Beukenhaag planten

Een beukenhaag planten is niet moeilijk. Zeker niet met de planttips van Haagplanten.net!
Beukenhaag kopen
Beukenhaag planten

Bent u overtuigd geraakt van de uitstekende eigenschappen van de beuk als haagplant, en zijn de planten al onderweg? Dan is het tijd om voorbereidingen te gaan treffen voor het planten van uw beukenhaag. Een beukenhaag planten is zeker niet moeilijk, maar voor wie het nog niet eerder heeft gedaan is het handig om zich even in te lezen. Zo voorkomt u teleurstellingen en kunt u sneller, makkelijker en effectiever planten.

2 kleuren beukenhaag
Fagus sylvatica
Vanaf
55,40
arrow-right
Rode beuk
Fagus sylvatica 'Atropurpurea'
Vanaf
2,01
arrow-right
Groene beuk
Populair
Groene beuk
Fagus sylvatica
Vanaf
0,73
arrow-right
Haagbeuk
Carpinus betulus
Vanaf
0,95
arrow-right

Hoe moet ik mijn beukenhaag planten?

Bij het planten van een beukenhaag raden wij u aan een stappenplan te doorlopen. Het principe van planten is voor de meeste haagplanten hetzelfde. Ook bij de verschillende varianten met blote wortel, kluit en in pot is het basisprincipe gelijk. De stappen zijn als volgt:

  • Stel vast wat voor grondsoort u in uw tuin heeft, zodat u zeker weet of uw tuin geschikt is voor de beuk. De beuk is geen bijzonder veeleisende plant, maar hij houdt niet van zware grondsoorten die de neiging hebben om veel water vast te houden.
  • Verwijder al het onkruid uit de grond tot ongeveer een halve meter aan alle kanten van de haag. Zo weet u zeker dat de voedingsstoffen in de grond worden opgenomen door uw nieuwe beukenhaag en niet door het onkruid dat erbij in de buurt groeit.
  • Trek een lijn over de lengte van uw haag en bind deze vast aan een paar stokjes. Dit helpt u om een rechte haag te planten. Als uw haag van het begin af aan scheef groeit is het namelijk bijna niet mogelijk om dat achteraf te herstellen.
  • Graaf een geul of een aantal ruime plantgaten. Deze moeten minstens 25 centimeter breed zijn. Qua diepte is het aan te raden om deze geul of gaten ongeveer anderhalf keer zo diep te graven als de hoogte van de wortels of de kluit.
  • Voeg wat compost toe aan de grond die u uitgegraven heeft en schep daarna ongeveer de helft weer terug. Voor de wortels van uw beuken wordt het daardoor een stuk makkelijker om zich verder te ontwikkelen, omdat de grond waar ze op staan wat losser is.
  • Zet de planten een voor een in het midden van de geul of de plantgaten en zet ze vast door de rest van de uitgegraven aarde aan te drukken. Let daarbij wel op dat ze rechtop staan. Anders groeit uw beukenhaag scheef en zoals gezegd is dat met snoeien bijna niet meer te corrigeren.

Als u deze stappen goed volgt, kan er weinig mis gaan. Begint u met wat grotere exemplaren, dan is het handig om bij de laatste stap hulp in te schakelen. Een persoon kan de planten dan rechtop houden, terwijl de ander de wortels met aarde bedekt en deze aarde voorzichtig met de voet aandrukt. 

 

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Hoe moet ik mijn beukenhaag planten?

Wat als de grond niet geschikt is voor een beukenhaag?

De beuk kan het beste in een droge of normale bodem geplant worden. Klei is bijvoorbeeld te zwaar. Daardoor blijft er veel water in staan en daar kunnen de wortels van de beuk (Fagus sylvatica) niet tegen. Als u kleigrond in uw tuin hebt, kunt u beter voor een andere soort haagplant kiezen. De haagbeuk (Carpinus betulus) lijkt bijvoorbeeld qua uiterlijk veel op de beuk en bovendien is het een van de weinige haagplanten die op natte grond gedijt. Een alternatieve optie is om een deel van de grond te vermengen met of te vervangen door goed waterdoorlatende grond, zoals zand. Bij het aanplanten van een beukenhaag is het overigens aan te raden om wat zogenaamde beukengrond door de aarde heen te mengen.

