Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Close-up op Japanse hulst

Close-up Japanse hulst

Close-up op Japanse hulst

Sommige planten lijken veel op elkaar en kunnen daarom voor dezelfde soort hagen gebruikt worden. In deze blog gaan we kijken naar de verschillen en overeenkomsten tussen de Japanse hulst en de buxus in een close-up op Japanse hulst.

Japanse hulst kiezen als de buxus

Heeft u de keuze, dan is het vaak beter om een alternatief voor de buxus te gebruiken. (Japanse hulst)

Waarom zou ik een Japanse hulst kiezen als de buxus bestaat?

De buxus is een bijzonder populaire haagplant die heel geschikt is voor het maken van lage, formele sierhagen. De buxus groeit vaak niet hoger dan een meter. Door de langzame groei en de nauw vertakte vorm van deze haagplant, is hij hele goed te snoeien in allerlei vormen. De kleine blaadjes helpen daar ook bij. De buxus wordt vaak gebruikt voor sierhaagjes om borders of langs terrassen, maar ook voor vormsnoei is hij heel geschikt. Ook voor de creatieve tuinier is de buxus dus een hele mooie haagplant om in de tuin te hebben.

Een nadeel van de buxus is echter de gevoeligheid voor ziektes. Met name buxusschimmel en buxusmot zijn grote problemen in Nederland. De schimmel verspreidt zich vanaf de wortels van de haagplant en kan grote delen van de plant infecteren. De buxusmot legt haar eieren in de buxus en de rupsen van deze mot zijn enorm hongerig. Als u door een woonwijk loopt en u ziet een lage haag met kale plekken en bruin geworden blaadjes, dan is dat bijna zeker het werk van de buxusrups. De afgelopen jaren is deze in steeds grotere delen van Nederland te vinden.

Er zijn in principe wel manieren om van deze plagen af te komen. Zo zijn er bijvoorbeeld verdelgingsmiddelen voor de buxusrups, of fijnmazige netten waarmee u de rupsen kunt vangen als u ze uit de buxus schudt. Hoewel dit in principe goed klinkt, betekent het vaak veel extra onderhoud voor de haag. Daarbij zijn chemische verdelgingsmiddelen niet alleen ongezond voor het ongedierte, maar ook voor de andere dieren die met de plant of rups in aanraking komen. Denk bijvoorbeeld aan vogels die de rupsen eten. Heeft u de keuze, dan is het vaak beter om een alternatief voor de buxus te gebruiken.

Eigenschappen Japanse hulst

De Japanse hulst (Ilex crenata of Ilex maximowicziana) is een van onze meest gebruikte buxusalternatieven en dat is niet zonder reden.

Eigenschappen van de Japanse hulst

De Japanse hulst (Ilex crenata of Ilex maximowicziana) is een van onze meest gebruikte buxusvervangers en dat is niet zonder reden. De structuur van deze plant lijkt heel veel op die van de buxus. De structuur van deze plant is even nauw als die van de buxus en de blaadjes zijn ook mooi klein. Hierdoor is vormsnoei dus ook bij de Japanse hulst een mogelijkheid. De Japanse hulst is wintergroen en goed winterhard. Hij geeft uw tuin dus het hele jaar door een mooie kleur. Hoewel deze haagplant wat hoger groeit dan de buxus (maximaal 2 meter) is hij goed geschikt voor lage hagen.

Natuurlijk zijn de buxus en de Japanse hulst niet helemaal aan elkaar gelijk. Zo groeien de meeste soorten Japanse hulst wat sneller dan de buxus: zo’n 25-50 cm per jaar. Een uitzondering hierop is de langzaam groeiende Ilex crenata 'Convexa', die 10-25 cm per jaar groeit. Doordat de Japanse hulst hoger groeit dan de buxus, zijn deze haagplanten ook geschikt voor hogere hagen, tot zo’n 180 cm. U kunt deze haagplant dus gebruiken als privacyhaag. De Japanse hulst bloeit onopvallend in het late voorjaar en krijgt daarna kleine, zwarte besjes.

We hebben bij Haagplanten.net verschillende varianten van de Japanse hulst. De meeste hiervan zijn varianten van de Ilex crenata, zoals de Japanse hulst 'Convexa', de Japanse hulst 'Blondie'®, de Japanse hulst 'Green Hedge' en de Japanse hulst 'Dark Green'®. Onze andere soort Japanse hulst is de Ilex maximowicziana, waarvan we de Ilex maximowicziana 'Kanehirae' in ons assortiment hebben. De varianten verschillen subtiel van elkaar in kleur en groeivorm. Zo is de Ilex crenata 'Blondie'® bijvoorbeeld een stuk lichter dan de Ilex crenata 'Dark Green'®. Ze kunnen door hun compacte groei echter allemaal goed gebruikt worden als alternatief voor de buxus.

Verzorging  Japanse hulst

Het verzorgen van de Japanse hulst is geen ingewikkelde taak. Doordat deze haagplant winterhard is en op bijna iedere standplaats goed kan groeien, heeft u er na het planten bijna geen omkijken meer naar.

Verzorging

Het verzorgen van de Japanse hulst is geen ingewikkelde taak. Doordat deze haagplant winterhard is en op bijna iedere standplaats goed kan groeien, heeft u er na het planten bijna geen omkijken meer naar. De eerste paar weken na het planten is het, net als bij iedere jonge haag, wel verstandig om extra water te geven, zodat de wortels goed kunnen groeien. Soms is het handig om wat kunstmest of tuingrond toe te voegen, als de grond van uw tuin erg zwaar is of veel vocht vasthoudt. Als de haag eenmaal gesetteld is, blijft hij lange tijd goed.

Uiteraard zorgt de hogere groeisnelheid van deze plant er wel voor dat hij wat vaker en grondiger gesnoeid moet worden dan de buxus. Als u uw haag van Japanse hulst even strak in vorm wilt houden als u bij een buxushaag zou doen, is het verstandig om in het voorjaar en de zomer elke paar weken een beetje te snoeien. Pas wel op met snoeien na september, want als het weer kouder wordt, is het voor de plant lastiger om te herstellen van een snoeibeurt. Verder verdraagt de Japanse hulst snoei heel goed.

De Japanse hulst wordt vaak gebruikt als buxusvervanger, maar het is niet de enige optie. Voor een strakke, halfhoge haag wordt ook de taxus wel eens gebruikt. Deze haagconiferen hebben ook een compacte groeivorm en een lage groeisnelheid. Voor lage hagen is de struikkamperfoelie geschikt. Deze compacte, laagblijvende haagplant heeft net als de Japanse hulst en de buxus kleine blaadjes en kan strak gesnoeid worden. Wel groeit hij wat sneller dan de buxus.