Coniferen snoeien

Coniferen kopen
Coniferen snoeien

Coniferen zijn veelgebruikte planten bij het maken van hagen. Het feit dat ze snel groeien, wintergroen zijn en snel een volle privacyhaag bieden heeft deze populariteit veroorzaakt. Daarnaast zijn het vaak ook relatief goedkope planten, dus de keuze voor een conifeer is snel gemaakt. Ze moeten alleen wel goed gesnoeid worden. Wij leggen u hier alles uit over het snoeien van coniferen.

Taxus baccata
Populair
Taxus baccata
Taxus baccata
Vanaf
1,94
arrow-right
Thuja 'Brabant'
Populair
Thuja 'Brabant'
Thuja occidentalis 'Brabant'
Vanaf
2,06
arrow-right
Leylandii conifeer
Populair
Leylandii conifeer
Cupressocyparis leylandii
Vanaf
2,70
arrow-right
Gele Californische cipres 'Stardust'
Chamaecyparis lawsoniana 'Stardust'
Vanaf
16,20
arrow-right

Wanneer moet je een conifeer snoeien?

Omdat een coniferenhaag normaal gesproken het beste tot zijn recht komt als de planten in een strakke, rechte vorm gesnoeid worden, kiezen de meeste tuiniers ervoor om hun coniferen twee tot vier keer per jaar te snoeien, afhankelijk van welke coniferensoort de haag is gemaakt. We snoeien altijd minimaal een keer aan het einde van het voorjaar en tegen het einde van de zomer nog een keer. Sommige coniferensoorten moeten in tussen die twee snoeibeurten in nog een of twee keer gesnoeid worden. Neem bijvoorbeeld de leylandcipres (Cupressocyparis leylandii). Deze groeit erg snel en moet daarom vaker gesnoeid worden. Als u een haag van leylandcipres in uw tuin heeft, is het aan te raden deze elke 4 of 6 weken te snoeien, naar behoefte.

Het is verstandig om de eerste snoeibeurt voor deze groeispurt in te plannen. De laatste snoeibeurt van het jaar vindt meestal vlak na de tweede groeispurt plaats. Als u eind augustus of begin september uw coniferen snoeit, zullen ze langere tijd de vorm waarin u ze snoeit behouden. Kort daarna gaan de planten in winterrust en zullen ze enkele maanden niet of nauwelijks groeien. Daarnaast geeft een laatste snoeibeurt in september de coniferen nog ruim de tijd om hun snoeiwonden te laten genezen voor het gaat vriezen.

Bij snel groeiende coniferen, zoals de leylandii en sommige soorten thuja, kan het nodig zijn om in de zomer een à twee keer extra te snoeien. Coniferen snoeien in juli of augustus is mogelijk, maar houd wel het weer in de gaten. Na het snoeien komen jonge delen van de planten tevoorschijn die nog niet aan zonlicht gewend zijn. Als deze opeens aan de felle zon blootgesteld worden, kunnen deze onderdelen verbranden. Een coniferenhaag in de schaduw zal hier minder last van hebben, maar alsnog raden we dan aan om op bewolkte dagen te snoeien. Kort na een regenbui hebben de planten nog natte takken. Deze zijn netter en makkelijker door te knippen.

Daarnaast mag er geen vorst meer verwacht wordt. Vorst kan zeker bij planten met open snoeiwonden voor schade zorgen. Planten komen overigens ook pas uit winterrust als het enkele weken niet meer vriest. Snoei bij voorkeur niet op te hete dagen, want dan kan er verbranding optreden bij de snoeiplekjes.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Wanneer moet je een conifeer snoeien?

Hoe ver kun je een conifeer snoeien?

Ook is het belangrijk om niet verder te snoeien dan het groene gedeelte van de conifeer. Snoeien we tot in het bruine deel, dan kunnen er gaten ontstaan. Deze zullen zich bijna niet meer herstellen. Dat is ook de reden waarom coniferen vaker per jaar gesnoeid moeten worden dan andere haagplanten en daar ook al mee begonnen wordt voordat ze te breed worden. Wacht u te lang met snoeien, dan zult u onherroepelijk te diep moeten gaan snoeien en zullen er gaten gaan vallen. Snoei daarom de jonge, lichtgroene scheuten ongeveer 10 cm terug. Blijf er daarom altijd voor zorgen dat de bovenkant van de haag smaller is dan de onderkant. Zo krijgt elk deel van de plant genoeg zonlicht en ontstaan er geen bruine plekken.

