december 2018

Welke coniferensoort past bij welke haag?

31 december 2018
Welke coniferensoort past bij welke haag?

Coniferen worden vaak gebruikt in formele hagen. Dat klinkt misschien alsof er niet veel mogelijk is als u voor een coniferenhaag kiest, maar niets is minder waar. Alle coniferensoorten hebben hun eigen kenmerken die ze geschikt maken voor verschillende doeleinden. Om voor u duidelijk te maken welke coniferensoort bij welke haag past staan we stil bij de eigenschappen van verschillende coniferensoorten. Zo wordt het voor u makkelijk om de juiste coniferen te kiezen bij de haag die u in gedachten heeft.

Lees meer

Dichte haag in de winter

29 december 2018
Dichte haag in de winter

Ook in de winter zijn mensen op zoek naar een haag die zichtdicht is en op die manier de nodige privacy biedt. Ook al zit u in de winter normaal gesproken niet veel in de tuin, een dichte haag neemt ook het zicht in uw huis weg en geeft het gevoel van beschutting. Daarom is het ook een veelvoorkomende eis bij de aanschaf van een haag. Een dichte haag in de winter is natuurlijk te verkrijgen door het gebruik van wintergroene haagplanten. Maar heel dicht vertakkende planten gebruiken is ook een hele goede optie. Laten we die laatste groep eens wat beter bekijken.

Lees meer

Mag ik een haag kopen vanuit het bouwdepot?

28 december 2018
Mag ik een haag kopen vanuit het bouwdepot?

Wanneer u een bestaande woning koopt, is deze vaak niet helemaal naar wens. Daarom vinden er vaak verbouwingen en veranderingen plaats om de woning aan te passen aan de smaak en de wensen van de nieuwe bewoners. Deze verbouwingen worden doorgaans gefinancierd vanuit het zogenaamde bouwdepot, dat als een extra lening in de hypotheek wordt opgenomen. Alle verbouwingen die ervoor zorgen dat de kwaliteit en daarmee de waarde van de woning toeneemt mogen vanuit dit bouwdepot worden betaald. Naast een nieuwe keuken of een badkamer valt ook de tuin hieronder. Een nieuwe haag kopen vanuit het bouwdepot is dus zeker mogelijk.

Lees meer

Kan ik in het najaar of de winter een haag planten?

27 december 2018
Kan ik in het najaar of de winter een haag planten?

Vaak krijgen we de vraag: kan ik in het najaar of de winter een haag planten? Als haagplantenspecialisten kunnen we daar alleen maar enthousiast “ja” op antwoorden. Het najaar is hét seizoen om te verplanten. De meeste planten hebben hun bladeren al verloren en verkeren in een winterrust. Alle processen binnen de planten staan op een laag pitje en als de plant bladverliezend is, zal er bijna geen vochtverlies door verdamping plaatvinden. Door de nog warme grond treedt er nog voldoende wortelgroei op.

Lees meer

Wettelijke regels voor een haag

24 december 2018
Wettelijke regels voor een haag

Ook voor het planten van een haag gelden er in ons land regels en eigenlijk zijn die helemaal niet zo ingewikkeld. We hebben de belangrijkste regels voor u op een rij gezet.

Lees meer

Is een liguster wintergroen?

21 december 2018
Is een liguster wintergroen?

De liguster is al jaren een haagplant die de grens van vele tuinen in ons land afbakent. Van oorsprong werd voornamelijk de ovaalbladige liguster (Ligustrum ovalifolium) gebruikt in onze tuinen. Met zijn grote, glanzende, donkergroene bladeren werd dit al snel een zeer geliefde haagplant. Daar heeft hij zijn veel gebruikte naam haagliguster ook aan te danken. Minder bekend is zijn “kleinere broertje”: de gewone liguster (Ligustrum vulgare). De laatste jaren wordt deze ligustersoort wel steeds vaker gebruikt.

Lees meer

Is de thuja geschikt voor vormsnoei?

17 december 2018
Is de thuja geschikt voor vormsnoei?

Van haagplanten als de buxus, de taxus en de Japanse hulst weten veel tuiniers wel dat ze geknipt zijn voor vormsnoei. Deze struiken worden al sinds jaar en dag in de meest creatieve figuren gesnoeid. Maar hoe zit het met de thuja? Deze conifeer is erg populair om een wintergroene tuinafscheiding mee te creëren, maar is de thuja ook geschikt voor vormsnoei? Zo ja, welke soort levensboom kan er dan het beste worden gebruikt? En wat komt daar allemaal bij kijken? We leggen het u graag uit.

Lees meer

Wanneer voor een taxus kiezen?

17 december 2018
Wanneer voor een taxus kiezen?

Dat de taxus zo geliefd is bij zoveel mensen is natuurlijk geen toeval. De taxus heeft een aantal eigenschappen waardoor deze coniferensoort misschien wel de meest geschikte plant is om in een haag te gebruiken. Daarnaast is een taxushaag bij heel veel verschillende situaties de juiste keuze voor in uw tuin. We leggen u graag wat situaties voor wanneer voor een taxus kiezen een goede of misschien wel de best mogelijke keuze is. U zult nog verrast zijn hoe sterk deze situaties uiteen lopen. Dat is dan ook het ultieme bewijs wat een veelzijdige en vooral stijlvolle haagplant de taxus eigenlijk is.

Lees meer

Wat maakt de taxus zo bijzonder?

17 december 2018
Wat maakt de taxus zo bijzonder?

/Een van de meest aangeplante haagplanten ter wereld is de taxus. Als er in een straat hagen aan de rand van de tuin staan, is de kans groot dat daar een of meer taxushagen tussen te vinden zijn. En die populariteit lijkt voorlopig nog lang niet af te nemen. Maar wat maakt de taxus zo bijzonder? Waarom wordt juist deze haagconifeer zo vaak geplant, terwijl er zoveel andere mooie coniferen en andere wintergroene haagplanten zijn? Laten we eens kijken naar de eigenschappen die de taxus zo bijzonder maken. De onverminderde populariteit van de taxus is hierdoor namelijk vrij gemakkelijk te verklaren.

Lees meer

Taxushaag zonder bessen

14 december 2018
Taxushaag zonder bessen

Met de taxus kunnen prachtige hagen worden gecreëerd. De wintergroene conifeer laat zich uitstekend tot een strakke, formele haag snoeien. De taxus schept een fijne sfeer in uw tuin en kan in de meeste tuinontwerpen worden toegepast als elegante en smaakvolle tuinomlijsting. Wanneer de zomer ten einde loopt verschijnen er rode bessen aan de takken van de taxus. Bent u gecharmeerd van deze fraaie haagplant, maar zit u niet te wachten op de rode besjes? Dan leggen we u graag uit hoe u een taxushaag zonder bessen kunt realiseren.

Lees meer