De beste taxussoorten voor de haag

11 januari 2019
De beste taxussoorten voor de haag

Een van de ultieme haagplanten is de taxus. Er bestaan echter verschillende soorten taxussen en nog veel meer verschillende kweekvormen. Die zijn niet allemaal even geschikt om als haagplanten te gebruiken. Sommige van deze soorten zien er bijvoorbeeld beter uit wanneer ze als solitaire boom worden aangeplant. Bij Haagplanten.net verkopen we alleen de beste taxussoorten voor de haag. Maar waarom zijn juist deze soorten het meest geschikt om voor een formele haag aan te planten? Dat laten we u graag zien aan de hand van een aantal belangrijke eigenschappen van deze taxussen.

De beste taxussoorten voor de haag
Met een taxushaag in de tuin kijkt u dus twaalf maanden per jaar tegen een mooie, dichte groene tuinmuur aan.

Welke soorten zijn geschikt voor een taxushaag?

Coniferen zijn over het algemeen een goede keuze voor een formele haag, maar de taxus is met zijn langzame groei een aanrader voor als u niet veel tijd aan het onderhoud van uw coniferenhaag kwijt wilt zijn. De taxus groeit namelijk maar tussen de 15 en de 20 centimeter per jaar. Een taxushaag zal dus niet snel rommelig of onverzorgd overkomen als u hem een à twee keer per jaar snoeit. Bovendien zijn taxussen wintergroene haagplanten. Met een taxushaag in de tuin kijkt u dus twaalf maanden per jaar tegen een mooie, dichte groene tuinmuur aan. In de meeste gevallen zal dat om een lage haag voor het huis gaan, maar met een beetje geduld kan een taxushaag ook tot een goede privacyhaag uitgroeien.

Waarom vindt u in de meeste tuincentra en online haagplantenwinkels dan toch maar twee of drie soorten taxussen? Dat komt doordat de Taxus baccata en de Taxus x media veruit de beste taxussoorten voor de haag zijn. Die laatste is verkrijgbaar in een mannelijke (Taxus media 'Hillii') en een vrouwelijke variant (Taxus media 'Hicksii'). Deze taxussoorten zijn zo geschikt voor het gebruik in hagen, dat de andere soorten het overwegen eigenlijk niet meer waard zijn. Ze hebben alle drie een dichte, compacte groei, waardoor ze een hele nette indruk maken wanneer ze in een strakke haagvorm gesnoeid zijn. Zowel de van nature in Europa voorkomende Taxus baccata als de gekweekte Taxus media zijn uiterst winterhard en zullen dus zelfs een strenge winter moeiteloos overleven.

Wat zijn de verschillen tussen taxussoorten?
Mocht u een taxushaag in de achtertuin willen die op termijn boven ooghoogte groeit en helemaal zichtdicht wordt, dan kunt u het beste voor de Taxus baccata kiezen.

Wat zijn de verschillen tussen taxussoorten?

Hoewel de Taxus baccata en de Taxus media heel veel eigenschappen gemeen hebben die ze tot geschikte haagplanten maken, is er wel degelijk een aantal belangrijke verschillen. Mocht u een taxushaag in de achtertuin willen die op termijn boven ooghoogte groeit en helemaal zichtdicht wordt, dan kunt u het beste voor de Taxus baccata kiezen. Bij de Taxus media bestaat namelijk het risico dat de takken onder het gewicht van bijvoorbeeld sneeuw of regen gaan buigen wanneer de haag hoger dan zo’n 1,80 meter wordt. Dit doet natuurlijk afbreuk aan het formele uiterlijk van uw haag. Gebruik de Taxus media dus voor hagen van een tot anderhalve meter, zoals een lage haag die de grens van uw voortuin afbakent. De Taxus baccata is daar overigens even geschikt voor.

De bessen die in de late zomer aan de taxus verschijnen kunnen echter ook hun sierwaarde hebben. Opvallen doen die sowieso, want ze zijn felrood. Die kleur springt er echt uit tegen de achtergrond van de donkergroene naalden van de taxus. Lijkt u dat wat? Plant dan de Taxus media 'Hillii' en de Taxus media 'Hicksii' door elkaar, zodat de mannelijke planten de vrouwelijke kunnen bestuiven. Als dat goed gaat, verschijnen de bessen in het najaar aan de Taxus media 'Hicksii'. Wees wel voorzichtig met kinderen en huisdieren in de buurt van zo’n haag. De bessen kunnen namelijk niet gegeten worden. Op het vruchtvlees na is alles aan de taxus giftig. Ook de pitten in de bessen.

Tips om het beste uit uw taxushaag te halen
Let er dus altijd op dat uw taxushaag op een goed gedraineerde bodem staat.

Tips om het beste uit uw taxushaag te halen

Heeft u de beste taxussoort bij uw tuinwensen gevonden? Dan kunt u zich verheugen op een haag die heel lang mooi en groen blijft. Taxussen kunnen op de juiste grondsoort en met de juiste verzorging namelijk meer dan duizend jaar oud worden. Let er dus altijd op dat uw taxushaag op een goed gedraineerde bodem staat. Als coniferen natte voeten krijgen, is de kans groot dat er vroeg of laat wortelrot op gaat treden. Dat moet dus vermeden worden. Verder kan er in tegenstelling tot de meeste andere coniferen weinig mis gaan met het snoeien van een taxushaag. Vergeet u een keer te snoeien, dan is dit geen enkel probleem. De haag zal dan wel een tijdje minder formeel ogen, maar een taxushaag kan gewoon tot het oude hout worden gesnoeid. Daar is de taxus echt uniek in onder de coniferen.

Idealiter snoeit u uw taxushaag twee keer per jaar. Een keer in mei of juni – in ieder geval voor de langste dag – en nog een keer aan het begin van de herfst. Moet de taxushaag uw privacy beschermen? Wacht dan met het snoeien in de hoogte totdat de haag op ooghoogte is. Aan de voor- en zijkanten kunt u de haag dan wel alvast in een rechte vorm snoeien. Het kan vrij lang duren voor de gewenste hoogte bereikt is, maar dat kunt u eventueel voor zijn door een kant-en-klaarhaag van twee meter in de tuin te planten. Een grote kant-en-klaarhaag is vrij zwaar, maar er staat wel meteen een hoge tuinafscheiding die veel sierlijker oogt dan een schutting.

Heeft u de perfecte taxussoort voor uw haag al gevonden? Of gaat u liever voor een andere haag, zoals een thujahaag, een laurierhaag of een bloeiende haag? Bij Haagplanten.net bestelt u ze allemaal even eenvoudig online.