Bamboe verzorgen

Bamboe kopen
Bamboe verzorgen

Sommige planten hebben zo’n bijzonder uiterlijk dat ze gelijk de hele tuin in een bepaalde sfeer brengen. Bamboe behoort tot die planten. Met de lange stengels en grote, smalle bladeren zorgt bamboe gelijk voor een exotisch uiterlijk van de tuin. Maar is zo’n uitheemse plant eigenlijk moeilijk te verzorgen in het Nederlandse klimaat? Lees in deze blog alles over bamboe verzorgen.

Fargesia jiuzhaigou
Fargesia jiuzhaigou
Vanaf
20,30
arrow-right
Fargesia 'Simba'
Populair
Fargesia 'Simba'
Fargesia murieliae 'Simba'
Vanaf
17,20
arrow-right
Fargesia 'Jumbo'
Fargesia murieliae 'Jumbo'
Vanaf
16,70
arrow-right

De juiste bamboe kiezen

Het verzorgen van bamboe begint al bij het kiezen van de juiste bamboe om in de tuin te planten. Sommige soorten hebben nu eenmaal meer verzorging nodig dan andere. Hoewel bamboe een uitheemse plant is, doen veel soorten het verbazingwekkend goed in het Nederlandse klimaat. Echter, een hoop van die soorten gaan enorm woekeren. Als u de verkeerde bamboe plant, kan deze andere planten in de weg gaan zitten in uw eigen tuin of zelfs in die van de buren. In dat geval zult u dus wortelbegrenzing moeten gebruiken, wat extra werk oplevert.

Het aanleggen van een wortelbegrenzer kost een hoop moeite. U zult de grond rond de bamboe (of rond de plaats waar u de bamboe gaat plaatsen) moeten uitgraven om er een soort kunststof laat tussen te ‘planten’. Handiger is het dan om te kiezen voor een bamboesoort die niet woekert. Bij Haagplanten.net vinden we verschillende varianten van de Fargesia-bamboe hier het meest geschikt voor. Deze bamboesoorten hebben alle kenmerken die u verwacht bij bamboe, maar kosten dus puur door hun groeivorm al minder werk. Zo hoeft u alleen nog maar op de andere taken te focussen.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
De juiste bamboe kiezen

Water geven

Net als de meeste andere haagplanten heeft bamboe vrij veel water nodig. Zeker het eerste halfjaar, als de wortels nog goed moeten groeien, is het belangrijk om genoeg water te geven. Eigenlijk moet de grond rond de bamboewortels gewoon permanent vochtig zijn. Het kan handig zijn om een kleine dam van aarde om de voet van de bamboe te maken. Zo voorkomt u dat het water naar de zijkant wegloopt. De eerste week na het planten kunt u het beste elke dag water geven. Vanaf de tweede week is twee tot drie keer per week genoeg.

Houd wel in de gaten dat de grond goed gedraineerd moet zijn. Als er te veel water stil blijft staan in de grond, kunnen de wortels gaan rotten. Om de grond waterdoorlatend te maken zijn er verschillende manieren. Zo kunt u zware aarde (denk aan klei of leem) bijvoorbeeld mengen met lichtere varianten zoals turf. Ook helpt het soms om simpelweg met een hooivork gaten te prikken in de grond waardoor het water weg kan lopen. Is de situatie in uw tuin echt heel erg? Dan zijn er zelfs professionele bedrijven die u kunnen helpen met draineren.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Water geven

Bemesting

Bamboe houdt, net als de meeste andere planten, natuurlijk van een rijke bodem. Het is daarom geen gek idee om de bamboe een keer in de zoveel tijd lekker wat mest te geven. Let hierbij wel goed op het soort mest dat u gebruikt. Bamboe heeft het meeste baat bij compost en andere organische mest. Aangeraden wordt om gebruik te maken van goed verteerde kippen- paarden- of duivenmest. Daarnaast is de meststof Culterra geschikt voor gebruik bij bamboe. Organische mest bevat veel voedingsstoffen waar de bamboe groot en sterk van wordt.

Een andere bodemverbeteraar die goed werkt met bamboe, is lavasteenmeel. In eerste instantie klinkt dat misschien een beetje vreemd: steenmeel in de grond stoppen om een plant goed te laten groeien. Maar het is helemaal niet zo gek! Uiteindelijk bestaat zand ook gewoon uit kleine korreltjes steen. Daarbij wordt grond rond vulkanen vaak juist gebruikt voor landbouw omdat het daar zo vruchtbaar is. Naast die praktische uitleg, zijn er ook nog mensen die geloven dat lavasteen een soort ‘oerlevenskracht’ heeft die zou helpen tegen allerlei kwalen. Deze kracht is echter nooit bewezen.

Belangrijk bij het bemesten van bamboe is dat u geen gebruik maakt van kunstmest. Kunstmest is een erg sterke meststof die de bodem enorm vruchtbaar maakt. Dat klinkt misschien heel positief, maar bamboe is een nogal snelgroeiende plant. Sommige soorten fargesia kunnen wel 75 cm per jaar groeien. Als die ook nog eens kunstmest krijgen, gaan ze te snel groeien en kan hun structuur verslappen. Het is dus beter om de grond ietsje minder vruchtbaar te houden, zodat de bamboe tijd heeft om stevig te worden voordat hij verder de hoogte in groeit.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Bemesting

Bamboe snoeienSnoeien

Bij een plant die zo snel groeit, kan het natuurlijk niet uitblijven dat hij ook gesnoeid moet worden. Echter gaat het snoeien van bamboe een beetje anders dan bij veel andere planten. Bamboe maakt namelijk geen reserveknoppen aan, waardoor een afgeknipte bamboescheut niet opnieuw uitloopt. Wel groeien er nieuwe scheuten vanuit de wortels. Door oudere, dikke bamboescheuten bij de basis af te knippen, kunt u dus de groei van jonge scheuten stimuleren om uw bamboehaag te verjongen. Bamboe kan in principe het hele jaar door gesnoeid worden. Na de winter is een goed moment om beschadigde scheuten te verwijderen.

Wat veel mensen ook doen bij het snoeien van bamboe, is het weghalen van de bladeren. Bamboe heeft van zichzelf natuurlijk een heel bijzondere structuur, die in een haag nog wel eens verborgen kan raken onder de bladeren. Veel mensen met een bamboehaag, of cluster van bamboe in de tuin, kiezen er daarom voor om de bladeren tot een bepaalde hoogte weg te halen. Dit ziet er mooi uit, maar maakt de haag wel minder zichtdicht.

loader
Laden...