Buxusvervangers: dit zijn de 4 beste

20 oktober 2018
Buxusvervangers: dit zijn de 4 beste

Dat de buxus onderhevig is aan allerlei buxusziekten en plaagdieren is bij de meeste mensen intussen wel bekend. De buxusrups vreet de eens zo geliefde struiken volledig kaal. Daarnaast wordt de haagplant geteisterd door buxusschimmels, wat hem er natuurlijk ook niet mooier op maakt. U kunt proberen om buxusziekten of plagen te bestrijden, maar dit kost veel tijd en geld. Daarnaast is er helaas geen garantie dat de verschillende bestrijdingsmethoden werken. Het is beter om een buxusvervanger aan te planten: een plant die uiterlijke gelijkenissen met de buxus vertoont en op dezelfde manier te gebruiken is. Buxusvervangers: dit zijn de 4 beste.

De Japanse hulst
De Japanse hulst. Deze bijzondere haagplant komt in diverse soorten.

De Japanse hulst

Wanneer tuiniers ons vragen wat nu echt de beste buxusvervanger is, antwoorden we meestal dat dit vooral afhankelijk is van uw eigen wensen. Gaat u een klassieke, strakke buxushaag aanplanten? Of zoekt u een plant die geschikt is om mooie snoeivormen mee te creëren? Een plant die het beste van twee werelden biedt is dan zeker de Japanse hulst. Deze bijzondere haagplant komt in diverse soorten. Alle soorten Japanse hulst lijken wat uiterlijk betreft erg op de buxus: van de kleine, ovale blaadjes tot de dichte vertakkingsvorm. De Japanse hulst 'Dark Green' ® is de hulstsoort die het vaakst gebruikt wordt als buxusvervanger. Deze soort is heel geschikt voor vormsnoei. Daarnaast kunt u er zowel hogere als kleine haagjes mee aanleggen. Verder worden de Japanse hulst 'Green Hedge' en de Japanse hulst 'Convexa' ook zeer regelmatig ingezet als buxusvervanger. Eigenlijk zijn alle soorten Japanse hulst prima inzetbaar als alternatief voor de eens zo geprezen buxus. Welke soort het beste bij uw wensen en tuinontwerp aansluit bepaalt u zelf.

Chinese kamperfoelie
Chinese kamperfoelie. Voor het aanleggen van formele, wat lagere haagjes.

Chinese kamperfoelie

Deze haagplant is onder verschillende namen bekend. Sommige mensen noemen hem struikkamperfoelie, anderen spreken liever van Chinese kamperfoelie. De wetenschappelijke benaming voor deze haagplant is Lonicera nitida. We zien deze haagplant regelmatig terug in plantsoenen. Ook wordt Chinese kamperfoelie nog wel eens als bodembedekker gebruikt. Niet iedereen weet dat deze struik ook perfect dienst kan doen als buxusvervanger, maar hij wordt steeds vaker op deze manier ingezet. De compacte groei en de kleine, ovale blaadjes van deze plant doen onmiskenbaar aan de buxus denken. Wel groeit struikkamperfoelie een stuk sneller dan buxus. Dat maakt deze struik minder geschikt voor vormsnoei. Voor het aanleggen van formele, wat lagere haagjes is hij echter een goede kandidaat.

Taxus
Taxus als buxusvervanger.

Taxus

Over het algemeen zijn coniferen niet de beste buxusvervangers. Want hoewel coniferen prachtige, wintergroene haagplanten zijn, wijkt hun uiterlijk te veel af van de buxus. De uitzondering hierop is de taxus. Deze conifeer heeft weliswaar naalden in plaats van blaadjes, maar vertoont toch de nodige gelijkenissen met de buxus. Een taxushaag is in zeer strakke vorm te snoeien. Bovendien is deze haagplant ook prima geschikt voor het maken van hoge heggen. De taxus kan zelfs prima in creatieve snoeivormen worden gesnoeid. Heeft u liever niet de kenmerkende rode besjes die na de bloei aan de takken van de taxus verschijnen? Dan kunt u ervoor kiezen om enkel de Taxus media 'Hicksii' aan te planten. Deze mannelijke soort blijft verschoond van de welbekende helderrode bessen.

De Kardinaalsmuts
De Kardinaalsmuts heeft een frisse en olijke uitstraling.

Kardinaalsmuts

Kardinaalsmuts is misschien niet direct een haagplant die heel geschikt lijkt als buxusvervanger. En inderdaad, deze struik heeft niet dat hele formele karakter dat de buxus kenmerkt. Toch wordt kardinaalsmuts zo nu en dan wel gebruikt als vervanger voor buxus. Net als Chinese kamperfoelie is kardinaalsmuts niet heel geschikt om in allerlei vormen te snoeien. Kardinaalsmuts levert wel een blikdichte haag op die uw tuin bovendien een frisse en olijke uitstraling geeft. De plant gedijt goed op de meeste grondsoorten en laat zich gewillig snoeien.

Zoals u ziet heeft u ruimschoots de keuze uit verschillende buxusvervangers. Kijk goed welke het beste bij uw tuinstijl past en bestel de ideale buxusvervanger vervolgens op Haagplanten.net. Wat al deze alternatieven voor de buxus met elkaar gemeen hebben is dat ze volledig resistent zijn tegen de verschillende buxusziekten en schimmels. Daarnaast zal de buxusrups deze haagplanten ook met rust laten: het plaagdier overleeft immers enkel en alleen op het sap uit buxusblaadjes. Wilt u een mooie, wintergroene haag in uw tuin aanplanten zonder geplaagd te worden door allerlei buxusziekten? Dan zijn deze buxusvervangers zeker iets voor u.