Buxushaag vervangen

7 december 2018
Buxushaag vervangen

We zien het tegenwoordig steeds vaker: prachtige, verzorgde tuinen waarin ontsierende, verwelkte buxussen staan. Soms in de vorm van een eens wintergroene tuinafscheiding, in andere gevallen weer als solitair aangeplante struik. Het verwelken van deze eens zo sierlijke haagplanten is toe te schrijven aan kaalvraat door de buxusrups en aantasting door buxusschimmel. Staat in uw tuin ook een aangetaste buxushaag? Dan wordt het wellicht tijd om deze buxushaag te vervangen.

Ziekten bij uw buxushaag herkennen
Buxusschimmel uit zich weer anders: dit herkent u doordat de bladeren geel of bruin verkleuren.

Ziekten bij uw buxushaag herkennen

Wanneer uw buxus kale, verdorde plekken vertoont kan dit erop wijzen dat de buxusrups zich in uw haag gevestigd heeft. Ook spinnenwebben in uw buxus en dood, bruin verkleurd blad zijn tekenen dat u met de buxusrups te maken heeft. Buxusschimmel uit zich weer anders: dit herkent u doordat de bladeren geel of bruin verkleuren. Tevens kunnen er zwarte vlekjes op het blad verschijnen. Ook schimmelpluis aan de onderkant van het blad wijst op een schimmelinfectie. Vaak is dit pluis wit of lichtroze van kleur.

Buxusziekten bestrijden of haag vervangen?
Onze ervaring leert echter dat u hiermee lang niet altijd goede resultaten boekt.

Buxusziekten bestrijden of haag vervangen?

U kunt natuurlijk proberen om schimmelziekten of de buxusrups in uw buxus te bestrijden. Onze ervaring leert echter dat u hiermee lang niet altijd goede resultaten boekt. Het bestrijden van buxusschimmel met bestrijdingsmiddelen is tijdrovend, kost relatief veel geld en biedt geen enkele garantie op succes. De bestrijding van de buxusrups is nog lastiger: vaak is uw buxushaag dermate aangetast dat herstel vaak moeilijk is. Daarnaast kan de buxusrups heel gemakkelijk weer terugkeren in uw buxushaag.

Ons advies luidt dan ook: vervang uw buxushaag voor een wintergroene haagplant die veel overeenkomsten heeft met de buxus. Er zijn diverse haagplanten die geschikt zijn als buxusvervanger. Met stip op één staat de Japanse hulst (Ilex crenata). Deze haagplant vertoont veel uiterlijke gelijkenissen met de buxus. Het kleine blad is ovaal tot bolrond, afhankelijk van de soort Japanse hulst die u kiest. Daarnaast wordt de Japanse hulst net als de buxus gekenmerkt door een compacte groeivorm. Hierdoor vormt zich een strakke, zichtdichte haag en is de Japanse hulst ook geschikt om in allerlei mooie snoeivormen te knippen.

Buxusvervangers: ons advies
De Japanse hulst ‘Dark Green’, ‘Convexa’ en ‘Green Hedge’ worden in het bijzonder vaak gebruikt ter vervanging van de buxus.

Buxusvervangers: ons advies

De Japanse hulst wordt door tuiniers ervaren als een uitstekend en waardig alternatief voor de buxus. De Japanse hulst ‘Dark Green’, ‘Convexa’ en ‘Green Hedge’ worden in het bijzonder vaak gebruikt ter vervanging van de buxus. Maar ook de overige soorten kunnen heel goed worden ingezet als buxusvervanger. Naast de Ilex is er nog een aantal haagplanten dat u aan kunt planten ter vervanging van uw buxushaag. Ook de taxus, Japanse kardinaalsmuts en Chinese kamperfoelie zijn welbekende buxusvervangers waarmee u alle kanten op kunt. Zo kunt u met deze wintergroene haagplanten een strakke heg met een formele uitstraling creëren.

Buxusvervangers: ons advies

Steek daarna met een scherpe spade de wortels rondom uw gehele buxushaag door.

Oude buxushaag verwijderen

Gaat u uw oude, aangetaste buxushaag verwijderen? Snoei deze dan eerst tot hij een hoogte van 50 à 60 centimeter bereikt heeft: dit vergemakkelijkt het verwijderen van de heg. Steek daarna met een scherpe spade de wortels rondom uw gehele buxushaag door. Daarna kunt u de buxushaag gemakkelijk uitgraven en verwijderen. Voer een zieke buxushaag altijd af in een gesloten vuilniszak. Het is belangrijk om uw snoeigereedschap en spade goed te reinigen na gebruik. Dat geldt ook voor al het andere tuingereedschap dat u gebruikt heeft bij het verwijderen van de zieke of door buxusrups aangetaste buxushaag.

Online buxusvervangers kopen
innen korte tijd kan er in uw tuin weer een mooie, wintergroene en vitale haag prijken.

Online buxusvervangers kopen

In onze webshop koopt u op een snelle, veilige en eenvoudige wijze alle buxusalternatieven online. De buxusvervangers die wij leveren zijn in goede conditie en van uitstekende kwaliteit: het zijn krachtige en gezonde haagplanten die bovendien resistent zijn tegen buxusziekten. Ook de buxusrups toont geen enkele interesse in buxusvervangers: het plaagdier kan enkel overleven op sap uit het buxusblad. Binnen korte tijd kan er in uw tuin weer een mooie, wintergroene en vitale haag prijken als u ervoor kiest om een buxusvervanger aan te planten.

Of u nu op zoek bent naar Japanse hulst, Japanse kardinaalsmuts of Chinese kamperfoelie: u vindt de ideale haagplant voor in uw tuin op Haagplanten.net. Wilt u na het ruimen van uw buxushaag direct een volgroeide, wintergroene haag aanplanten? Kies dan voor een kant-en-klaarhaag. Deze bestaat uit volwassen haagelementen op de door u gewenste hoogte. Op deze manier heeft u dus direct een zichtdichte haag op de juiste hoogte in uw tuin staan!