Hoe ver kun je een conifeer snoeien?

Waarom kan ik een conifeer niet tot de stam snoeien?

De meeste planten hebben verspreid over stam en takken zogenaamde “slapende knoppen” zitten. Deze zijn sluimerend aanwezig en lopen pas uit als er licht op valt. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen als er een tak is afgebroken, als er een dier aan gevreten heeft of na een bosbrand. Door deze slapende knoppen te wekken en te laten uitlopen kan de plant zich herstellen.

Helaas beschikken coniferen niet of nauwelijks over deze slapende knoppen. Ze hebben dus ook niet deze mogelijkheden om eventuele gaten die in de plant vallen te herstellen. Als u een conifeer tot de stam snoeit, heeft hij dus niet meer de mogelijkheid om van hieruit uit te lopen. Dit is geen goed idee, tenzij u een conifeer op stam wilt kweken. 

Er is een uitzondering en dat is de taxus. De taxus heeft namelijk slapende knoppen op zijn oude hout. U kunt een taxus tot de stam snoeien en dan heeft hij na enige tijd weer mooie groene takken. Een verwaarloosde coniferenhaag snoeien die uit taxussen bestaat is dus zeker mogelijk. Nu zal dit niet zo snel gebeuren, omdat de taxus maar 15 à 20 centimeter per jaar groeit. Een à twee keer per jaar snoeien houdt een taxushaag dus behoorlijk goed in vorm. Als u vindt dat uw taxushaag te groot is geworden, kunt u echter zonder problemen uw taxushaag verjongen.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Waarom kan ik een conifeer niet tot de stam snoeien?

Hoe wordt een te hoge conifeer gesnoeid?

Als u een haag heeft geplant, moet deze natuurlijk ook nog in de hoogte groeien. Laat dit rustig doorgaan totdat hij de gewenste hoogte heeft en knip hem dan pas op hoogte. Als u de hoogte te vroeg knipt, duurt het alleen maar langer voor de haag hoog genoeg is. Zodra de top eruit is gaan coniferen namelijk veel minder snel de hoogte in. Ze groeien dan eerder in de breedte.

Span van tevoren een draad op de hoogte waarop u de haag wilt gaan terugsnoeien. Dit zal u helpen om constant op de juiste hoogte te blijven werken. Dit is heel belangrijk, want een te ver teruggesnoeide conifeer zal zich niet zomaar gaan herstellen.

Zaag de toppen van de conifeer met een scherpe zaag. Het maakt niet uit of dit een handzaag of een elektrische zaag is, zolang deze maar goed scherp is. Door het gebruik van scherp gereedschap maakt u namelijk mooie, gladde snoeiwonden en stelt u zo de conifeer in staat om snel te herstellen. Met een botte zaag moet u niet alleen zelf meer kracht zetten, maar moet ook de conifeer alle kracht inzetten om de ontstane wond weer te dichten. Dit dichten van de wond moet eigenlijk gebeurd zijn voordat het weer daar invloed op uit kan gaan oefenen.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Hoe wordt een te hoge conifeer gesnoeid?

Wat als de conifeer op de juiste hoogte is?

Zodra we de conifeer op de juiste hoogte hebben gebracht, zult u merken dat deze zich meer op de breedtegroei gaat toeleggen. Hij gaat eventueel meerdere toppen maken en daardoor ook sneller in de breedte groeien. Het is vanaf dan ook zaak om de breedte van de conifeer bij te gaan houden. Dit doet u twee- tot vier keer per jaar, afhankelijk van de soort conifeer. Het opnieuw bijhouden van de hoogte kan beperkt worden tot één à twee keer per jaar.

Kan een vergroeide coniferenhaag niet tóch drastisch worden teruggesnoeid?

