De buxusvervanger: een sterk en gezond alternatief voor buxus

5 april 2019
De buxusvervanger: een sterk en gezond alternatief voor buxus

De klassieke charme die de buxus ademt is lastig te evenaren. Strak gesnoeide buxushaagjes die doen denken aan formele paleistuinen, innemende snoeifiguren of een wat hogere, wintergroene tuinafscheiding: we kennen ze allemaal wel. De laatste jaren kiezen steeds minder tuiniers echter voor de buxus. Het struikje valt namelijk nogal eens ten prooi aan nare buxusziekten. Ook de gevreesde buxusmot weet zijn weg naar de buxus tegenwoordig feilloos te vinden. Gelukkig zijn er buxusvervangers: haagplanten die een sterk en gezond alternatief voor de buxus vormen. Uit welke buxusvervangers kunt u kiezen?

De charme van de buxushaag, maar dan gezond
Formele, strakke hagen liggen met buxusvervangers binnen handbereik. Ook voor vormsnoei lenen alternatieven voor buxus zich prima.

De charme van de buxushaag, maar dan gezond

Buxusvervangers zijn haagplanten die sterk aan de buxus doen denken, maar verschoond blijven van buxusschimmel en de buxusmot. Onze buxusvervangers hebben de charme en elegantie van de buxushaag, maar zijn wel gezond. Een goede buxusvervanger wordt gekenmerkt door dezelfde dichte vertakkingsstructuur als de buxus. Ook het kleine, elliptische blad komt overeen met dat van de buxus. In uw tuin kunnen buxusvervangers op dezelfde manier worden toegepast als de buxus. Daarnaast zijn deze heesters ook wintergroen en laten ze zich prima in elke gewenste vorm snoeien. Hoveniers maken graag gebruik van buxusvervangers omdat deze struiken een volwaardig, vitaal alternatief voor de buxus zijn.

Formele, strakke hagen liggen met buxusvervangers binnen handbereik. Ook voor vormsnoei lenen alternatieven voor buxus zich prima. Een formeel tuinontwerp creëren? Laat u inspireren door onze mooie buxusvervangers die op het eerste gezicht niet te onderscheiden zijn van de echte Buxus sempervirens. U kunt met buxusvervangers alle kanten op. De dagen van vergeelde, kaalgevreten buxusstruiken liggen voorgoed achter u: ze maken plaats voor de nieuwe generatie haagplanten die minstens net zo fraai en veelzijdig is als de buxus ooit was.

Welke buxusvervangers zijn er precies?
Er zijn diverse soorten Ilex crenata verkrijgbaar. Allemaal doen ze sterk aan de buxus denken, maar met name de Japanse hulst ‘Dark Green’, ‘Convexa’ en ‘Green Hedge’ vertonen opvallend veel overeenkomsten.

Welke buxusvervangers zijn er precies?

Als u op internet zoekt op buxusvervangers, zal u opvallen dat er best veel verschillende haagplanten worden genoemd. Sommige websites noemen zelfs de liguster als goed alternatief voor buxus. In principe kunt u uw buxushaag natuurlijk vervangen door elke denkbare heg, maar daar gaan we in dit artikel niet van uit. Als u een haagplant zoekt die dezelfde statige, formele sfeer als de buxus ademt, is een coniferenhaag of ligusterhaag – hoe mooi ook – wellicht niet de allerbeste keuze. Hoveniers, kwekers en tuinarchitecten zijn het er doorgaans over eens: de Japanse hulst (wetenschappelijke naam: Ilex crenata) geldt als een van de beste buxusvervangers.

Er zijn diverse soorten Ilex crenata verkrijgbaar. Allemaal doen ze sterk aan de buxus denken, maar met name de Japanse hulst 'Dark Green', 'Convexa' en 'Green Hedge' vertonen opvallend veel overeenkomsten met de buxus sempervirens. Naast de Japanse hulst zijn er ook nog andere haagplanten die een prima alternatief voor de buxus vormen. Denk bijvoorbeeld aan struikkamperfoelie, ook wel Chinese kamperfoelie genoemd. De wetenschappelijke naam voor de heester is Lonicera nitida. Deze wintergroene struik zien we met regelmaat terug in gemeentelijke plantsoenen, maar ook als tuinafscheiding komt de haagplant prima tot z’n recht.

Uiterlijk van de taxus
Hoewel het uiterlijk van de taxus wel echt anders is dan dat van de buxus, is deze haagconifeer uitermate geschikt om een strakke, egale haag

Door zijn relatief snelle groei is struikkamperfoelie minder geschikt voor vormsnoei. Wel is de haagplant in strakke, formele haagvorm te snoeien. Houd er wel rekening mee dat u een haag van Lonicera nitida vaker dient te snoeien dan een buxushaag. Ook Japanse kardinaalsmuts wordt nog weleens genoemd als buxusvervanger. Deze haagplant is met name geschikt om lagere hagen mee te vormen. Zijn uiterlijk doet enigszins aan dat van de buxus denken, maar hij laat zich niet vergelijken met de Ilex crenata. Vindt u het echter niet erg om ietwat af te wijken van het specifieke karakter van de buxus? Dan is Japanse kardinaalsmuts zeker een te overwegen optie.

We lieten eerder al even vallen dat een coniferenhaag niet echt een goed alternatief voor de buxushaag is. Een uitzondering hierop is de taxus. Hoewel het uiterlijk van de taxus wel echt anders is dan dat van de buxus, is deze haagconifeer uitermate geschikt om een strakke, egale haag met een klassieke uitstraling mee te creëren. Van een afstand lijkt een strak gesnoeide taxushaag enigszins op een buxushaag. Van dichtbij kunt u echter wel verschil zien: de taxus heeft namelijk naalden, terwijl de buxus wordt gekenmerkt door een klein, bolrond blad.

Buxusvervangers in uw tuin
Wat uw reden ook is: het aanplanten van buxusvervangers in uw tuin is altijd een goed idee.

Buxusvervangers in uw tuin

Wilt u een buxusvervanger aanplanten in uw tuin? Bijvoorbeeld omdat u gecharmeerd bent van het fraaie uiterlijk van de buxus, maar nare ziekten buiten de deur wilt houden? Of gaat u een oude buxushaag vervangen door een fris en gezond alternatief? Wat uw reden ook is: het aanplanten van buxusvervangers in uw tuin is altijd een goed idee. Deze wintergroene haagplant draagt bij aan de sfeer in uw tuin en tilt uw tuinontwerp naar een hoger niveau. Een compacte, groene tuinafscheiding die veel privacy biedt misstaat in nagenoeg geen enkel tuinontwerp. Wilt u zo’n mooie buxusvervanger kopen? Dan bent u in onze webwinkel aan het juiste adres.

Of u nu gaat voor een conventionele buxusvervanger als de Japanse hulst, of liever iets afwijkt van de traditionele buxushaag en Japanse kardinaalsmuts aanplant: uw zoektocht naar de ideale buxusvervanger eindigt hier. In onze webshop kunt u zich laten inspireren door de mooie alternatieven voor buxus die wij voor u hebben geselecteerd. Deze haagplanten zijn stuk voor stuk goed vertakt, gezond en in opperbeste conditie. Zo kunt u genieten van de aanblik van een mooie heg, zonder geplaagd te worden door schimmelziekten of de buxusmot. Kies zelf de buxusvervanger uit die het beste bij uw tuin past. U hoeft vervolgens alleen nog maar te genieten van uw schitterende, groene tuinomlijsting.