Buxusalternatieven: dit zijn de populairste

17 september 2018
Buxusalternatieven: dit zijn de populairste

Wanneer vervang ik mijn buxus door een buxusalternatief?

Niet al te lang geleden was de buxus een zeer geliefde en veelvuldig gebruikte haagplant. In veel tuinen prijkte wel een strak buxushaagje of een mooie in vorm geknipte buxusbol. De laatste tijd worden we echter overspoeld met negatieve nieuwsberichten over de buxus. De buxusrups vreet de Nederlandse tuinen namelijk volledig kaal. Alleen op de Waddeneilanden lijken buxushagen nog veilig te zijn. In de rest van ons land valt de haagplant massaal ten prooi aan deze lastig te bestrijden rupsen. Niet verwonderlijk dus, dat veel tuiniers op zoek gaan naar een buxusvervanger die niet vatbaar is voor deze gevreesde rups. Maar voor welk alternatief kunt u het beste kiezen? Buxusalternatieven: dit zijn de populairste.

Japanse hulst: het populairste buxusalternatief

Wat zijn buxusalternatieven eigenlijk?

U heeft ze vast weleens eerder voorbij zien of horen komen: termen als buxusvervangers of buxusalternatieven. Hiermee wordt doorgaans hetzelfde bedoeld: wintergroene haagplanten die op dezelfde manier inzetbaar zijn als de buxus, maar niet vatbaar zijn voor buxusziekten, buxusschimmel of de gevreesde buxusrups. Een goed buxusalternatief deelt bepaalde uiterlijke eigenschappen met de buxus en kan op ongeveer dezelfde manier worden ingezet. Bijvoorbeeld als strak gesnoeide, nette haag. Of als solitair geplante struik die vervolgens in een bepaalde vorm gesnoeid wordt. Buxusalternatieven zijn er eigenlijk voor iedereen die verzot is op het klassieke uiterlijk van de buxus, maar buxusziekten en de buxusrups buiten de tuin wil houden.

Japanse hulst. Hoveniers gebruiken dit vaak wanneer klanten vragen om een gezonde buxusvervanger. En dat is niet voor niets: bepaalde soorten Japanse hulst lijken met hun kleine, ronde blaadjes ook behoorlijk op de buxus. Ook de vertakkingsvorm van de Japanse hulst heeft veel weg van die van de buxus: compact en dicht. Daarnaast is de Japanse hulst wintergroen, geschikt voor vormsnoei en voor het creëren van die statige sfeer waar de buxus om bekendstaat. Het aanleggen van zowel lage als hogere hagen is met de Japanse hulst geen probleem.

Er zijn verschillende soorten Japanse hulst. De Japanse hulst ‘Dark Green’ wordt het vaakst ingezet als buxusvervanger. Daarnaast worden ook de Japanse hulst ‘Convexa’ en ‘Green Hedge’ niet zelden gebruikt als alternatief voor de buxus. Alle soorten Japanse hulst hebben een hoge ziekteresistentie en zijn niet aantrekkelijk voor de buxusrups, die echt alleen leeft op het sap uit de blaadjes van de buxus. Ook van schimmels, waar de buxus nogal gevoelig voor is, heeft de Japanse hulst geen last. Welke soort Japanse hulst het beste bij uw tuin past hangt af van uw wensen. De Japanse hulst ‘Convexa’ is bijvoorbeeld enkel geschikt voor het maken van wat lagere haagjes, terwijl u met de Japanse hulst ‘Dark Green’ en ‘Green Hedge’ ook zonder problemen middelhoge tot hoge heggen creëert.

