Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Coniferen

Coniferen

Coniferen

Wie denkt aan een ‘typische haagplant’ zal waarschijnlijk vrij snel denken aan coniferen. Deze plantensoorten hebben dan ook een heleboel goede eigenschappen als haagplanten, die zeker in de winter goed naar voren komen. Lees hieronder meer over coniferen.

Coniferen als haag – mooi in de winter

Nu het kouder aan het worden is, beginnen de coniferenhagen in Nederland pas echt op te vallen. Het zijn namelijk prachtige, wintergroene bomen die het hele jaar door hun mooie kleur behouden.

Coniferen als haag – mooi in de winter

Nu het kouder aan het worden is, beginnen de coniferenhagen in Nederland pas echt op te vallen. Het zijn namelijk prachtige, wintergroene bomen die het hele jaar door hun mooie kleur behouden. Coniferen worden heel vaak als haagplanten gebruikt, omdat ze daar simpelweg erg geschikt voor zijn. Het zijn robuuste haagplanten die over het algemeen goed winterhard zijn en helemaal niet zo veel werk nodig hebben. Daarnaast hebben ze een hele dichte groeivorm. Het is dus een ideale soort plant om een privacyhaag van te maken. Een goede, plantaardige vervanging voor de schutting.

Natuurlijk is de ene conifeer de andere niet. De meeste zijn wintergroen, maar de watercipres en de Japanse lariks horen niet bij die groep. Ook het groeitempo verschilt per soort conifeer sterk. Hoewel de meeste coniferen redelijk snelle groeiers zijn, kan het tempo liggen tussen de 15 en 100 cm per jaar. Ja, de snelst groeiende coniferen kunnen inderdaad wel een meter per jaar groeien! Dat levert wel enig snoeiwerk op, maar wees gerust: naast het snoeien kosten coniferen maar weinig moeite. Als ze eenmaal geworteld zijn in de tuin, hoeft u alleen nog maar water te geven in droge periodes.

Wat misschien wel leuk is om te weten, is dat ‘conifeer’ ‘kegeldrager’ betekent. Deze naam komt van de kegelvormige vruchten die coniferen krijgen. Een duidelijk voorbeeld hiervan zijn dennenappels. Coniferen zijn in twee groepen te verdelen: naaldbomen en schubconiferen. Bij schubconiferen kunt u bijvoorbeeld denken aan de levensboom, de Californische cipres of de leylandii conifeer. Schubconiferen hebben meestal een wat zachter uiterlijk dan naaldbomen en voelen ook wat zachter aan. De meeste klassieke haagconiferen zijn schubconiferen, met uitzondering van de taxus. Schubconiferen hebben meestal een dichte groeivorm.

Coniferen verzorgen

Verder bestaat de verzorging van de coniferen vooral uit het snoeien. Bij langzame groeiers, zoals de taxus, kan één snoeibeurt per jaar genoeg zijn.

Coniferen verzorgen

Zoals we al zeiden, hebben coniferen redelijk weinig verzorging nodig. De eerste weken na het planten is het een goed idee om regelmatig water te geven, zodat de wortels goed kunnen groeien, maar later is dit niet meer nodig. Als het lange tijd droog is, is het ook geen gek idee om nog wat water bij te geven. Verder bestaat de verzorging van de coniferen vooral uit het snoeien. Bij langzame groeiers, zoals de taxus, kan één snoeibeurt per jaar genoeg zijn. De leylandii conifeer, die het hoogste groeitempo heeft, moet vaker gesnoeid worden.

Snoei coniferen altijd de eerste keer voor de langste dag van het jaar en daarna nog een (paar) keer in de zomer. Zodra het koud begint te worden, is snoeien geen goed idee meer. De plant kan zich dan niet goed meer herstellen van de snoeibeurt en kan schade oplopen. Snoei het liefst op een bewolkte dag. Een beetje regenachtig is helemaal mooi, want de natte takken herstellen sneller. Volle zon kan de naalden of schubben verbranden die nieuw aan de oppervlakte komen na het snoeien. Daarom is een bewolkte dag beter.

Veel mensen gebruiken coniferen voor een formele haag en willen dus een strakke vorm voor hun haag. Om een rechte bovenkant te bereiken, is het handig om een touwtje te spannen op de gewenste hoogte van de haag. Gebruik scherp gereedschap. Bij een coniferenhaag is een flinke heggenschaar of een elektrische snoeischaar vaak het beste idee. Pas op dat u niet tot in het oude hout snoeit. De meeste coniferen kunnen daar niet goed van herstellen, wat voor u kale plekken in uw haag kan betekenen. Daarom is het belangrijk regelmatig te snoeien.

Verschillende soorten coniferen

De taxus is een naaldboom die in de herfst meestal rode vruchten draagt.

Verschillende soorten coniferen

Tot nu toe hebben we ‘coniferen’ steeds als één groep aangeduid, maar er zijn grote verschillen tussen de soorten coniferen. De meest populaire haagconiferen zijn de taxus, levensboom (thuja), Californische cipres en de leylandii conifeer. De taxus is een naaldboom die in de herfst meestal rode vruchten draagt. Bijzonder aan de taxus is dat hij snoei heel goed verdraagt en in tegenstelling tot de andere coniferen wel terug groeit op oud hout. Een gemakkelijke haagplant die zich goed leent voor vormsnoei. Let wel op, want de taxus is een giftige plant.

De leylandii conifeer is de snelste groeier van alle coniferen – en van alle haagplanten die wij op onze site verkopen. Dit betekent dat hij wat meer moeite kost om mooi te houden dan de andere haagplanten, maar het betekent ook dat hij snel een hoge haag vormt. Goed om te onthouden is dat hij wellicht snel hoog wordt, maar nog niet direct zichtdicht is. Dit duurt meestal een paar jaar en ook een aantal snoeibeurten. De leylandii conifeer is een heel charmante plant die prachtige, formele hagen kan vormen als hij goed bijgehouden wordt.

De thuja en de Californische cipres lijken in uiterlijk vrij veel op elkaar. De verschillende variaties van beide vormen onderscheiden zich deels door de kleur. De Californische cipres heeft bijvoorbeeld een grijsblauwe variant en een gele variant. Thuja heeft een aantal verschillende kleuren helder groen. Beide planten kunnen een prachtige haag om uw tuin bouwen. Wilt u meer informatie over de specifieke soorten coniferen die wij verkopen, dan verwijzen we u graag door naar de informatiepagina’s over deze planten. Bij Haagplanten.net doen we er alles aan om onze klanten zo goed mogelijk te informeren.