Kant-en-klaar Hagen

 1. Zilverbes (180 cm)
  Vanaf € 218,80
  Kwaliteit:
  Kant-en-klaar Hagen
  Plantafstand:
  1.0 Stuk(s) per meter
  Wortel:
  100L Pot

  Minimum bestelaantal: 3

  Aantal:
  3+
  € 231,00
  6+
  € 218,80

  Directe levering

  Geleverd op dubbel gaas-paneel, zodat ze zelfstandig kunnen staan !

Uitstekende haagplanten voor een tuin aan de kust

In vergelijking met de gewone olijfwilg (Elaeagnus ebbingei) heeft de Elaeagnus pungens een veel compactere groei, in combinatie met smallere bladeren en meer stammen. De stammen van de stekelige olijfwilg hebben geen vertakkingen. Zijn bladeren groeien dus direct op de stam. Deze wintergroene haagplanten krijgen in de winter en het vroege voorjaar smalle, sterk geurende witte bloementrossen en aan het einde van het voorjaar rode, eetbare vruchten. Hierdoor is de stekelige olijfwilg erg geliefd bij vogels en vlinders.

De olijfwilg groeit het liefst op warme, winderige locaties en is goed zouttolerant. Hiermee is de stekelige olijfwilg ideaal voor kustgebieden. Sterker nog, samen met de Griselinia littoralis is de olijfwilg de enige plant in ons assortiment die u zonder problemen direct aan de kust kunt planten. Zoute zeewinden doen de stekelige olijfwilg niets, dus zelfs als u direct aan zee woont, kunt u deze haagplanten met een gerust hart in uw tuin planten.

De stekelige olijfwilg in de tuin

Het oorspronkelijke leefgebied van de stekelige olijfwilg ligt in Oost-Azië. In China groeit de stekelige olijfwilg op heuvels en in Japan is de Elaeagnus pungens vaak in zijn natuurlijke struikvorm te zien. Het klimaat in die streken is te vergelijken met dat in West-Europa en dus gedijt de stekelige olijfwilg zonder problemen in Nederlandse tuinen. Naast een tolerantie voor wind en zout is deze olijfwilg ook heel makkelijk over de grond waarop hij geplant wordt. Zolang u de grond draineert, kan hij zelfs op zware klei geplant worden.

Ook droge of anderszins voedingsarme grond is geen probleem voor de stekelige olijfwilg, omdat hij voedingsstoffen makkelijk opneemt en vasthoudt. Houd er wel rekening mee dat die goede eigenschap een keerzijde kan hebben. De Elaeagnus pungens 'Silverthorn' is door deze voedselopname en zijn vrij oppervlakkige wortelstelsel moeilijk met andere planten te combineren. Hij kan namelijk voedingsstoffen voor hun neus wegkapen. De beste standplaats voor de stekelige olijfwilg is in de volle zon of de halfschaduw.

Verzorging van de Elaeagnus pungens 'Silverthorn'

Van nature heeft de Elaeagnus pungens 'Silverthorn' een mooie, afgeronde groeivorm. Als u uw stekelige olijfwilg niet regelmatig terugsnoeit, kan hij in zo’n tien jaar tijd wel vier meter hoog en vier meter breed worden. Omdat olijfwilgen daarnaast wintergroene haagplanten zijn, zijn ze hierdoor uitstekend geschikt om voor een privacyhaag te gebruiken, maar hij wordt wel vrij snel te groot als u hem niet regelmatig snoeit. Een à twee snoeibeurten per jaar is normaal gesproken voldoende om uw olijfwilghaag in vorm te houden.

Snoei de stekelige olijfwilg niet te vroeg in het seizoen. Bij te vroeg snoeien verwijdert u de bessen waar de vogels u zo dankbaar voor kunnen zijn, maar misschien nog wel belangrijker is het feit dat de Elaeagnus pungens 'Silverthorn' bij snoeien in het vroege voorjaar vorstschade kan oplopen. De olijfwilg is namelijk vrij matig winterhard. Hij kan beter tegen temperaturen onder nul dan de Griselinia, maar het moet niet meer dan 15 graden vriezen. Worden er lagere temperaturen verwacht, dan kunt u het beste de wortels tegen de vorst beschermen.

De vruchten van de Elaeagnus pungens 'Silverthorn' zijn overigens ook geschikt voor menselijke consumptie. Wacht daar wel mee totdat ze rijp zijn, want daarvoor hebben ze een wrange smaak. Nadat ze in de lente gerijpt zijn, hebben ze een licht zure smaak. De zaden in de vruchten zitten vol vezels en smaken ietwat nootachtig.

Stekelige olijfwilg online kopen

Voor tuinen die op korte afstand van de zee liggen is de stekelige olijfwilg een fantastische haagplant. Maar ook wat verder landinwaarts komen deze makkelijke haagplanten goed tot hun recht. Deze en vele andere haagplanten, zoals de taxus, de laurierhaag, de thuja, de liguster en de beukenhaag, kunt u bij Haagplanten.net voordelig online kopen.