Coniferen beschermen tegen droogte

29 juli 2019
Coniferen beschermen tegen droogte

Nu de zomer volop op gang gekomen is, bestaat de kans dat er straks een langdurige periode van droogte aan zit te komen. Coniferen zijn haagplanten die doorgaans vrij gevoelig voor droogte zijn. Hoe kunt u uw coniferen optimaal beschermen tegen droogte? En wat doet u als uw coniferenhaag de droogte niet heeft overleefd?

Coniferen: gevoelig voor droogte

Hoewel veel wintergroene haagconiferen niet heel kieskeurig zijn wat betreft de grond waarin ze worden geplant, kunnen veel soorten vaak slecht tegen twee zaken: natte voeten of juist aanhoudende droogte. Momenteel is de zomer volop aan de gang. Dat betekent dat de kans bestaat dat er binnenkort een droge periode aanbreekt waarin er weinig regenval plaatsvindt. Hoewel sommige haagplanten dat fijn zullen vinden, zijn coniferen hiermee meestal wat minder blij. Het liefst staan coniferen in een goed doorlatende grond die niet te nat, maar ook zeker niet te droog is.

Coniferen zijn dus gevoelig voor droogte. Toch kunt u gelukkig veel doen om ervoor te zorgen dan uw coniferenhaag ook de droogste perioden fier doorstaat. Daarom vertellen we u graag wat u kunt doen om uw coniferen ook tijdens aanhoudende droogte in topconditie te houden. Zo kunt u in elk seizoen genieten van het fraaie uitzicht dat de coniferenhaag biedt. We vertellen u graag welke soorten coniferen niet goed tegen droogte kunnen en hoe u deze kunt beschermen tijdens een periode van droogte.

Thuja of levensboom tijdens droogte

Een van de meest populaire haagconiferen is al sinds jaar en dag de levensboom, wetenschappelijke naam thuja. Deze haagconifeer is eenvoudig te onderhouden en wordt toch gekenmerkt door een elegante uitstraling. Naast de welbekende thuja ‘Brabant’ en de thuja ‘Smaragd’ zijn ook de diverse soorten Reuzenlevensboom erg in trek bij menig tuinier. Al deze thujasoorten zijn wintergroen. Dit maakt ze zeer geschikt voor het aanleggen van een privacyhaag. Met de diverse typen thuja kunt u een hogere haag aanleggen die mooi blikdicht is gedurende het hele jaar. Een thujahaag is daarnaast gemakkelijk te onderhouden.

Een nadeel van de thuja is dat deze vrij gevoelig is voor droogte. Een bodemsoort die ietwat aan de droge kant is hoeft meestal geen probleem te zijn. Pas wanneer er sprake is van een periode waarin er erg weinig regen valt maar de temperaturen toch hoog zijn, kan dit voor de thuja nadelig zijn. Vooral jonge haagconiferen kunnen hier erg onder lijden. Het is dus nodig om uw thujahaag van extra water te voorzien tijdens dit soort perioden. Doe dit bij voorkeur na zonsondergang: zo voorkomt u dat de wortels van de coniferen verbranden. U kunt natuurlijk ook gebruik maken van een druppelsysteem.

Op deze manier wordt het water direct bij de wortels van uw coniferen afgegeven. Dit is uitermate efficiënt: het bespaart namelijk veel water. Geef de thujahaag gedurende de gehele droge periode extra water, maar overdrijf het niet: een teveel aan water is ook niet goed. Dan komen de wortels weer te nat te staan. Kijk goed naar de grond wanneer u de thujahaag van water voorziet. Wordt deze te drassig, stop dan met water geven.

Taxushaag tijdens droge perioden

Ook de taxus is een haagconifeer die niet goed tegen aanhoudende droogte kan. Hoewel de taxus geprezen wordt om het feit dat hij nagenoeg elke grondsoort fier trotseert, is een veel te droge grond echt wel een omstandigheid waar hij niet van houdt. Het is dus zaak om ook uw taxushaag tijdens een periode van aanhoudende droogte te voorzien van extra water. Bij zeer droge periodes kan er taksterfte optreden bij de taxus en veel andere coniferen. In sommige gevallen is uw coniferenhaag dan niet meer te redden.

Zorg er dus voor dat u op tijd optreedt, en niet pas wanneer de eerste tekenen van droogte zichtbaar worden in uw taxushaag. Wordt er een periode van droogte aangekondigd? Begin dan alvast met het extra toedienen van water aan uw taxushaag. Vervolgens kunt u de haag op dezelfde manier bewateren als we hierboven beschreven bij de levensboom. Zo bent u er zeker van dat uw fraaie taxushaag er aan het einde van de zomer nog steeds schitterend groen, sterk en gezond bij staat.

Coniferen dood door droogte?

Ook andere coniferen zoals de Leylandii conifeer en de Californische cipres kunnen wel wat extra bescherming gebruiken tijdens droge perioden. Bent u te laat en is uw coniferenhaag gestorven door de droogte? Dit kunt u herkennen door taksterfte en het bruin worden van uw haag. De coniferen worden steeds kaler. Wanneer dit het geval is, kunt u uw coniferenhaag het beste vervangen. In onze webshop koopt u oersterke coniferen die niet alleen goed vertakt, maar ook nog eens prachtig groen en kerngezond zijn. Onze haagplanten verkeren altijd in topconditie. Op deze manier kunt u nog lang van uw nieuwe haag genieten.

U kunt in onze webshop diverse coniferen vinden. Denk onder meer aan de diverse soorten thuja, de taxus, de Californische cipres, Leylandii coniferen en de fijnspar. U kunt ervoor kiezen om jonge coniferen aan te planten. Wilt u liever niet wachten tot uw coniferenhaag een respectabele hoogte heeft bereikt? Dan kunt u er ook voor kiezen een kant-en-klare coniferenhaag aan te schaffen. Dit is een volgroeide haag die al een mooie hoogte bereikt heeft en goed zichtdicht is.

Heeft u net een coniferenhaag aangeplant? Dan is het zaak om deze goed te beschermen tegen aanhoudende droogte. Op deze manier staat uw jonge coniferenhaag er ook aan het einde van de zomer nog mooi bij.