Wat als de grond niet geschikt is voor een beukenhaag?

Wanneer kan ik mijn beukenhaag planten?

Als de grond geschikt is voor uw toekomstige beukenhaag kunt u met een gerust hart aan het planten beginnen. Het beste moment in het jaar om een beukenhaag te planten is tussen oktober en april, maar dan mag het in die periode niet gaan vriezen. Bij vorst komen de wortels van uw nieuwe beukenhaag namelijk moeilijk tot niet door de grond heen. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor de schep die u gebruikt om een plantgeul te graven. In de praktijk komt het er dus op neer dat u uw beukenhaag het beste aan het begin van de herfst of in het vroege voorjaar plant. Ideaal is de herfst, zodat uw beukenhaag het eerstvolgende voorjaar helemaal aan uw tuin gewend is.

 

Wanneer kan ik mijn beukenhaag planten?

De meest gemaakt fouten bij het planten van een beukenhaag 

Toch is er een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden bij het planten van een beukenhaag. Zorg er in ieder geval voor dat u niet een van deze meest gemaakte fouten bij het planten van een beukenhaag maakt!

De verkeerde grondsoort

Niets is zo vervelend als een beukenhaag die zich staande moet zien te houden in een natte, zware kleigrond. Elk regenbuitje eist zo zijn tol van de normaal gesproken sterke en gezonde beuk. Het is een zware klus om de grond te draineren na elke druppel regen die er valt. U bent niet de enige die ervan baalt: ook de beukenhaag krijgt het steeds lastiger. Dit is een situatie die u absoluut moet zien te voorkomen. Het is daarom belangrijk om een beukenhaag in de juiste grondsoort aan te planten. De beuk houdt van een humusrijke en goed doorlatende grond en verdraagt geen natte voeten.

Beukenhaag aanplanten op het verkeerde moment

Wanneer u een beukenhaag op het verkeerde moment aanplant, geeft u de haag beslist niet de allerbeste start. Het is dus essentieel om de beukenhaag te planten onder de juiste omstandigheden. Zo is het niet verstandig om beuken te planten wanneer er net sprake is geweest van zware regenval. De grond is dan echt te nat voor de beuk. En hoewel een beukenhaag prima in de winter kan worden aangeplant, is het echt uit den boze om dit te doen wanneer het vriest. Dat brengt de haagplanten ernstige en soms zelfs onherstelbare schade toe. Plant u ’s zomers een beukenhaag? Let er dan op dat de temperatuur ook weer niet te warm is. Bij extreme hitte kunt u beter even wachten. 

Te weinig snoeien

Een beukenhaag is op z’n mooist als hij strak gesnoeid is en een vrij egaal uiterlijk heeft. Een volle beukenhaag met vele vertakkingen is prachtig om te zien. Dit kunt u bewerkstelligen door de heg regelmatig te snoeien. Met snoei worden nieuwe vertakkingen gestimuleerd en zal de haag steeds dichter en compacter worden. Te weinig snoeien zal uw beukenhaag geen goed doen: de haag zal steeds dunner worden en zijn uiterlijk zal er zeker niet op vooruit gaan. De beukenhaag kan het best twee keer per jaar worden gesnoeid: de eerste keer in het voorjaar en daarna nogmaals in het najaar.

Het snoeien van de beukenhaag begint eigenlijk al vrij snel na de aanplant. Begin op tijd met het toppen van de uitstekende takken van uw beukenhaag, ook al zijn dit er maar een paar. Door uw jonge beukenhaag op tijd bij te knippen zorgt u ervoor dat er al in een vroeg stadium nieuwe vertakkingen bij komen. Dit is essentieel wanneer u uiteindelijk een volle haag in uw tuin wilt hebben staan. Wacht dus nooit te lang met snoeien wanneer u een jonge beukenhaag aanplant. Dit is een van de meest gemaakte fouten, en tuiniers hebben er achteraf altijd spijt van.

Wanneer u de beukenhaag op de juiste manier aanplant, is het een haag om nog jarenlang volop van te genieten. Veel tuiniers genieten erg van het uitzicht op een prachtige, gezonde beukenhaag. Wilt u ook zo’n schitterende haag in uw tuin? U koopt zowel de groene beuk als de rode beuk snel en eenvoudig in onze webwinkel.

 

loader
Laden...