Op de taxus na verdragen de meeste coniferen geen radicale terugsnoei tot op het oude hout. Het kale hout zal na een dergelijke snoei geen nieuwe, jonge scheuten meer aanmaken. Het resultaat: lelijke, bruine en kale plekken in uw heg. Dat is iets dat u vanzelfsprekend wilt voorkomen. Toch kan het gebeuren dat uw coniferenhaag u figuurlijk boven het hoofd gegroeid is: de heg is door gebrekkige snoei veel te hoog geworden. Het is in zo’n geval wel mogelijk om de haag een flink stuk terug te snoeien, mits u voorzichtig te werk gaat. Het is dus zaak dat u het kale hout niet raakt. Snoei de bovenkant van de haag terug tot het blad donkergroen kleurt: u weet dan dat u de diepe takken nadert. Bij blauwe haagconiferen zoals bijvoorbeeld de blauwe Californische cipres kleurt het loof steeds dieper blauw naarmate u dichter bij het kale hout komt.

Ook uitschieters kunt u zonder al te veel problemen uit uw coniferenhaag verwijderen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een uitschietende tak met een flinke lengte van een halve meter. Houd er wel rekening mee dat er dan voldoende bladhoudende takken om de uitschieter heen groeien om de plek als het ware op te vullen. Uitschieters kunt u het beste verwijderen met een scherpe snoeizaag. Gaat u een hoge coniferenhaag snoeien? Dan zijn het voorjaar en het najaar hiervoor de aangewezen perioden. 

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Kan een vergroeide coniferenhaag niet tóch drastisch worden teruggesnoeid?

Kan ik een te breed geworden haag versmallen?

Heeft u uw coniferenhaag door omstandigheden langere tijd niet kunnen snoeien? Dan bestaat de kans dat de heg niet alleen te hoog, maar ook te breed geworden is. Zeker bij leylandii coniferen is dit vaak het geval. Natuurlijk is het mogelijk om de zijkanten van de haag in dat geval te snoeien, maar dat is wel een tijdrovende klus. Het is namelijk het beste om eerst de ene zijkant van de coniferenhaag te snoeien en het jaar erop pas de andere. Zo geeft u de haag alle tijd om te herstellen. Na de eerste keer snoeien is het belangrijk om de coniferenhaag van een grondige bemesting te voorzien.

Wanneer u uw vergroeide coniferenhaag een flink stuk heeft teruggesnoeid, kunnen er daarna bruine plekken in de heg ontstaan. U mist bij het snoeien echter vaak wat jonge takjes, die deze plekken uiteindelijk enigszins zullen maskeren. Het resultaat is echter niet altijd even mooi. Een vergroeide coniferenhaag kan tot op zekere hoogte worden gerestaureerd, maar in veel gevallen is een snellere en eenvoudigere oplossing om de haagdelen die niet meer te redden zijn te vervangen door kant-en-klare haagdelen. In onze webshop vindt u alle soorten coniferen in kant-en-klare variant. Er zijn diverse hoogten verkrijgbaar.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Kan ik een te breed geworden haag versmallen?

Coniferenhaag vervangen

Is het om welke reden dan ook niet gelukt om uw coniferenhaag regelmatig te snoeien, en is uw heg ten gevolge daarvan vergroeid? Dan kunt u met de snoeitips uit dit artikel proberen om uw haag weer toonbaar te maken. Houd er echter rekening mee dat dit niet in alle gevallen zal lukken. Wanneer u uw coniferenhaag flink terugsnoeit, bestaat het risico op beschadigingen aan de heg. Is uw haag echt veel te hoog of te breed geworden? Of zijn de verschillende haagdelen dusdanig vergroeid dat de haag ongelijk geworden is? Dan raden wij aan om uw coniferenhaag te vervangen door een nieuwe.

De makkelijkste en snelste manier is dan om de lelijke delen van de heg te vervangen door kant-en-klare haagdelen op de juiste hoogte. Ook is het mogelijk om de gehele haag te vervangen. U kunt kiezen voor een kant-en-klaarhaag, maar ook voor het aanplanten van jonge coniferen op de door uw gewenste hoogte. U kiest wat u het beste uitkomt. Bij Haagplanten.net vindt u zowel coniferen in pot als coniferen met kluit. U heeft keuze uit veel verschillende soorten coniferen, waaronder de thuja, Californische cipres, leylandcipres, Japanse lariks en taxus.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Coniferenhaag vervangen

Belangrijke tips voor het snoeien van coniferen

Begin zoals gezegd op tijd met het snoeien van een coniferenhaag. Wacht hier niet mee tot hij te breed wordt, maar begin eigenlijk al met snoeien als de haag nog niet breed genoeg is. Hierdoor groeit hij sneller dicht en heeft u de breedtegroei van de haag goed onder controle.

