februari 2019

Wat is de beste haagplant?

28 februari 2019
Wat is de beste haagplant?

Als u bezig bent met het aanleggen van uw tuin, of het ontwerpen van een nieuwe inrichting, vraagt u zich wellicht af wat de beste haagplant is. Natuurlijk is die vraag niet zomaar te beantwoorden. Alle haagplanten hebben immers unieke eigenschappen die voor sommige tuinen ideaal zijn, maar voor andere juist helemaal niet goed uitkomen. Hieronder bespreken we daarom verschillende soorten haagplanten en de tuinen waar ze geschikt voor zijn. Zo kunt u na het lezen van dit artikel zelf bepalen welke haagplant de beste is.

Lees meer

Deze haagplanten kunt u ook solitair planten!

28 februari 2019
Deze haagplanten kunt u ook solitair planten!

Wanneer er al een mooie haag in uw tuin prijkt, overweegt u meestal niet om nog meer haagplanten aan te schaffen. Toch zijn er hele mooie, sierlijke haagplanten die u ook solitair kunt planten. Dergelijke haagplanten kunnen een schitterende aanvulling op uw tuinontwerp zijn. We lichten graag enkele elegante haagplanten uit die uw tuin op deze manier zouden kunnen verrijken. Een tuin is en blijft immers toch het verlengde van uw woonkamer: zo nu en dan moet er eens iets worden veranderd om het spannend en eigentijds te houden!

Lees meer

Buxus versus Japanse hulst: wat is de beste keuze?

27 februari 2019
Buxus versus Japanse hulst: wat is de beste keuze?

Wanneer we het over de buxus hebben, is het bijna onvermijdelijk om ook buxusvervangers te benoemen. De laatste jaren neemt de populariteit van de buxus flink af doordat hij op grote schaal wordt geplaagd door buxusziekten. Ook vreet de buxusrups de eens zo geliefde heester in grote delen van Nederland volledig kaal. Daarom zijn tuiniers een aantal jaren terug op zoek gegaan naar een goede vervanger voor de buxus. Een van de populairste buxusvervangers is onmiskenbaar de Japanse hulst. Bent u een liefhebber van stijlvolle, elegante hagen met een formeel karakter? Daarvoor zijn beide haagplanten uitstekend geschikt. Maar wat is nu de beste keuze: buxus of Japanse hulst?

Lees meer

Haag snoeien voor beginners: iedereen kan het!

27 februari 2019
Haag snoeien voor beginners: iedereen kan het!

Het snoeien van een haag kan voor veel mensen een lastige opgave lijken. Zeker wanneer u een onervaren tuinier bent of voor het eerst een haag heeft aangeplant kan snoeiwerk iets zijn waar u erg tegen opziet. Geen nood! Onze professionals delen namelijk heel graag hun professionele snoeitips met u. Want een haag snoeien kan iedereen, zelfs beginners. Wanneer u op de juiste manier te werk gaat kan het resultaat prachtig worden, en ziet u nauwelijks tot geen verschil met een professioneel gesnoeide heg!

Lees meer

De geneeskrachtige werking van de taxus

26 februari 2019
De geneeskrachtige werking van de taxus

Het lijkt soms wat verwarrend dat de taxus door de jaren heen als het symbool van het eeuwige leven, maar ook als het symbool van de dood wordt gezien. Dat laatste is vrij eenvoudig te verklaren. Het gif dat in de naalden, takken en de pitten van de bessen zit, beter bekend als taxine, is sterk genoeg om de grootste grazers om te brengen. De in het Nederlands gebruikte naam “venijnboom” is daar een verwijzing naar. De reputatie als boom van het eeuwige leven dankt de taxus vooral aan het feit dat hij meer dan duizend jaar oud kan worden, maar ook de geneeskrachtige werking van de taxus werkt hieraan mee.

