Buxus in de tuin

Buxus in de tuin

Op Haagplanten.net zijn wij liefhebber van de buxus (voluit: buxus sempervirens) en wij geven u behalve informatie over planten en snoeien ook graag tips over buxus in de tuin en een kort geschiedkundig overzicht van het gebruik van deze plant.

Buxus: een geschiedenis

Buxus: een geschiedenis

Al in de klassieke mythologie kwam de buxus voor als symbool voor de eeuwigheid, de plant heeft namelijk het hele jaar door blad. De buxus werd daarom ook geassocieerd met de god Hades, de god van de onderwereld (zielen leefden na de dood voort in de onderwereld volgens zowel de Grieken als de Romeinen).

In de Middeleeuwen stond de buxus vaak in kloostertuinen, om de kruidenperken heen. Omdat men geloofde dat de geuren die andere kruiden verspreidden lustopwekkend waren, werd de buxus symbool van het beteugelen van de lust. Verder was (en is) de buxus op kerkhoven te vinden, met als betekenis eeuwigheid en de verrijzenis van Christus.

In renaissance- en baroktuinen was de buxus zeer populair: er werd door rijke figuren met een statig optrekje zoveel mogelijk gespeeld met ingewikkelde snoeivormen en geometrische patronen om elkaar de loef af te kunnen steken.

Buxus in de tuin: een klassieker

Buxus in de tuin: een klassieker

Gaat u een buxushaag planten, dan kiest u voor een klassieker die nooit uit de mode is geweest. Niet alleen omdat uw tuin dankzij de buxus in de herfst en de winter groen blijft, maar ook omdat u hem voor meerdere doeleinden kunt gebruiken. Een buxus is als haag vol en stevig en ziet er altijd prachtig uit. Als u echter van uw tuin een waar kunstwerk wilt maken, zoals de Fransen en Italianen in de Renaissance, dan kunt u uw buxus in elke vorm snoeien die u maar wenst, bijvoorbeeld een kegel- of ronde vorm. Uiteraard vindt u ook hier informatie over op Haagplanten.net. Als u eenmaal geplant hebt, kijk dan even op buxushaag snoeien voor tips en trucs. 

Buxus in de tuin: wanneer?

Buxus in de tuin: wanneer?

Hoewel de buxus oorspronkelijk uit een warm klimaat afkomstig is, voelt hij zich ook prima thuis in de Nederlandse kou. Hij staat het liefst in de schaduw, want door de zon kunnen de blaadjes verbranden en droogt hij heel erg uit. U kunt uw buxus het beste in de wintermaanden in uw tuin planten, zodat hij wanneer de zomer aanbreekt goed geworteld is. Zorg er verder voor dat uw buxus niet te veel water krijgt.

Buxus bij Haagplanten.net

Buxus bij Haagplanten.net

De buxus is bij ons standaard op voorraad dankzij de grote populariteit van buxus als haagplant. Wanneer u bij ons een buxus bestelt hoeft u alleen na te denken over het planten, de rest regelen wij: het contact met de kweker, de kwaliteitscontrole en de levering. Bij ons krijgt u alleen de allerbeste kwaliteit! Naast buxus bieden wij ook het populaire, sneller groeiende alternatief voor de buxus aan: Japanse hulst. Dat is een geschikte buxusvervanger voor als u bang bent voor de buxusmot en de buxusziekte. Lees meer over de verschillen en overeenkomsten tussen buxus en Japanse hulst