Coniferen snoeien tot aan de stam

14 juli 2018
Coniferen snoeien tot aan de stam

Coniferen zijn veelgebruikte planten bij het maken van hagen. Het feit dat ze snel groeien, wintergroen zijn en snel een volle privacyhaag bieden heeft deze populariteit veroorzaakt. Daarnaast zijn het vaak ook relatief goedkope planten, dus de keuze voor een conifeer is snel gemaakt. Ze moeten alleen wel goed gesnoeid worden. Wij leggen u hier uit waarom coniferen snoeien tot aan de stam geen goed idee is.

Het snoeien van een coniferenhaag

Het snoeien van een coniferenhaag

Een coniferenhaag snoeien we twee- tot viermaal per jaar, afhankelijk van welke coniferensoort de haag is gemaakt. We snoeien altijd minimaal een keer aan het einde van het voorjaar en tegen het einde van de zomer nog een keer. Sommige coniferensoorten moeten tussen die twee snoeibeurten in nog een of twee keer gesnoeid worden. Snoei bij voorkeur niet op te hete dagen, want dan kan er verbranding optreden bij de snoeiplekjes.

Ook is het belangrijk om niet verder te snoeien dan het groene gedeelte van de conifeer. Snoeien we tot in het bruine deel, dan kunnen er gaten ontstaan. Deze zullen zich bijna niet meer herstellen. Dat is ook de reden waarom coniferen vaker per jaar gesnoeid moeten worden dan andere haagplanten en daar ook al mee begonnen wordt voordat ze te breed worden. Wacht u te lang met snoeien, dan zult u onherroepelijk te diep moeten gaan snoeien en zullen er gaten gaan vallen.

Waarom kan ik een conifeer niet tot de stam snoeien?

Waarom kan ik een conifeer niet tot de stam snoeien?

De meeste planten hebben verspreid over stam en takken zogenaamde “slapende knoppen” zitten. Deze zijn sluimerend aanwezig en lopen pas uit als er licht op valt. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen als er een tak is afgebroken, als er een dier aan gevreten heeft of na een bosbrand. Door deze slapende knoppen te wekken en te laten uitlopen kan de plant zich herstellen.

Helaas beschikken coniferen niet of nauwelijks over deze slapende knoppen. Ze hebben dus ook niet deze mogelijkheden om eventuele gaten die in de plant vallen te herstellen. Als u een conifeer tot de stam snoeit, heeft hij dus niet meer de mogelijkheid om van hieruit uit te lopen. Dit is geen goed idee, tenzij u een conifeer op stam wilt kweken.

Belangrijke tips voor het snoeien van coniferen

Belangrijke tips voor het snoeien van coniferen

Begin zoals gezegd op tijd met het snoeien van een coniferenhaag. Wacht hier niet mee tot hij te breed wordt, maar begin eigenlijk al met snoeien als de haag nog niet breed genoeg is. Hierdoor groeit hij sneller dicht en heeft u de breedtegroei van de haag goed onder controle.

Als u een haag heeft geplant, moet deze natuurlijk ook nog in de hoogte groeien. Laat dit rustig doorgaan totdat hij de gewenste hoogte heeft en knip hem dan pas op hoogte. Als u de hoogte te vroeg knipt, duurt het alleen maar langer voor de haag hoog genoeg is. Zodra de top eruit is gaan coniferen namelijk veel minder snel de hoogte in. Ze groeien dan eerder in de breedte.

Snoei altijd met goed en scherp gereedschap, zodat u de snoeiwondjes zo glad mogelijk maakt. Ze zullen dan nauwelijks opvallen in de haag. Snoei altijd in een vloeiende beweging van onder naar boven in de haag. Zo voorkomt u dat u te diep snoeit. En “last but not least”: snoei verantwoord. Niet in uw eentje, maar met zijn tweeën. Voor uw eigen veiligheid. Gebruik ook degelijk gereedschap: niet alleen een goede snoeischaar, maar bijvoorbeeld ook een stevige trap.

Een mooie coniferenhaag is niet moeilijk te krijgen als u de bovenstaande tips volgt. Het is veel, maar tegelijkertijd ook leuk werk. En na de noeste arbeid kunt u met een goed gevoel van uw mooie haag genieten.