Buxus snoeien

Buxus snoeien

Buxus kopen
Buxus snoeien

Voor het onderhoud van uw buxus (Buxus sempervirens) is het belangrijk dat u de plant snoeit. Een buxus snoeien is gelukkig helemaal niet moeilijk. U kunt geweldige resultaten behalen met vormsnoei. Het snoeien van een buxus vergt wel enige kennis en oefening. U moet erop letten dat u niet te veel takken gesnoeid, omdat er dan gaten ontstaan. Vanwege zijn uitzonderlijk lage groeisnelheid van 10 à 15 centimeter per jaar en het kleine formaat van zijn ovale bladeren is de buxus uitstekend geschikt voor een strak gesnoeide haag. De vorm van een buxushaag is hierdoor heel precies te bepalen. Na het snoeien zal een buxushaag die vorm ook niet snel kwijtraken. Voor het mooiste resultaat is het wel van belang om deze groenblijvende haagplanten op het juiste moment te snoeien.

Struikkamperfoelie
Populair
Struikkamperfoelie
Lonicera nitida
Vanaf
2,01
arrow-right
Taxus baccata
Populair
Taxus baccata
Taxus baccata
Vanaf
2,04
arrow-right

Hoe snoei ik mijn buxus?

Zorg er allereerst voor dat u een scherpe heggenschaar heeft, want bij het snoeien van een buxushaag ontstaan bij de takken en bladeren open wonden. Als het warm is, verdampt er veel water via deze wonden en drogen de bovenste bladeren uit. Een scherpe heggenschaar zorgt voor minder grove wonden en dus voor minder uitdroging. Mocht uw buxus toch uitdrogen, dan hoeft u zich alsnog geen zorgen te maken. Na een aantal weken vallen de verdroogde takken en bladeren eraf en zult u een tijdlang naar een gedeeltelijk kale heg moeten kijken, maar de planten groeien na enkele weken weer bij.

Of u nu een gewone of een elektrische heggenschaar gebruikt; let erop dat u tijdens het snoeien de heggenschaar recht houdt. Beweeg een elektrische heggenschaar steeds een klein stukje naar voren. De details kunt u bijwerken met een schaar. Bij een bolvorm gaat het net anders. Dan gaat u van boven naar beneden met de schaar en volgt u de ronding.

Om verbranding te voorkomen dient u alleen te snoeien op bewolkte of koudere dagen. Door de zon ontstaat namelijk verbrandingsgevaar. Eventueel kunt u de buxus nat sproeien om verbranding op een zonnige dag te voorkomen.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Hoe snoei ik mijn buxus?

Wanneer snoei ik mijn buxus?

Om uw buxus een strak en vol uiterlijk te geven zult u hem minimaal twee keer per jaar moeten snoeien. De meest geschikte periode om de buxus de eerste keer te snoeien is de maand mei, dan weet u zo goed als zeker dat het niet meer gaat vriezen, maar de haag zal ook niet vlak na de snoeibeurt uit model groeien door zijn nieuwe uitloop. Zorg dat de eerste snoeibeurt in het jaar vóór de langste dag achter de rug is. De tweede keer kunt u dit het beste doen tussen half augustus en oktober. Dan zal uw haag met een mooie strakke vorm de winter in gaan. In de koudste maanden van het jaar zijn de planten namelijk in winterrust, waardoor ze een paar maanden nauwelijks nog groeien. Wacht niet te lang met de laatste snoeibeurt. Als de buxus nog snoeiwonden heeft wanneer het gaat vriezen, kunnen de planten namelijk vorstschade oplopen.

Tussen die snoeibeurten in kunt u de buxus nog enkele malen snoeien om een extra strakke buxushaag te krijgen. Hoe vaker de buxus gesnoeid wordt, hoe voller hij wordt. Als u uw buxus met spoed wilt terugsnoeien kunt u dit het beste doen tussen februari en begin maart. Ook hier is het belangrijk om te wachten tot de laatste nachtvorst verdwenen is om vorstschade te voorkomen.

