Coniferenhaag vergroeid – wat kan ik eraan doen?

6 december 2018
Coniferenhaag vergroeid – wat kan ik eraan doen?

De meeste coniferen zijn krachtige en snelle groeiers. Op de taxus na staan eigenlijk alle coniferen bekend om hun ferme groeisnelheid. Leylandii coniferen worden zelfs gekenmerkt door hun extreem snelle groei: deze groeikampioen kan wel een meter per jaar in hoogte toenemen. Coniferen zijn dus heel geschikt om aan te planten wanneer u op korte termijn een wintergroene haag in uw tuin wilt hebben staan. Door hun vlotte groei is het echter wel zaak om coniferen goed bij te houden middels snoei. Toch kan het, om welke reden dan ook, gebeuren dat een coniferenhaag een langere tijd niet of niet voldoende wordt gesnoeid. Uw heg kan dan te hoog en te breed worden en bovendien flink ongelijk groeien. We vertellen u graag wat te doen als uw coniferenhaag vergroeid is.

Kan een vergroeide coniferenhaag drastisch worden teruggesnoeid?
Het is in zo’n geval wel mogelijk om de haag een flink stuk terug te snoeien, mits u voorzichtig te werk gaat.

Kan een vergroeide coniferenhaag drastisch worden teruggesnoeid?

Op de taxus na verdragen de meeste coniferen geen radicale terugsnoei tot op het oude hout. Het kale hout zal na een dergelijke snoei geen nieuwe, jonge scheuten meer aanmaken. Het resultaat: lelijke, bruine en kale plekken in uw heg. Dat is iets dat u vanzelfsprekend wilt voorkomen. Toch kan het gebeuren dat uw coniferenhaag u figuurlijk boven het hoofd gegroeid is: de heg is door gebrekkige snoei veel te hoog geworden. Het is in zo’n geval wel mogelijk om de haag een flink stuk terug te snoeien, mits u voorzichtig te werk gaat. Het is dus zaak dat u het kale hout niet raakt. Snoei de bovenkant van de haag terug tot het blad donkergroen kleurt: u weet dan dat u de diepe takken nadert. Bij blauwe haagconiferen zoals bijvoorbeeld de blauwe Californische cipres kleurt het loof steeds dieper blauw naarmate u dichter bij het kale hout komt.

Ook uitschieters kunt u zonder al te veel problemen uit uw coniferenhaag verwijderen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een uitschietende tak met een flinke lengte van een halve meter. Houd er wel rekening mee dat er dan voldoende bladhoudende takken om de uitschieter heen groeien om de plek als het ware op te vullen. Uitschieters kunt u het beste verwijderen met een scherpe snoeizaag. Gaat u een hoge coniferenhaag snoeien? Dan zijn het voorjaar en het najaar hiervoor de aangewezen perioden. Gebruik voor het snoeien van uw coniferenhaag altijd scherp en schoon snoeigereedschap.

Kan ik een te breed geworden haag versmallen?
Het is namelijk het beste om eerst de ene zijkant van de coniferenhaag te snoeien en het jaar erop pas de andere.

Kan ik een te breed geworden haag versmallen?

Heeft u uw coniferenhaag door omstandigheden langere tijd niet kunnen snoeien? Dan bestaat de kans dat de heg niet alleen te hoog, maar ook te breed geworden is. Zeker bij leylandii coniferen is dit vaak het geval. Natuurlijk is het mogelijk om de zijkanten van de haag in dat geval te snoeien, maar dat is wel een tijdrovende klus. Het is namelijk het beste om eerst de ene zijkant van de coniferenhaag te snoeien en het jaar erop pas de andere. Zo geeft u de haag alle tijd om te herstellen. Na de eerste keer snoeien is het belangrijk om de coniferenhaag van een grondige bemesting te voorzien.

Wanneer u uw vergroeide coniferenhaag een flink stuk heeft teruggesnoeid, kunnen er daarna bruine plekken in de heg ontstaan. U mist bij het snoeien echter vaak wat jonge takjes, die deze plekken uiteindelijk enigszins zullen maskeren. Het resultaat is echter niet altijd even mooi. Een vergroeide coniferenhaag kan tot op zekere hoogte worden gerestaureerd, maar in veel gevallen is een snellere en eenvoudigere oplossing om de haagdelen die niet meer te redden zijn te vervangen door kant-en-klare haagdelen. In onze webshop vindt u alle soorten coniferen in kant-en-klare variant. Er zijn diverse hoogten verkrijgbaar.

Uw coniferenhaag in optimale conditie houden
Leylandii coniferen kunnen door hun snelle groei tot wel vier maal per jaar gesnoeid worden.

Uw coniferenhaag in optimale conditie houden

Het allerbeste is natuurlijk om te voorkomen dat uw coniferenhaag vergroeit. Dit doet u door de heg regelmatig te snoeien. De meeste soorten coniferen kunnen een tot twee keer per jaar worden gesnoeid en blijven op deze manier een mooie, compacte vorm behouden. Leylandii coniferen kunnen door hun snelle groei tot wel vier maal per jaar gesnoeid worden. Een haag van leylandii coniferen moet dus echt heel goed bijgehouden worden middels snoei om te voorkomen dat hij te hoog wordt.

Coniferenhaag vervangen
Is uw haag echt veel te hoog of te breed geworden? Dan raden wij aan om uw coniferenhaag te vervangen door een nieuwe.

Coniferenhaag vervangen

Is het om welke reden dan ook niet gelukt om uw coniferenhaag regelmatig te snoeien, en is uw heg ten gevolge daarvan vergroeid? Dan kunt u met de snoeitips uit dit artikel proberen om uw haag weer toonbaar te maken. Houd er echter rekening mee dat dit niet in alle gevallen zal lukken. Wanneer u uw coniferenhaag flink terugsnoeit, bestaat het risico op beschadigingen aan de heg. Is uw haag echt veel te hoog of te breed geworden? Of zijn de verschillende haagdelen dusdanig vergroeid dat de haag ongelijk geworden is? Dan raden wij aan om uw coniferenhaag te vervangen door een nieuwe.

De makkelijkste en snelste manier is dan om de lelijke delen van de heg te vervangen door kant-en-klare haagdelen op de juiste hoogte. Ook is het mogelijk om de gehele haag te vervangen. U kunt kiezen voor een kant-en-klaarhaag, maar ook voor het aanplanten van jonge coniferen op de door uw gewenste hoogte. U kiest wat u het beste uitkomt. Bij Haagplanten.net vindt u zowel coniferen in pot als coniferen met kluit. U heeft keuze uit veel verschillende soorten coniferen, waaronder de thuja, Californische cipres, leylandcipres, Japanse lariks en taxus.