Lees meer

De taxus ten opzichte van andere coniferen

23 februari 2019
De taxus ten opzichte van andere coniferen

Taxushagen zijn tegenwoordig in zoveel tuinen te zien, dat we wel kunnen zeggen dat de taxus tot de favoriete haagplanten van Europese tuiniers behoort. Voor een compacte coniferenhaag die er netjes uitziet en toch niet al te veel onderhoud vergt is de taxus de ideale haagplant. Maar waarom is het juist de taxus die zoveel vaker aangeplant wordt dan andere haagconiferen? Daarvoor kijken we naar de eigenschappen die de taxus ten opzichte van andere coniferen in sommige gevallen de meest aantrekkelijke keuze van alle coniferen maakt.

Lees meer

Mijn haag heeft de buxusziekte, wat nu?

21 februari 2019
Mijn haag heeft de buxusziekte, wat nu?

De buxusziekte is een van de gevaarlijkste plantenziektes. Wordt uw buxushaag hierdoor getroffen, dan kan het binnen enkele dagen al gedaan zijn. Dan zit er geen enkel blad meer aan uw zorgvuldig gesnoeide haag. En dat is uiteraard het tegenovergestelde van wat u verwacht wanneer u wintergroene haagplanten in uw tuin neerzet. Het vervelende is dat de buxusziekte erg lastig uit te roeien is. Bestrijden is mogelijk, maar bijna niet te doen. Toch zijn er verschillende dingen die u kunt doen als uw haag de buxusziekte heeft. Maar laten we eerst even stilstaan bij wat de buxusziekte precies inhoudt.

Lees meer

Waarom online coniferen kopen?

19 februari 2019
Waarom online coniferen kopen?

Coniferen zijn in veel tuinen terug te vinden. Vooral als u op zoek bent naar een formele haag, is een coniferenhaag een uitstekende optie. Veel coniferensoorten zijn wintergroene haagplanten die in het Nederlandse klimaat het hele jaar lang hun vorm en kleur behouden. Bovendien is het aanbod gevarieerder dan u misschien zou verwachten; van de bescheiden, maar prachtige taxus tot de snel en hoog groeiende leylandii. Als u een van deze coniferen planten wilt, moeten ze toch ergens vandaan komen. In eerste instantie denken veel mensen dan aan een tuincentrum, maar er zijn veel redenen te bedenken waarom online coniferen kopen een beter idee is.

Lees meer

Opvallen met leibomen in de tuin

19 februari 2019
Opvallen met leibomen in de tuin

Een tuin die opvalt is zo makkelijk nog niet. Er is dan wel een ruime keuze aan haagplanten die het in ons klimaat goed doen, maar populaire soorten als de taxus en de laurierhaag worden zo vaak aangeplant, dat opvallen daarmee een lastige opgave is. In plaats daarvan kunt u er bijvoorbeeld ook voor kiezen om leibomen in de tuin te planten. Omdat dit minder gebruikelijk is dan een standaard privacyhaag maakt een leibomenhaag op veel mensen een unieke indruk, met een opvallende tuin als gevolg. Wij geven u wat meer informatie, zodat opvallen met leibomen in de tuin ook voor u haalbaar is.

Lees meer

Een nieuwe haag kopen? Zo maakt u de juiste keuze!

18 februari 2019
Een nieuwe haag kopen? Zo maakt u de juiste keuze!

Is uw tuin toe aan een nieuwe haag? Wanneer u een nieuwe haag gaat kopen, is het essentieel dat u de juiste keuze maakt. Een haag is immers een aankoop waar u nog vele jaren van kunt genieten. De haag moet passen bij uw tuinontwerp, maar u moet de tuinafscheiding natuurlijk ook gewoon mooi vinden om naar te kijken. Een mooie tuin zorgt voor meer rust en een prettige sfeer. Welke haag u aanplant hangt nauw samen met hoe u naar uw tuin kijkt. We geven u graag enkele handige tips bij het kopen van een nieuwe heg!

Lees meer