5 redenen om een ligusterhaag te planten

13 december 2019
5 redenen om een ligusterhaag te planten

In Nederland, maar zeker ook in de rest van West-Europa is de liguster een van de meest aangeplante haagplanten. Dat is niet heel vreemd, want ligusters hebben eigenschappen die ze tot uitstekende haagplanten maken. En dan met name de gewone liguster of wilde liguster (Ligustrum vulgare) en natuurlijk de haagliguster (Ligustrum ovalifolium). Ze reageren goed op ons klimaat en zien er als tuinafscheiding simpelweg prachtig uit. Als u onze 5 redenen om een ligusterhaag te planten heeft gelezen, bent u misschien ook wel overtuigd.

liguster groeit vrij snel

De liguster groeit namelijk vrij snel, maar niet zo snel dat er binnen korte tijd een onverzorgde en onaantrekkelijke haag in de tuin staat.

De liguster groeit vrij snel

Als er bij u in de buurt een nieuwbouwwijk is opgeleverd, is het u misschien wel opgevallen dat er vaak ligusterhagen in de tuinen staan. Die keuze is niet lukraak. De liguster groeit namelijk vrij snel, maar niet zo snel dat er binnen korte tijd een onverzorgde en onaantrekkelijke haag in de tuin staat. Bovendien ziet een ligusterhaag er veel aantrekkelijker uit dan een muur of een schutting als tuinafscheiding. Het is dus logisch dat de keuze bij haagplanten voor nieuwbouwwijken meestal op de liguster valt; het duurt immers niet lang voor er een mooie haag in zo’n tuin staat.

Voor uw tuin is de groeisnelheid van de liguster ook een groot voordeel. In een jaar tijd groeit een liguster zo’n 30 centimeter. U hoeft daardoor niet lang te wachten voor uw nieuwe ligusterhaag de gewenste hoogte bereikt, maar u hoeft ook niet al te vaak te snoeien, zoals bij de veel sneller groeiende leylandii bijvoorbeeld wel het geval is. Voor een volle, strakke ligusterhaag snoeit u twee keer per jaar, maar één jaarlijkse snoeibeurt in de herfst levert ook al een mooie ligusterhaag op.

liguster meestal wintergroen

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar meestal is de liguster wintergroen.

De liguster is meestal wintergroen

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar meestal is de liguster wintergroen. Eigenlijk valt de liguster een beetje buiten de boot bij onze tweedeling tussen wintergroene haagplanten en bladverliezende haagplanten. Het kan namelijk wel gebeuren dat de liguster ’s winters een deel van zijn bladeren laat vallen, maar dan moet het wel extreem koud worden. Met een gemiddelde Nederlandse winter heeft de liguster helemaal geen problemen. Zijn bladeren blijven dan de hele winter lang aan zijn takken hangen en in tegenstelling tot de bladeren van de beukenhaag blijven ze zelfs het hele jaar groen.

We noemen ligusters daarom semi-wintergroene haagplanten. Wordt een ligusterhaag hoger dan zo’n 1,80 meter, dan is het dus een uitstekende privacyhaag. Plant u uw ligusterhaag specifiek om uw tuin tegen inkijk te beschermen, dan raden we u aan om te kiezen voor de kweekvorm Ligustrum vulgare 'Atrovirens', ook wel bekend als de wintergroene liguster. Deze kan nog beter tegen de winterkou dan de van nature in Nederland voorkomende wilde liguster. Hierdoor is de kans dat hij zijn blad de hele winter behoudt nog groter.

iguster past in verschillende tuinontwerpen

De liguster heeft namelijk een aantrekkelijke bloei en ook in een wat natuurlijker groeivorm ziet hij er prachtig uit.

De liguster past in verschillende tuinontwerpen

Meestal zien we de liguster als een redelijk strak gesnoeide haag. Daar is de liguster bijzonder geschikt voor en zoals eerder gezegd hoeft u daar jaarlijks maar twee keer voor te snoeien. Maar het is niet het enige waar de liguster goed voor is. De liguster heeft namelijk een aantrekkelijke bloei en ook in een wat natuurlijker groeivorm ziet hij er prachtig uit. Veel mensen kiezen ervoor om de liguster al te snoeien voordat de charmante witte bloemen in juli opkomen. Hier zijn twee redenen voor. Allereerst vinden veel mensen een strakke ligusterhaag gewoon mooi, maar daarnaast kan niet iedereen de geur van de bloemen waarderen.

Insecten zullen echter blij zijn met de nectar in de bloemen. En de zwarte bessen die na de bloei in grote aantallen aan de plant verschijnen zijn in trek bij vogels. Voor mensen zijn deze vruchten overigens giftig, net als de rest van de plant. Verder heeft u de keuze uit ligusters met verschillende uiterlijke kenmerken. Zo hebben kweekvormen van de gewone liguster een wat minder formeel voorkomen dan de haagliguster en heeft de bonte haagliguster (Ligustrum ovalifolium 'Aureum') een groen-geel blad.

liguster gedijt in ons klimaat

We hadden het al eerder over de goede winterhardheid van de liguster, maar ook de rest van ons klimaat is geen probleem voor deze sterke plant..

De liguster gedijt in ons klimaat

We hadden het al eerder over de goede winterhardheid van de liguster, maar ook de rest van ons klimaat is geen probleem voor deze sterke plant. Bij de gewone liguster is dat niet heel verrassend, want die is inheems. Maar ook de oorspronkelijk uit Japan afkomstige haagliguster gedijt in ons klimaat. Dat is prettig, want daardoor hoeft u weinig voorzorgsmaatregelen te treffen om ervoor te zorgen dat de liguster het goed gaat doen in uw tuin. Zolang de bodem goed gedraineerd is, komt het wel goed met uw liguster. Zelfs als de grond in uw tuin kalkhoudend, voedingsarm of vervuild is.

liguster kan uitstekend tegen vervuilde lucht

Woont u in de grote stad of vlak bij een drukke weg? Veel haagplanten hebben dan moeite met de vervuilde lucht in uw omgeving. Ligusters doen daar niet moeilijk over.

De liguster kan uitstekend tegen vervuilde lucht

Woont u in de grote stad of vlak bij een drukke weg? Veel haagplanten hebben dan moeite met de vervuilde lucht in uw omgeving. Ligusters doen daar niet moeilijk over. Die behoren tot de meest vervuilingsbestendige haagplanten ter wereld. Ook dat is een eigenschap die ligusters tot de beste haagplanten voor nieuwbouwwijken maken, want daarvan zijn er meer in stedelijke gebieden dan in landelijker streken. Zelfs als u direct langs de drukste verkeersader van uw gemeente woont zal uw ligusterhaag geen krimp geven.

Dat betekent uiteraard niet dat de liguster uitsluitend geschikt is voor de stad. Vooral een wat minder formele ligusterhaag doet het fantastisch op het platteland. In plattelandshagen zien we vooral vaak de inheemse gewone liguster terug. Deze ligustersoort wordt ook veel gebruikt in gemengde hagen. De wintergroene liguster vormt bijvoorbeeld een mooie achtergrond voor bloeiende haagplanten.