Snoei altijd met goed en scherp gereedschap, zodat u de snoeiwondjes zo glad mogelijk maakt. Als de takken recht afgesneden worden ziet uw haag er mooier uit en kan de plant zich veel makkelijker herstellen. Ze zullen dan nauwelijks opvallen in de haag. Snoei altijd in een vloeiende beweging van onder naar boven in de haag. Zo voorkomt u dat u te diep snoeit. En “last but not least”: snoei verantwoord. Niet in uw eentje, maar met zijn tweeën. Voor uw eigen veiligheid. Gebruik ook degelijk gereedschap: niet alleen een goede snoeischaar, maar bijvoorbeeld ook een stevige trap. 

Een mooie coniferenhaag is niet moeilijk te krijgen als u de bovenstaande tips volgt. Het is veel, maar tegelijkertijd ook leuk werk. En na de noeste arbeid kunt u met een goed gevoel van uw mooie haag genieten.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Belangrijke tips voor het snoeien van coniferen

Coniferen en vormsnoei

In feite is een formele haag ook al een soort vormsnoei. Wanneer u de haag netjes recht afsnijd, of juist een lage haag met een meer afgeronde vorm maakt, bent u al bezig met het maken van een bepaalde vorm – vormsnoei dus. Een volgende stap kan zijn om de haag niet alleen recht of afgerond te maken, maar mee te laten gaan met een andere vorm. Een populaire optie is bijvoorbeeld om de haag over de poort heen te laten groeien, of zelfs een poort te vormen van de haag. Om zoiets voor elkaar te krijgen, is het handig de haag over een frame heen te laten groeien. Zo weet u zeker dat hij genoeg ondersteuning heeft en niet omlaag gaat hangen. 

Voor de meer creatieve tuiniers is het misschien niet genoeg om gewoon een haag in een mooie vorm te hebben. Wie echte vormsnoei wil, kan op internet een heleboel inspiratie vinden. Een populaire manier om een (solitaire) conifeer te snoeien, is in de vorm van een bonsai-boom. Natuurlijk kunt u ook eenvoudiger beginnen met vormsnoei, door bijvoorbeeld een blok- of kegelvorm in uw conifeer te snoeien. Ook dit werkt beter bij een solitaire conifeer, maar kan zeker ook als onderdeel van een haag gebruikt worden. U kunt bijvoorbeeld de hoeken van uw haag een interessante vorm geven. Vormsnoei op deze manier hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en het maakt dat uw tuin er mooi en creatief uitziet. 

Als laatste zijn er natuurlijk ook nog de echte ingewikkelde vormsnoei-vormen. Sommige mensen snoeien mensen, dieren of andere sculpturen van hun coniferen. Hoewel dit in eerste instantie misschien onmogelijk lijkt om zelf aan te beginnen, is er eigenlijk een vrij makkelijke truc voor. De meeste van dit soort planten groeien namelijk in een frame dat al de gewenste vorm heeft. Het enige dat u dus hoeft te doen is de plant zo groot laten groeien dat hij het frame overal bedekt en hem daarna zo snoeien dat het frame net niet zichtbaar is!

Welke coniferen zijn geschikt voor vormsnoei?

Veel coniferen zijn geschikt voor vormsnoei, maar lang niet allemaal. Het belangrijkste is om een conifeer te nemen met een dichte groeivorm. De taxus is een conifeer die veel gebruikt wordt voor vormsnoei. Naast zijn dichte groeivorm heeft de taxus het voordeel dat hij heel goed tegen snoei kan. Op die manier is het minder erg als u een keer een foutje maakt en per ongeluk te diep snoeit. Ook de thuja (levensboom) kan heel geschikt zijn als u met vormsnoei bezig wilt gaan. Kies dan wel voor de thuja 'Smaragd'. Deze heeft een mooie, dichte groeivorm en een prachtige groene kleur die hij het hele jaar behoudt. Bovendien groeit deze levensboom een stuk minder snel dan ieder ander type thujahaag. 

loader
Laden...