Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Buxus als haagplant

Buxus als haagplant

De buxus, of in het Latijn Buxus sempervirens, “de altijdgroene buxus”: een ware klassieker onder de haagplanten. U zou hem ook “de Beethoven van de hagen” kunnen noemen: eeuwenlang door mensen bewonderd, nooit uit de mode en altijd eigentijds. Als u dit een interessante omschrijving vindt en denkt: “ik ben benieuwd wat deze plant nu zo speciaal maakt”, dan raden wij u van harte aan om verder te lezen en vooral eens op onze site rond te kijken. Heeft u meteen zin gekregen om een buxushaag te kopen op onze website, dan kunt u naast informatie en interessante feiten ook tips vinden voor het buxus planten en buxus snoeien. De buxus is geen moeilijke plant om te onderhouden, wel moet u natuurlijk even weten wat u doet. Daar zijn wij voor.

Korte geschiedenis van de buxus sempervirens

Korte geschiedenis van de buxus sempervirens

De buxus komt in het wild voor in Europa, Noord-Afrika en Zuidwest-Azië. De Egyptenaren plantten in 4000 voor Christus al buxussen in de tuin. Of zij deze ook snoeiden is echter onbekend. Het is een heel vreemd idee te bedenken dat ‘onze’ buxus in die tijd al werd gezien als een plant die zeer geschikt was om als sierplant in de tuin te planten. Als u herinnerd wil worden aan de Egyptische periode in de geschiedenis van de buxus kunt u er natuurlijk altijd voor kiezen uw buxushaag in piramidevorm te snoeien. Maar dat terzijde.

Voor de Grieken en later de Romeinen, die immers veel hebben overgenomen van de Grieken en andere volkeren zoals de Etrusken, had de buxus een symbolische functie, net zoals de eik en de laurier. De buxus was een symbool voor de eeuwigheid, omdat zijn bladeren het hele jaar door groen blijven. Ook komt hij voor in bekende mythes, zoals bijvoorbeeld in de mythe van Marsyas. De godin Athena vindt daarin de Aulos uit (een blaasinstrument met twee pijpen), dat gemaakt is van buxushout. Ze gooit deze fluit echter weg omdat haar gezicht er lelijk uitziet wanneer ze erop speelt en de andere goden haar uitlachen om haar bolle wangen en rode gelaatskleur. Marsyas vindt de Aulos en daagt vervolgens de god Apollo (god van de muziek) uit voor een wedstrijd.

Ook de Romeinen plantten buxushagen en zij waren al erg bekwaam in het snoeien van de buxus in allerlei vormen en patronen. Later gebruikten bepaalde dichters, zoals Chaucer, de buxus als symbool voor iemand die er ziek of bleek uitzag. Dit omdat de buxus een veel lichtere, haast geelgroene kleur heeft ten opzichte van andere wintergroene haagplanten zoals de hulst. In de Middeleeuwen ging de vormsnoei verloren en werden de buxushagen in klooster- en kasteeltuinen geplant, vooral rondom de kruidentuinen. Kruiden zouden lustopwekkende geuren verspreiden en aangezien de buxus deze geuren in zekere zin ‘tegenhield’, kreeg men het idee dat hij lustafwerend was. Ook werden (en worden tegenwoordig nog steeds) buxushagen op kerkhoven geplant, omdat de buxus met zijn eeuwige groene bladeren in het christelijke geloof symbool staat voor zowel de eeuwigheid als de herrijzenis van Christus. In de Renaissance werd de Klassieke Oudheid herontdekt en ook de buxushaag werd weer populair als sierplant in de tuin. Men ging nog veel verder met het bedenken van ingewikkelde vormen en geometrische patronen. Daarna was de buxus weer een tijdje ‘uit’, maar maakte een grote comeback in de Victoriaanse tijd en is sindsdien eigenlijk nooit meer weggeweest uit onze tuinen.

