Bamboe planten in een bak of pot

9 juli 2018
Bamboe planten in een bak of pot

Door het gebruik van bamboe krijgt u snel een Oosters tintje in de tuin. Bamboe werkt door zijn kleur en het heerlijke spel met de wind erg rustgevend. Het ritmisch ruisen van bamboe in de wind is een lust voor oor en oog. Bamboes zijn wintergroen en vele soorten zijn goed geschikt voor ons klimaat. Ook als u uw bamboe in een bak of pot planten wilt.

Kan ik bamboe in een bak houden?

Kan ik bamboe in een bak houden?

Het is zeker goed mogelijk om een bamboe in een pot of bloembak te houden. Deze bak of pot moet dan wel van een stevig materiaal zijn, want de wortels van een bamboe moet u niet onderschatten. Bij een pot of bak is een goede afwatering heel belangrijk. Bamboes houden van vocht maar niet van natte voeten. Als de grond in de bak te nat word zullen de wortels gaan verstikken en betekent dit het einde van de bamboe. Zorg er dus altijd voor dat er onder in de pot of bak een aantal gaten zit waardoor het overtollige water weg kan. Leg ook een laag kleikorrels in de bak of pot, zodat het water gemakkelijk weg kan stromen en de gaten in de pot kan bereiken.

Welke bamboesoorten kan ik in een bak houden?

Welke bamboesoorten kan ik in een bak houden?

Bij Haagplanten.net hebben we een aantal soorten voor u uitgezocht die niet woekeren. Ook niet in uw tuin. Daardoor zijn ze ook geschikt om in een bak te houden. Het gaat onder meer om de onderstaande soorten:

Deze bamboesoorten zijn met de juiste zorg op te kweken tot mooie wuivende bamboeplanten, zowel in pot als tuin. Het vraagt wat geduld maar daardoor is de beloning bij een mooi resultaat dubbel en dwars de moeite waard.

Een bamboe verzorgen is kinderspel

Een bamboe verzorgen is kinderspel

Geef een bamboe altijd voldoende, maar vooral niet te veel water. De plant geeft het eigenlijk zelf al aan wanneer water gevraagd is. Gaan de blaadjes een beetje krullen als een gootje? Geef de plant dan water. U zult zien dat even later de blaadjes weer fier en strak uitgerold staan. Als u dit spelletje eenmaal onder de knie heeft is het verzorgen van bamboe kinderspel.

Bemesten is voor alle planten in pot of bak zeer belangrijk. Ze zijn uiteindelijk voor eten en drinken afhankelijk van wat ze van u krijgen. Bemest bamboes bij voorkeur met langzaam vrijkomende meststoffen, zoals organische korrels (bijvoorbeeld koemest of Culterra). Dit voorkomt overbemesting en verbranding.

Mocht de bamboe nu te hoog worden door alle goede verzorging, dan kunt u deze ongestraft en het hele jaar door terugsnoeien naar de gewenste hoogte. Dit maakt de bamboe overigens ook een zeer geschikte haagplant.