Coniferen snoeien en verzorgen

23 oktober 2018
Coniferen snoeien en verzorgen

Een coniferenhaag is niet voor niets erg geliefd bij tuiniers: met deze ijzersterke haagplanten creëert u een wintergroene tuinafscheiding die decennialang kan overleven. Hoewel coniferen dus haagplanten zijn die wel tegen een stootje kunnen, moeten ze natuurlijk wel op de juiste manier verzorgd worden. De meeste coniferen zijn onderhoudsvriendelijk. Dat wil zeggen dat ze geen bijzondere of intensieve verzorging vereisen. Toch is het belangrijk om uw coniferen op de juiste manier te onderhouden. Coniferen snoeien en verzorgen: hoe pakt u dat aan?

Coniferen bemesten

Om uw coniferenhaag op zijn mooist te houden is het van belang om de bomen regelmatig te bemesten.

Coniferen bemesten

Om uw coniferenhaag op zijn mooist te houden is het van belang om de bomen regelmatig te bemesten. Minstens eenmaal jaarlijks is aan te raden, bij voorkeur in het voorjaar. Coniferen krijgen eerder te maken met een magnesiumtekort dan andere haagplanten, dus kunt u eventueel ook magnesium aan de meststof toevoegen. Koopt u meststof die speciaal voor coniferen is ontwikkeld? Dan is er vaak al magnesium aan toegevoegd.

Er zijn verschillende soorten meststof waaruit u kunt kiezen. Zo is er organische mest en kunstmest. Organische mest is vriendelijker voor het milieu. Aan kunstmest zijn stoffen toegevoegd die de groei bevorderen van de haagplanten. Zowel organische mest als kunstmest hebben hun eigen voor- en nadelen. U kunt beiden gebruiken en de soorten eventueel afwisselen. Het is niet zo dat kunstmest per definitie slecht is voor de grond, zoals soms wordt beweerd. Ook is er speciale meststof voor hagen verkrijgbaar. Deze is afgestemd op de behoeften van planten die met veel stuks op een relatief klein stuk grond staan, zoals bij een haag natuurlijk het geval is. Welke meststof u het beste bevalt is vaak een kwestie van uitproberen.

Coniferen bewateren

Coniferen zijn makkelijke haagplanten die in nagenoeg elke grondsoort goed gedijen. Standplaatsen in zowel de zon als halfschaduw zijn prima geschikt.

Coniferen bewateren

Coniferen zijn makkelijke haagplanten die in nagenoeg elke grondsoort goed gedijen. Standplaatsen in zowel de zon als halfschaduw zijn prima geschikt. Bepaalde soorten Thuja kunnen ook schaduw goed verdragen. Het gaat dan om de Thuja plicata, ook wel reuzenlevensboom genoemd. Ook zijn coniferen over het algemeen gevoelig voor aanhoudende droogte. Bij langdurige warme, droge periodes kan het dus noodzakelijk zijn om uw coniferen extra te bewateren. Zo voorkomt u dat de coniferen uitdrogen en op den duur zelfs bruine, verdorde plekken gaan vertonen. Ook coniferen die in een zandgrond zijn aangeplant kunnen wel wat extra water gebruiken. Geef uw coniferen bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de wortel water. Zo wordt het water het beste opgenomen. Daarnaast kan water op de bomen zelf schimmelvorming bevorderen. Sommige coniferen, zoals de taxus, dienen direct na de aanplant en in de daaropvolgende weken al extra bewaterd te worden.

Coniferen snoeien

Coniferen laten zich goed snoeien, maar pas op dat u de boom niet tot op het kale hout terugsnoeit: dit kan kale plekken tot gevolg hebben.

Coniferen snoeien

Coniferen laten zich goed snoeien, maar pas op dat u de boom niet tot op het kale hout terugsnoeit: dit kan kale plekken tot gevolg hebben. Deze zijn vaak onherstelbaar. De meeste soorten coniferen hebben aan één á twee snoeibeurten per jaar genoeg: eenmaal in het voorjaar en nogmaals in september. Zoals we net al even aanhaalden zijn coniferen gevoelig voor bepaalde soorten schimmels. Drogen uw coniferen niet goed genoeg op na bijvoorbeeld een regenbui? Dan loopt uw haag risico op schimmelvorming. Om dit te voorkomen is het belangrijk om coniferen op de juiste manier te snoeien. Laat de bomen onderaan breed en laat ze naar boven toe wat smaller uitlopen. Zo bereikt het zonlicht ook de binnenkant van de haag. Dit voorkomt dat uw haag niet goed genoeg opdroogt en geeft schimmelvorming minder kans.

Gebruik bij het snoeien van uw coniferenhaag altijd schoon en scherp gereedschap. Het is aan te raden om uw heggenschaar na het snoeien altijd goed schoon te maken. Door scherp gereedschap te gebruiken kunt u een heel strak, formeel resultaat boeken. U kunt natuurlijk ook een elektrische heggenschaar of een motorheggenschaar gebruiken bij het snoeien van uw coniferen.

mooie coniferenhaag

Tuinliefhebbers stellen ons vaak de vraag welke coniferen nu geschikt zijn om als haagplant te gebruiken.

Een mooie coniferenhaag

Tuinliefhebbers stellen ons vaak de vraag welke coniferen nu geschikt zijn om als haagplant te gebruiken. Op onze website vindt u alle soorten coniferen die in een haag gebruikt kunnen worden overzichtelijk op een rij. Van de diverse soorten Thuja’s tot de prachtige fijnspar en van de Californische cipressen tot de mooie Leylandii coniferen: er zit altijd wel een conifeer bij die uw tuin van een schitterende tuinafscheiding kan voorzien.