Op de tweede plaats: Chinese kamperfoelie

Op de tweede plaats: Chinese kamperfoelie

Nee, deze buxusvervanger lijkt in niets op de gewone kamperfoelie zoals de meeste mensen die kennen. Chinese kamperfoelie draagt niet de grote, geurige bloemen die de welbekende kamperfoelie kenmerken. Chinese kamperfoelie, ook wel Lonicera nitida of struikkamperfoelie genoemd, lijkt eigenlijk meer op de buxus. Hij wordt vooral gebruikt als bodembedekker en als haagplant. In Engeland wordt struikkamperfoelie al jaren ingezet als buxusalternatief. Daar staat deze haagplant bekend als ‘armeluisbuxus’ vanwege de relatief lage aankoopprijs. Wat struikkamperfoelie ook zo aantrekkelijk maakt: de haagplant groeit een stuk sneller dan de buxus. Goed, daardoor moet u misschien iets vaker met de snoeischaar in de weer, maar daar krijgt u wel een mooie, strakke haag voor terug. En precies om die reden staat deze haagplant op de tweede plaats in het lijstje van populairste buxusvervangers!

Taxus als alternatief voor buxus

Taxus als alternatief voor buxus

Ook de taxus baccata wordt niet zelden ingezet als alternatief voor buxus. Dat kan bij sommige mensen verbazing oproepen: de taxus is immers toch een conifeer? Daarnaast heeft deze haagplant toch naalden in plaats van kleine, bolronde blaadjes? Dat klopt natuurlijk. Toch heeft de taxus zoveel fijne eigenschappen, dat tuinontwerpers er regelmatig voor kiezen om een buxushaag in te ruilen voor een formeel gesnoeide taxushaag. Allereerst is de taxus natuurlijk wintergroen. Ook is de haagplant in nagenoeg elke vorm te snoeien die u voor ogen hebt. Juist door zijn vrij trage groei zal de taxus zijn vorm redelijk lang behouden.

Hoewel u van dichtbij natuurlijk verschil ziet tussen een taxushaag en een buxushaag, hebben beide haagplanten ook overeenkomsten en kunnen ze op dezelfde manier worden ingezet. Een ander voordeel van de taxus baccata is dat deze op bijna elke grond goed groeit. Zolang deze haagplant geen hele natte wortels krijgt, is hij tevreden en zal hij goed gedijen. De taxus is geschikt voor het aanleggen van lage haagjes tot zeer hoge hagen. U kunt met dit buxusalternatief dus werkelijk alle kanten op!

Naast de Japanse hulst, de Chinese kamperfoelie en de taxus zijn er uiteraard nog meer haagplanten die als buxusalternatief kunnen worden toegepast. Ook kardinaalsmuts, liguster en zelfs Portugese laurier kunnen worden aangeplant in plaats van buxus. Sommige buxusvervangers lijken meer op de buxus dan andere, maar allemaal zijn ze wintergroen en hebben ze de eigenschap om zich te ontwikkelen tot een mooie en blikdichte haag.

Wanneer vervang ik mijn buxus door een buxusalternatief?

Wanneer vervang ik mijn buxus door een buxusalternatief?

De krantenkoppen liegen er niet om: de buxus valt steeds meer in ongenade. De buxusrups blijkt een grotere plaag dan deskundigen tot nu toe dachten. Als een olievlek verspreidt deze plaag zich door onze Nederlandse tuinen. In grote delen van ons land worden buxushagen volledig kaalgevreten. Ook buxusschimmel is een vervelend probleem dat zich maar moeilijk op laat lossen. Er zijn verscheidene bestrijdingsmiddelen te koop, maar vaak werken deze niet afdoende. Uw buxus vervangen door een buxusalternatief naar keuze lijkt de enige oplossing te zijn waardoor uw tuin echt verschoond blijft van nare buxusziekten.

U kunt een zieke, door schimmel of buxusrups aangetaste buxus gemakkelijk vervangen door een mooi alternatief dat goed bij uw tuinontwerp past. Maar steeds meer tuinliefhebbers kiezen ervoor om hun buxushaag of solitair geplante buxus preventief te ruimen. Er is natuurlijk een kans dat uw buxus de dans ontspringt, maar niet iedereen wil dit risico nemen. Gelukkig is er meer dan genoeg keuze uit verschillende buxusvervangers. Met het aanplanten van een goed alternatief blijft u in ieder geval vrij van nare buxusziekten. Ook zal een frisse, nieuwe haag het uiterlijk van uw tuin zeker ten goede komen!