Buxus in de hedendaagse tuin

Buxus in de hedendaagse tuin

Tegenwoordig wordt de buxus als haagplant vooral gewaardeerd om zijn strakke vorm. Wanneer u een buxus in het wild tegenkomt zult u hem waarschijnlijk haast niet herkennen: volgroeid is het een grote, hoge struik die alle kanten uit piekt. In de hedendaagse tuin is de buxus echter meestal een lage, perfect gesnoeide haag: strak, strak, strak is het idee. De buxushaag word gebruikt als middel om structuur aan te brengen: in de hedendaagse tuin zien we keurig omlijnde paden en bloemenperken. Niet alleen bij woonhuizen, maar ook bij bedrijven is de buxus terug te vinden: een strak gesnoeide buxushaag heeft immers een zeer chique en uitnodigende uitstraling, omdat hij rust geeft. Een mooi gesnoeide buxus is een lust voor het oog. Bent u inmiddels al overtuigd?

Onderhoud van de buxus

Onderhoud van de buxus

Het fijne aan de buxus is dat hij zich zowel in de volle zon als in de kou thuis voelt: Egypte of Victoriaans Engeland, de buxus heeft het allemaal overleefd. Wel raden wij u aan uw buxus op een plek met schaduw te planten, want van altijd blootgesteld worden aan de zon krijgt de buxus wat lelijkere blaadjes. U kunt uw buxus het beste planten vanaf oktober tot en met april, in de wintermaanden, omdat hij dan tegen de tijd dat het voorjaar is goed geworteld zit in de grond en zich helemaal op zijn gemak voelt. Als u de buxus laat staan tot het warmer wordt gaan de wortels al uitlopen en kan de buxus zich minder goed aarden.

Voor u echter gaat planten kunt u zand aan de grond toevoegen voor goede drainage en de grond vruchtbaarder maken met compost. Zorg dat er geen compost op de blote wortels komt, want deze kunnen daardoor verbranden. U moet verder de bodem in het voorjaar bemesten met kippenmest- of koemestkorrels. De buxus houdt ook van een kalkrijke bodem. Geef uw buxus zeker niet te veel water, want dat vindt hij niet prettig. Uiteraard is de buxus ook als potplant beschikbaar, dus zelfs als u een kleine tuin of geen groene vingers heeft kunt u genieten van deze fantastische haagplant.

Om een strakke heg te krijgen die uw hele tuin een geordend en professioneel uiterlijk zal geven dient u met een gewone of motorheggenschaar (de keuze is aan u) van links naar rechts of van boven naar beneden te snoeien, parallel dus aan de groeivorm. Let u er vooral op dat u uw heggenschaar recht houdt, anders krijgt u niet die perfect strakke lijnen. Met een beetje werk heeft u zo een prachtige buxushaag in uw tuin!

Maakt u zich misschien zorgen over de buxusziekte? De meeste planten blijven wel gespaard, maar het kan knap vervelend zijn als dat bij u thuis niet het geval is. Lees eens over de verschillen tussen buxus en Japanse hulst, een plant die vaak gebruikt wordt als geschikte buxusvervanger. Naast de Japanse hulst zijn ook de kardinaalsmuts en de struikkamperfoelie prima vervangers voor de buxus.

Buxus bestellen

Buxus bestellen

Uiteraard kunt u nog uitgebreidere informatie vinden over het snoeien en planten van de buxushaag. Bent u dan tot onze grote vreugde tot de conclusie gekomen dat u inderdaad zo’n geweldige buxus een ereplaats wilt geven in uw tuin, kunt u deze bestellen via de webwinkel van Haagplanten.net. Bij ons krijgt u alleen de hoogste kwaliteit en de laagste prijzen! U kunt kiezen of u uw buxus zelf wilt laten groeien in eigen tuin of anders meteen een volgroeide buxus wilt bestellen, het kan bij ons allemaal! Het enige waar u zich zorgen over hoeft te maken is een geschikt plekje te vinden voor uw nieuwe buxus, wij regelen de rest. De bestelprocedure is simpel, volledig en snel en onze planten en service zijn van grote kwaliteit – dat is Haagplanten.net!