de 'Genolia'® het overwegen waard.