Buxus en Japanse hulst

Buxus en Japanse hulst

Op Haagplanten.net bieden wij naast de traditionele buxus (voluit: Buxus sempervirens) ook de Ilex crenata, oftewel Japanse hulst, aan. Buxus en Japanse hulst zijn allebei wintergroene haagplanten en zeer geschikt om te snoeien. Qua uiterlijk hebben zij veel overeenkomsten en daarom wordt de Japanse hulst wel als vervanger gebruikt van de buxus als haagplant in de traditionele tuin, dat wil zeggen de tuin die keurig afgeperkt wordt door hagen en netjes ingedeeld is. Hieronder vindt u een overzicht van de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee planten en tips voor het planten en snoeien. Uiteraard kiezen wij geen partij voor de één of de ander, want wij zijn groot fan van alle haagplanten, maar deze informatie kan u helpen de juiste plant te kiezen voor in uw tuin.

Kenmerken Japanse hulst

Kenmerken Japanse hulst

De Japanse hulst heeft kleine, eivormige blaadjes met een stevige en gladde textuur. Hij lijkt dus op geen enkele manier op de Ilex aquifolium, de befaamde “kersthulst” met zijn gekartelde, langwerpige blaadjes en opvallende rode besjes. De Japanse hulst draagt wel degelijk vrucht, maar die zit verscholen onder de dicht op elkaar groeiende blaadjes. De Japanse hulst zou qua uiterlijk eerder familie kunnen zijn van de buxus. Er is natuurlijk wel een klein verschil wat betreft het uiterlijk. De twee Ilex-soorten die het meest overeenkomen met de buxus en in de tuin als vervanger van de buxus worden gebruikt zijn de Ilex crenata 'Green Hedge' en de Ilex crenata 'Dark Green'®. Deze twee ilex-soorten zijn zeer geschikt voor vormsnoei en geven een klassieke uitstraling aan elke tuin, maar dan wel met een moderne twist. Oorspronkelijk wordt de Japanse hulst dan ook gebruikt in Japanse tuinontwerpen, waar strakke lijnen en eenvoud richtlijnen zijn.

Tegenwoordig wordt er, net zoals met de buxus al eeuwenlang gebeurt, geëxperimenteerd met verschillende vormen en ontwerpen om een stijlvolle tuin te creëren die net wat interessanter is dan alleen struiken en planten. De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos. De eigenschap die veel mensen verder waarderen in de Japanse hulst is dat hij, in tegenstelling tot de buxus, minder vatbaar is voor virussen en schimmels. De Japanse hulst wordt daardoor minder vaak getroffen door ziektes en is daarmee een uitstekende buxusvervanger. In de tuinen van Paleis het Loo bijvoorbeeld zijn alle buxushagen vervangen door Japanse hulst, omdat de buxustuin was getroffen door een ernstige ziekte. Verder groeit de Japanse hulst sneller dan de buxus. Daar moet u wel rekening mee houden wat betreft het snoeien. U zult de Japanse hulst vaker moeten controleren om ervoor te zorgen dat hij de door u gewenste vorm behoudt.

Buxus en Japanse hulst in de tuin

Buxus en Japanse hulst in de tuin

U kunt een uitgebreide beschrijving van de het planten en de verzorging van de buxus vinden op Haagplanten.net. In principe is het met de Japanse hulst niet heel anders. De Japanse hulst kan het beste in de herfst- of wintertijd geplant worden, zodat hij tegen de tijd dat het warmer wordt gewend is aan zijn nieuwe plek in uw tuin en goed geworteld is. De Japanse hulst kan net zoals de buxus goed tegen kou, dus maakt u zich vooral geen zorgen over strenge winters. Het grote verschil tussen de twee plantensoorten is dat waar de buxus niet te veel water mag, de Japanse hulst daar juist behoefte aan heeft. U moet de grond daarom mulchen, oftewel een humushoudende laag aan de bodem toevoegen. Deze laag bestaat uit organisch afval die u in eigen tuin kunt vinden. Denk aan materialen zoals boomschors/takken, afgestorven plantenresten, bladeren of tuincompost. Zo leert u toch wat bij over het gebruikv van Japanse hulst en buxus in de tuin.

Er zijn überhaupt vele voordelen verbonden aan het mulchen van de grond voordat u gaat planten. De voornaamste reden bij de Japanse hulst is dat de grond meer vocht vast gaat houden. Een bijkomend voordeel van mulchen is dat door de laag organisch materiaal onkruid niet de kans krijgt om omhoog te komen. Uiteraard is het ook heel ecologisch verantwoord om organisch materiaal uit uw eigen tuin te hergebruiken. Zo creëert u een natuurlijke kringloop. De Japanse hulst is een prima plant om te snoeien, wel zult u er – aangezien hij sneller groeit dan de buxus – meer werk aan hebben om hem te onderhouden. U zult om de twee maanden moeten kijken of er ongewenste vertakkingen zijn en de vorm verloren dreigt te raken. Wanneer u de Japanse hulst snoeit, vertakt hij zich en krijgt u een steeds vollere en strakkere plant. Dat maakt de Japanse hulst ook zeer geschikt als heg: hoe meer u de heg snoeit, hoe hoger en voller hij wordt en hoe sneller u een heg van de gewenste grootte heeft.

Buxus en Japanse hulst op Haagplanten.net

Buxus en Japanse hulst op Haagplanten.net

U kunt voor alles over hulst- en buxussoorten terecht op Haagplanten.net. Wij zorgen dat u alle informatie krijgt die u nodig heeft om aan de slag te gaan in uw eigen tuin, ook als u voor uw buxus alternatieven nodig heeft. Alles wordt voor u geregeld voordat uw bestelling geleverd wordt: het contact met de kweker, de kwaliteitscontrole en uiteraard de levering. Het enige wat u hoeft te doen is een geschikte plek uitkiezen in uw tuin en onze tips over bijvoorbeeld buxus snoeien en buxus planten opvolgen. Alles wordt door ons voor u geregeld! Kijkt u voor meer inspiratie of aanbiedingen gerust eens rond op onze website en ontdek wat er allemaal mogelijk is in de wereld van haagplanten!