Buxusmot bestrijden

Buxusmot bestrijden

De buxusmot bestrijden kan een behoorlijk lastige opgave zijn. De rupsen van de buxusmot verspreiden zich razendsnel, eten uw planten nog sneller leeg en als er in uw buurt meer tuinen met buxushagen zijn, is de kans groot dat u binnen afzienbare tijd weer last heeft van buxusrupsen in uw haag. Wanneer de eitjes van de buxusmot in uw buxushaag uitkomen, hoeft dat niet per se het einde van uw haag te betekenen, maar wie het leven van zijn planten wil redden, moet snel actie ondernemen. Buxusrupsen hebben namelijk niet veel tijd nodig om alle bladeren van uw haag af te eten. Wij delen graag wat tips ter bestrijding van de buxusmot met u. Stem ze af met de rest van uw buurt, zodat het ongedierte definitief uit uw wijk verbannen wordt.

Buxusmot in de haag: wat nu?

Buxusmot in de haag: wat nu?

Wie zijn buxushaag met enige regelmaat controleert op ziektes of ongedierte, komt er al snel achter of de buxusrups zich al in uw haag genesteld heeft. Door zijn felle, groene kleur kunt u namelijk niet om deze vraatzuchtige indringer heen. Hoe eerder u de rupsen ontdekt, hoe beter uw haag te redden is, want nadat de eitjes aan de binnenkant van uw haag uitkomen, vreten de jonge buxusrupsen zich uiterst snel naar buiten. In deze fase – meestal in april of mei en in augustus – is het mogelijk om de rupsen met de hand weg te halen of, als het maar een paar takken betreft, de takken waar het om gaat te snoeien. Maar met één zo’n grondige verwijdersessie bent u er nog niet: het kan zijn dat u enkele nog niet uitgekomen eitjes gemist heeft.

Bestrijdingsmiddelen buxusmot

Bestrijdingsmiddelen buxusmot

Als u de buxusrupsen in uw haag liever met bestrijdingsmiddelen te lijf gaat, raden we u ten zeerste aan om daarvoor biologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Middelen op basis van bacillus thuriengiensis of spinosad bijvoorbeeld. Ook in dat geval zijn grondigheid en herhaling essentieel. De rupsen moeten goed geraakt worden en om te voorkomen dat de buxusrupsen uit later uitgekomen eitjes uw buxushaag alsnog onherstelbaar beschadigen, is het raadzaam om ongeveer een week na het aanbrengen van de eerste bestrijdingsmiddelen de hele haag nog eens met dezelfde middelen te behandelen. Anders verschijnen voor u het weet de eerste bruine plekken en spinsels weer in uw haag of vormsnoeiexemplaar. De buxusmot bestrijden met spiritus heeft overigens geen enkele zin; dit middel helpt alleen tegen bladluis.

Lees omtrent dit thema ook de artikelen over buxusziekten, buxusschimmel en buxusschimmel bestrijden eens door! Haagplanten.net informeert u graag hierover.

Buxusmot preventief bestrijden

Buxusmot preventief bestrijden

Er zijn vooralsnog geen methodes bekend om te voorkomen dat de buxusmot de weg naar uw haag weet te vinden. Er zijn wel tips om de motten enigszins te ontmoedigen om hun eitjes in uw buxushaag te leggen. Ze voelen zich bijvoorbeeld – zoals vrijwel iedere mot – aangetrokken tot kunstlicht. Als u in de periode dat de buxusmot rondvliegt het gebruik van uw tuinverlichting tot een minimum beperkt, verkleint dat de kans dat de rupsen in uw haag verschijnen. Helaas neemt die maatregel het risico niet volledig weg. U kunt ook gewoon voor de Japanse hulst of de Japanse kardinaalsmuts gaan. Hun ovaalvormige blaadjes mogen dan wel heel veel van die van de buxus weg hebben, buxusrupsen lusten ze niet en ze zijn ook resistent tegen de buxusziekte.