Alternatief voor buxus

6 juli 2018
Alternatief voor buxus

Is de buxus in uw tuin, net als die van vele andere Europeanen, ten prooi gevallen aan de buxusrups? Dan bent u waarschijnlijk op zoek naar een passende oplossing hiervoor. Een van die passende oplossingen is een alternatief voor de buxus aan te planten. En als we alle voors en tegens gaan afwegen is dit waarschijnlijk ook de beste optie.

Wat is nu eigenlijk de buxusrups?

Wat is nu eigenlijk de buxusrups?

De buxusrups is de larve van de buxusmot (Cydalima perspectalis) en is een invasieve exoot. Dat wil zeggen dat deze buxusmot eigenlijk helemaal niet in Europa voorkomt, maar hier per ongeluk is terechtgekomen en zich gedraagt als een olifant in een porseleinkast: hij vernietigt alles. Omdat hij bijna geen natuurlijke vijanden heeft en er veel buxusstruiken zijn om van te leven is het letterlijk een invasiegolf van deze zilvergrijze motjes die over Europa heentrekt. De eerste signaleringen van deze soort in Europa komen uit 2006 en daarna is het aantal signaleringen alleen maar toegenomen. Heeft u hem nog niet gezien? Meestal is het slechts een kwestie van tijd voordat hij uw straat invliegt.

Hoe herken ik de buxusrups?

Hoe herken ik de buxusrups?

In een jong stadium is de buxusrups best lastig te vinden. Hij is groen met bruin en heeft dus goede schutkleuren tussen de buxus. Ook is hij nog geen centimeter groot. Pas op latere leeftijd is hij groter en makkelijker zichtbaar, maar dat is vrij snel. Eigenlijk is het al te laat als de buxusrups goed te zien is; u ziet hem namelijk zo goed omdat er geen blad meer aan de planten zit.

Vroeg ontdekken kan maar dan moet u in de plant tussen de bladeren kijken. Ziet u geen rupsjes, maar wel wat spinseldraden en uitwerpselen onder in de plant? Dan zitten ze er wel degelijk en moet u nog beter kijken om ze te ontdekken. Handmatig uit de plant verwijderen is dan de beste oplossing, zo voorkomt u nog meer schade. Maak ze dan dood en gooi ze niet in de groencontainer, want dat is voor deze rups geen uitdaging. Hij overwintert namelijk als rups en niet als eitjes. Daardoor kan hij het dus best een tijdje zonder eten uithouden. Levend in de groencontainer betekent alleen maar verplaatsing en dus uitstel van het probleem. Want zodra de rups een vlinder is, komt hij gewoon teruggevlogen.

Kaalgevreten buxushaag vervangen

Kaalgevreten buxushaag vervangen

Eigenlijk is een buxusvervanger de beste oplossing voor een kaalgevreten buxushaag. Bestrijden met gif is een mogelijkheid, maar daar kleven veel nadelen aan. Het gif is namelijk niet alleen dodelijk voor de buxusrups, maar ook voor andere, nuttige insecten zoals hommels en onze bijen, die het toch al heel moeilijk hebben. Ook sterven veel jonge vogeltjes, zoals de jongen van de koolmees en de pimpelmees, omdat deze door hun ouders gevoerd worden met vergiftigde rupsjes.

Als alternatief kunnen we veel kanten op. Kijk bijvoorbeeld eens bij de buxusalternatieven in onze webshop voor goede buxusvervangers. Deze hoeven natuurlijk niet per se exact op een buxus te lijken, zoals bij de Japanse hulst het geval is. Als we ze hetzelfde kunnen gebruiken is het ook al goed. De taxus of de liguster is zo’n voorbeeld, maar er is nog veel meer moois te vinden om te gebruiken.