Eerder vertelden we al dat vaker uw buxushaag snoeien tot een strakker, voller resultaat leidt. Er zijn daarom ook tuiniers die hun buxushaag elke 6 tot 8 weken snoeien en daarom wel zo’n vier keer per jaar met hun snoeigereedschap in de weer zijn. Zo vaak snoeien zien we normaal gesproken alleen om zeer snelgroeiende haagplanten in toom te houden, zoals de klimop en de leylandii. Bij de buxus is dit puur gericht op de vorm van de haag. Die wordt er simpelweg mooier van. Ook bij vier snoeibeurten in een jaar adviseren we om niet eerder dan mei en niet later dan september te snoeien.

Begin niet te vroeg in het voorjaar met het snoeien van uw buxushaag. In maart of april kan het nog vriezen, vooral in de nacht. Met een vorstbestendigheid tot ongeveer -23 °C zijn buxussen prima winterharde haagplanten, maar het genezen van snoeiwonden kost de planten relatief veel energie, waardoor vorstschade kan optreden. Wacht u tot er helemaal geen kans op vorst meer is, dan is het risico hierop minimaal.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Wanneer snoei ik mijn buxus?

Buxus vormsnoei

Buxus vormsnoei

Hoe u uw buxus modelleert is geheel aan u. De Buxus sempervirens groeit namelijk niet zo snel en blijft daarom lange tijd zijn vorm behouden. Vaak vindt u in tuinen een haag- of bolvormige buxus, dit omdat het een chique uitstraling geeft, maar de mogelijkheden zijn uiteraard eindeloos als u creatief bent. Voor de vormsnoei is de langzame groei van de buxus namelijk ideaal. In een jaar tijd groeit een buxus maar 10 tot 15 centimeter.

Door zijn combinatie van langzame groei en kleine bladeren is de buxus al jaren favoriet bij tuiniers die van vormsnoei houden. Buxussen zijn inderdaad ideaal om in bolvorm of andere geometrische vormen te snoeien. In dat geval snoeit u eveneens om de 6 tot 8 weken. Houd er wel rekening mee dat de buxus gevoelig is voor verbranding als de dunne, kwetsbare delen van de planten in aanraking komen met veel zonlicht.

Buxus snoeien: wanneer

Is de buxus tot de stam te snoeien?

Er is een uitzonderingsgeval waarbij u zo vroeg mogelijk in het voorjaar snoeit en dat is als u de buxus tot het kale hout of zelfs tot op de stam wilt terugsnoeien. Als u dit voor de groeispurt in het voorjaar doet, profiteert uw buxushaag van beide momenten van sterke groei die de planten in een jaar hebben. Hier is het eveneens zaak om te wachten tot er helemaal geen vorst meer verwacht wordt om schade aan de planten te voorkomen. Als dat in maart of april het geval is, kunt u uw buxushaag radicaal terugsnoeien. Houd er dan wel rekening mee dat het meer dan een jaar kan duren voor de haag er weer mooi uitziet.

Verder is het raadzaam om het snoeigereedschap goed schoon te maken voor u de buxus snoeien gaat. Er zijn verschillende schimmelziektes en plagen waar de buxus last van kan krijgen, zoals de buxusziekte en de buxusmot. Reinigt u uw snoeigereedschap voor gebruik, dan voorkomt u dat schimmels van eventuele zieke takken in de gezonde delen van de planten terechtkomen. Eventueel kunt u de buxusziekte voor zijn door een van de verschillende buxusvervangers uit ons assortiment te planten. De Japanse hulst is een lookalike van de buxus, maar voor de vormsnoei is de taxus bijvoorbeeld ook een verrassend geschikte optie.

Buxus bij Haagplanten.net kopen

Haagplanten.net heeft passie voor haagplanten en passie voor de buxus, een van onze klassiekers. Voor informatie over het planten, snoeien en onderhouden van uw buxushaag kunt u altijd onze website raadplegen. Ook als u voor uw buxus vervangers nodig heeft, omdat de buxusziekte in uw buurt actief is en bijvoorbeeld de Japanse hulst daarom een betere optie is, kunt u bij ons de beste alternatieven voor de buxus vinden. Uiteraard kunt u bij ons ook terecht als u een buxushaag wilt aanschaffen.

loader
Laden...