De beste coniferen voor de voortuin

26 juli 2019
De beste coniferen voor de voortuin

Coniferen zijn al sinds jaar en dag erg geliefd: in veel tuinen prijkt een mooie, wintergroene coniferenhaag. Maar wat zijn nu eigenlijk de beste coniferen voor de voortuin? Snelgroeiende coniferen of exemplaren die veel ruimte in beslag nemen zijn vaak niet de beste optie. De heg in de voortuin mag immers maar 1 meter hoog zijn. We nemen graag met u door welke haagconiferen u het beste kunt gebruiken om een haag in de voortuin te creëren.

Taxus in de voortuin

De taxus is een haagconifeer die net even anders is dan andere coniferen. In tegenstelling tot veel andere coniferen wordt de taxus gekenmerkt door een trage groei – gemiddeld 15 tot 20 centimeter per jaar. Hierdoor is de taxus eenvoudig te onderhouden in de voortuin. De taxus zal niet snel ongemerkt te hoog groeien. Hierdoor behoudt uw haag zijn verzorgde uitstraling. Doordat de taxus zo traag groeit, hoeft u de haagplant niet vaak te snoeien. 1 à 2 jaarlijkse snoeibeurten zijn voldoende. Zo behoudt uw haag zijn strakke, formele vorm. Door de taxushaag met regelmaat te snoeien stimuleert u de aanmaak van nieuwe vertakkingen.

Dit geeft de haag een mooie uitstraling en creëert een dichte, groene muur van haagplanten. De taxus is tevens een haagplant die geen bijzondere verzorging vereist. U dient de taxus te voorzien van een jaarlijkse bemesting in het voorjaar. Indien nodig kunt u de taxus in het najaar opnieuw wat coniferenmest geven. Op de meeste grondsoorten gedijt de taxus ook prima, waardoor deze haagconifeer geschikt is voor verreweg de meeste tuinen. Een ander voordeel van de taxus als haagplant is dat deze uitstekend samengaat met veel verschillende tuinstijlen. In zowel formele als wat informelere tuinontwerpen komt de taxus goed tot zijn recht.

Wilt u de taxus aanplanten in uw voortuin? In onze webwinkel koopt u de zowel de gewone taxus (taxus baccata) als de vrouwelijke taxus media ‘Hicksii’ en de mannelijk taxus media ‘Hillii’ snel en eenvoudig op onze website. U heeft de keuze uit taxusplanten op diverse hoogten. Kies bijvoorbeeld voor jonge haagplanten, of juist voor taxus die al wat hoger gegroeid is.

Thuja 'Smaragd' als lage haag

Ook de thuja ‘Smaragd’ is een conifeer die erg geschikt is om een lage heg in de voortuin mee aan te leggen. De thuja ‘Smaragd’ groeit net iets minder snel dan zijn broertje, de thuja ‘Brabant’. Gemiddeld neemt de thuja ‘Smaragd’ jaarlijks zo’n 20 centimeter in hoogte toe. Ook is de thuja ‘Smaragd’ iets fijner. Zijn groeivorm is iets slanker dan die van andere soorten levensboom, waardoor hij een sierlijke uitstraling krijgt. Tel daarbij op dat de thuja ‘Smaragd’ een schitterende, smaragdgroene kleur heeft en u begrijpt waarom deze conifeer zo geliefd is om zowel een hoge als lage haag mee te creëren.

Met de thuja ‘Smaragd’ kunt u een strakke, dichte haag in uw voortuin realiseren. U hoeft deze coniferen echter niet heel strak te snoeien: ook een wat meer natuurlijke groei heeft zo z’n charme. De thuja ‘Smaragd’ krijgt niet snel een onverzorgde uitstraling. Dit komt voornamelijk door zijn slanke groeivorm en het feit dat hij niet heel snel groeit. Met 1 à 2 snoeibeurten per jaar is de lage thujahaag in uw voortuin al zeer tevreden. Bemest de thuja ‘Smaragd’ twee maal per jaar met organische coniferenmest om de heg in topconditie te houden.

De thuja ‘Smaragd’ is een gemakkelijk te onderhouden conifeer die op veel verschillende grondsoorten prima gedijt. Houd er rekening mee dat levensboomsoorten doorgaans erg gevoelig voor (langdurige) droogte zijn. Geef de thuja ‘Smaragd’ altijd extra water wanneer er sprake is van een droge zomer. Zo voorkomt u dat uw thujahaag schade ondervindt aan de droogte of zelfs doodgaat. Als u de thuja ‘Smaragd’ de vereiste verzorging geeft, is dit een conifeer waar u nog lange tijd veel plezier aan kunt hebben in uw voortuin!

Denkt u dat de thuja ‘Smaragd’ de perfecte conifeer voor uw voortuin is? U kunt deze haagplant in onze webwinkel bestellen. De thuja ‘Smaragd’ is op verschillende hoogten verkrijgbaar. Kies voor een jonge thujahaag of ga voor exemplaren die de juiste hoogte voor in uw voortuin al hebben bereikt.

Californische cipres

Ook de Californische cipres coniferen zijn uitstekend geschikt voor het creëren van een lage heg in de voortuin. In onze webshop vindt u zowel de Blauwe Californische cipres als de Gele Californische cipres. Deze haagconiferen zijn zeer geschikt voor iedereen die houdt van coniferen, maar toch graag een unieke heg willen aanplanten. Beide soorten Californische cipres groeien gemiddeld 30 centimeter per jaar. Dit is weliswaar niet zo snel als sommige coniferen zoals de Leylandcipres, maar toch iets sneller dan coniferen als de thuja ‘Smaragd’ en de taxus.

De Californische cipres dient gemiddeld twee maal per jaar te worden gesnoeid om als voortuinhaag zijn verzorgde uitstraling en de juiste hoogte te behouden. De Californische cipres wordt gekenmerkt door een smalle, sierlijke groei. Dit maakt hem zeer geschikt om in de voortuin aan te planten. Meestal is er in de voortuin immers minder ruimte dan in de achtertuin. De Californische cipressoorten verdragen geen natte voeten. Bemest deze coniferen 1 à 2 maal per jaar om ze in optimale conditie te houden.

Coniferen voor de voortuin online kopen

Bovenstaande coniferen zijn allemaal zeer geschikt als haagplanten voor in de voortuin. Wilt u online coniferen kopen om in uw voortuin een heg mee te creëren? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Onze coniferen zijn goed vertakt, verkeren in uitstekende gezondheid en zijn daarnaast ook nog eens zeer sterk. Van onze haagconiferen kunt u nog lange tijd plezier hebben in uw voortuin.