Buxushaag gezond houden: kan dat?

16 februari 2019
Buxushaag gezond houden: kan dat?

De buxushaag wordt steeds minder aangeplant. Dat heeft een begrijpelijke reden: de buxus wordt namelijk al sinds jaar en dag geteisterd door vervelende schimmelziekten en natuurlijk de buxusrups. Veel tuiniers vragen zich dan ook af of de buxus echt helemaal afgeschreven kan worden en of er toch nog manieren zijn om de buxushaag gezond te houden. We gaan hier dan ook graag op in. Is uw buxushaag nog te redden? En hoe kunt u deze zo lang mogelijk sterk en vitaal houden? Welke buxusvervangers zijn het meest geschikt?

De ondergang van de buxus
Volgens sommige deskundigen is juist de populariteit van de buxus ook gelijk zijn ondergang geworden.

De ondergang van de buxus

Ooit was de buxus een bijzonder populaire haagplant. Iedere liefhebber van de moderne of formele tuin had wel een buxushaag in zijn of haar tuin staan. Niet? Dan prijkten er wel een of meerdere solitair geplante en in briljante snoeivormen geknipte buxussen op het erf. Volgens sommige deskundigen is juist de populariteit van de buxus ook gelijk zijn ondergang geworden. Omdat er veel vraag naar de heester was, moest hij op grote schaal en zo snel mogelijk worden opgekweekt. In sommige kwekerijen stonden de buxussen met te veel struiken op een te klein stuk grond. Hierdoor werd de buxus steeds zwakker en vatbaarder voor buxusschimmel.

Dat staat overigens los van de buxusmot: deze kwam op een heel andere manier naar Nederland. Van origine komt dit plaagdier uit Azië. Deskundigen gaan ervan uit dat de buxusmot ergens in 2007 naar Europa is gekomen. Dit gebeurde toen er in Duitsland buxusstruiken geïmporteerd werden vanuit Azië. Vanuit daar heeft het plaagdier zich verspreid over grote delen van Europa. Eerst kwam de buxusrups slechts in bepaalde delen van Nederland voor. Tegenwoordig is bijna geen enkel gebied in ons land meer veilig voor het diertje dat op grote schaal buxusstruiken kaalvreet.

Er zijn verscheidene bestrijdingsmiddelen op de markt die de buxusrups moeten verdelgen. Helaas werken deze middelen in de praktijk lang niet altijd even goed. Het blijkt een bijzonder intensief karwei om het plaagdier te bestrijden. Ook is er geen enkele garantie op succes. Daarnaast is ook buxusschimmel een lastig onder controle te houden ziekte. Het is mogelijk om uw buxushaag weer gezond te krijgen, maar hierin gaat veel tijd en moeite zitten. Om deze reden kiezen steeds meer tuiniers voor buxusvervangers.

Een tweede kans voor de buxushaag
In onze kwekerij krijgt de buxus bijvoorbeeld alle ruimte om op z’n eigen tempo uit te groeien tot een vitale en sterke haagplant.

Een tweede kans voor de buxushaag

Maar wat doet u als u nu een buxushaag in uw tuin heeft staan? Of als u zo gecharmeerd bent door de elegante verschijning van deze haagplant, dat u besluit een of meerdere buxusstruiken aan te planten? Het lijkt misschien gewaagd, maar er zijn best rasechte buxusliefhebbers te vinden die geen genoegen nemen met een alternatieve haagplant en de buxus graag een tweede kans geven. Wanneer u zichzelf tot deze groep rekent, willen we u allereerst op het hart drukken om uw buxusstruiken aan te schaffen bij een goede kwekerij die de focus legt op gezonde en sterke haagplanten.

Hoewel het absoluut geen garantie is, is het wel zo dat buxussen van een degelijke kwekerij minder vatbaar zijn voor buxusziekten. In onze kwekerij krijgt de buxus bijvoorbeeld alle ruimte om op z’n eigen tempo uit te groeien tot een vitale en sterke haagplant. Onze professionals zijn continu bezig met monitoren wat de buxus nodig heeft en in deze behoeften te voorzien. Ook de grond waarin de heesters staan wordt gezond en voedingsrijk gehouden. Zo krijgt de buxus elke dag opnieuw wat hij nodig heeft en zal hij zo krachtig mogelijk worden.

Daarnaast is het belangrijk om zelf voldoende aandacht aan uw buxushaag te besteden. De buxus is een kalkminnende haagplant, dus zorgt u ervoor dat er zich voldoende kalk in de bodem bevindt. U bemest de buxus daarnaast twee maal per jaar met speciale buxusmest, bij voorkeur na de snoei. Het snoeien van de buxus gebeurt altijd met scherp gereedschap dat goed is schoongemaakt. Wanneer u rekening houdt met deze zaken, is uw buxushaag minder vatbaar voor nare schimmelziekten. Valt uw buxushaag ten prooi aan de buxusrups? Dan zal hij zich hierna sneller herstellen. Maar nogmaals: dit biedt geen garantie.

Buxusvervangers: de heilige graal?
Goede voorbeelden van buxusvervangers zijn de taxus, de diverse soorten Japanse hulst, Chinese kamperfoelie (Lonicera nitida) en Japanse kardinaalsmuts.

Buxusvervangers: de heilige graal?

Buxusvervangers zijn eigenlijk niets meer of minder dan wintergroene haagplanten die veel eigenschappen met de buxus delen. Zo zijn ze meestal geschikt voor vormsnoei en kunnen er formele, strakke haagjes van verschillende hoogten mee worden gecreëerd. Ook doen hun bladeren vaak denken aan het buxusblad. Sommige buxusvervangers lijken zo sterk op de buxus, dat een ongeoefend oog het verschil niet eens opmerkt. Buxusvervangers zijn sterker dan de buxus en veel minder vatbaar voor schimmels en plagen. Daarom genieten ze vaak de voorkeur boven de buxus. Veel tuiniers zien buxusvervangers om deze reden als een soort heilige graal.

Goede voorbeelden van buxusvervangers zijn de taxus, de diverse soorten Japanse hulst, Chinese kamperfoelie (Lonicera nitida) en Japanse kardinaalsmuts. Met name de Japanse hulst ‘Dark Green’ is een veel aangeplante buxusvervanger. Dat komt omdat deze haagplant de meeste gelijkenissen met de buxus vertoont. In ons webshop gedeelte kunt u de diverse buxus vervangers snel en eenvoudig online kopen. Op deze manier houdt u nare ziekten en plagen buiten de deur, maar geniet u toch van de klassieke aanblik van een statige, wintergroene haagplant waarmee u alle kanten op kunt.

Gaat u ondanks alles toch liever voor een echte buxushaag? Ook de buxus is in onze webwinkel verkrijgbaar. Op onze website kunt u daarnaast alles lezen over de buxus en onze buxusvervangers. Aan de hand van deze informatie kunt u zeker een weloverwogen keuze maken voor een haagplant die uitstekend op uw wensen aansluit.