Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

De buxusmot: kan ik dit jaar weer buxus planten?

De buxusmot: kan ik dit jaar weer buxus planten?

De buxusmot: kan ik dit jaar weer buxus planten?

De cijfers liegen er niet om: de buxusmot is op zijn retour. 2018 was het jaar van de buxusmot: buxusstruiken werden door heel Nederland massaal kaalgevreten door de buxusrups. Nog nooit eerder werden er zoveel buxusvervangers én bestrijdingsmiddelen verkocht. In dat jaar werd er ruim 4000 keer melding gemaakt van de buxusmot in Nederlandse tuinen. In 2019 waren dat er al veel minder: slechts 1000 keer werd de buxusmot toen waargenomen. Hoe zijn de verwachtingen voor 2020 nu de lente voor de deur staat? En is het weer veilig om buxus te planten?

buxusmot

Het vermoeden bestaat dat ook dit jaar het aantal meldingen van buxusmot flink zal afnemen ten opzichte van 2019.

Wat gaat de buxusmot dit jaar doen?

Het vermoeden bestaat dat ook dit jaar het aantal meldingen van buxusmot flink zal afnemen ten opzichte van 2019. Dit jaar zullen we de buxusrups dus veel minder terugzien in tuinen. Maar hoe komt dat eigenlijk? Is de natuurlijke vijand van de buxusmot plotseling ontwaakt of spelen er andere zaken mee? Om die eerste vraag te beantwoorden: steeds meer dieren hebben de buxusrups ontdekt als smakelijk hapje. Vooral vogels pikken de rupsen maar wat graag uit de hagen. Was het eerder vooral de koolmees die het op de buxusrups had voorzien, zijn er nu veel meer vogels die de rupsen zich goed laten smaken.

Maar een factor die veel meer invloed heeft op de grote afname van rupsen is het feit dat veel tuiniers ervoor kozen om buxusvervangers aan te planten in hun tuin. In 2018 stonden veel buxushagen er allesbehalve florissant bij: menig tuin vormde het toneel voor vergeelde blaadjes en grote kaalgevreten stukken haag. Kwekers gaven tuiniers massaal het advies om te kiezen voor een mooie buxusvervanger zoals Ilex crenata (Japanse hulst). De buxusrups lust immers alleen het sap uit buxusblaadjes: voor alle andere haagplanten trekt hij zijn neus op.

En dan wordt het al snel een kwestie van vraag en aanbod: er is minder voedsel beschikbaar voor de buxusrups, dus het dier zoekt elders zijn heil. Hij heeft immers niets meer te zoeken in gebieden waar geen buxusstruik meer te bekennen is. Pas dit najaar kunnen we zeggen of de buxusmot echt helemaal uit ons land verdwenen is. Maar dat we tot die tijd minder van het plaagdier gaan zien moge duidelijk zijn. En dat geeft toch een stukje rust.

buxus geplant

Kunnen we uit dit verhaal de conclusie trekken dat er weer buxus aangeplant kan worden? Niet direct.

Dus er kan weer buxus geplant worden?

Kunnen we uit dit verhaal de conclusie trekken dat er weer buxus aangeplant kan worden? Niet direct. Als we nu met z’n allen meer buxushagen gaan neerzetten bestaat de kans dat de buxusmot weer volop terugkeert naar onze tuinen. Er is namelijk weer voldoende voedsel beschikbaar. Daarnaast bestaat er nog de schimmelproblematiek: de buxus kampt immers niet zelden met vervelende schimmelziekten zoals Cylindrocladium buxicola en Volutella buxi. Deze ziekten zijn met bestrijdingsmiddelen wel weer in toom te krijgen, maar de kans op een nieuwe besmetting bestaat nog wel gewoon.

Om deze reden kozen de hoveniers van Paleis het Loo in Apeldoorn er in 2012 voor om 27 kilometer buxushaag te vervangen door Ilex crenata 'Dark Green'. Deze variant van de Japanse hulst lijkt het meest op de buxus. Overweegt u om in uw tuin een buxushaag aan te planten? Houd er dan rekening mee dat het niet zeker is dat de problemen met de buxusmot tot het verleden behoren. U kunt beter nog even afwachten of toch kiezen voor een mooie buxusvervanger zoals Ilex crenata, Lonicera nitida of zelfs de taxus.

Japanse hulst Dark Green

Kwekers deden de buxus een voor een in de ban en stapten over op de meer succesvolle buxusvervangers zoals Japanse hulst Dark Green.

Conclusie: de buxusmot is op zijn retour, maar we houden onze ogen open

Uit dit alles kunnen we concluderen dat de buxusmot inderdaad op zijn retour is. Wat dat betreft lijkt het erop dat het plaagdier aan zijn eigen succes ten onder gaat. In 2018 hield hij heel Nederland in zijn greep. Kwekers deden de buxus een voor een in de ban en stapten over op de meer succesvolle buxusvervangers zoals Japanse hulst. Tuiniers haastten zich naar de winkel om deze buxusvervangers in te slaan. Oude buxushagen werden vervangen door tuinafscheidingen van gezonde, frisse buxusalternatieven. Hierdoor verloor de buxusmot dus een grote voedselbron en ging het plaagdier verder kijken.

Het is echter te vroeg om te concluderen dat de buxusrups absoluut niet meer terugkomt. Wel lijkt het erop dat de plaag momenteel onder controle is. Het najaar zal ons leren of dit echt zo is, of dat de buxusmot een comeback maakt. Dit laatste is echter zeer onwaarschijnlijk – tenzij we er nu gezamenlijk voor kiezen om de buxus weer met open armen in onze tuinen te ontvangen.

Buxusvervangers online bestellen

U kunt buxusalternatieven snel en eenvoudig online bestellen.

Buxusvervangers online bestellen?

Wilt u komend jaar een mooie haag aanplanten met de allure van een klassieke buxushaag, maar nare schimmelziekten en plaagdieren buiten de deur houden? Dan kunt u in onze webshop terecht voor diverse buxusvervangers. U kunt deze buxusalternatieven snel en eenvoudig online bestellen, waardoor u binnenkort al geniet van een fraaie en bovenal gezonde haag!